Sundhedsdatastyrelsen opfrisker dataportal

Illustration: Version2
Brugere kan gemme favoritsider, modtage notifikationer om opdateringer af data samt foretage egne udtræk i ny udgave af portalen eSundhed.dk.

Sundhedsdatastyrelsen har opdateret sin portal eSundhed.dk.

Blandt nyhederne er blandt andet funktionen 'Mit eSundhed', hvor man kan oprette sig som bruger og gemme favoritsider og modtage notifikationer om opdateringer af data, og så er der mulighed for at lave egne dataudtræk.

»Vi har sat kurs mod markant forbedring af vores formidling af data til gavn for patienter, borgere, medier, sundhedsfaglige og mange andre. Hver dag modtager vi millioner af oplysninger om helbred, sygdom, operationer, medicin, aktivitet på hospitaler og utallige andre ting. Når oplysningerne er blevet kvalitetstjekket og gjort mere læsbare, så præsenterer vi de fleste af dem i aggregeret form på eSundhed.dk,« udtaler direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen til mediet Medwatch.

Det betyder, at journalister, sundhedsfaglige, patientorganisationer og andre kan oprette sig som bruger med muligheder for løbende at blive ajourført om de emner, de har særlig interesse i.

En lukket del af portalen, der blandt andet henvender sig til kommuner, regioner og læger, vil komme til på et senere tidspunkt i år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

....hvor aggregeret form, der bliver tale om...

Mere i samme boldgade: I dag 2. behandler Folketinget L193:

"7) 2. behandling af L 193 om styrkelse af borgernes tryghed og tillid til sundhedsforskning 2. behandling af L 193. Forslag til lov om ændring af lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter og sundhedsloven. (Styrkelse af borgernes tryghed og tillid til sundhedsforskning). Af sundhedsministeren (Ellen Trane Nørby) " https://www.ft.dk/aktuelt/webtv/video/20181/salen/93.aspx

Det bliver spændende at se, hvor trygge vi er blevet, når dette er vedtaget....man skal ikke læse ret langt ned i lovteksten, før det begyder at smuldre lidt....

"Det foreslås endvidere at flytte kompetencen til at godkende videregivelse af patientjournaloplysninger til brug for forskning, statistik eller planlægning fra Styrelsen for Patientsikkerhed til regionsrådene, som forudsættes at placere kompetencen i sekretariaterne for de regionale videnskabsetiske komiteer. Endelig indeholder forslaget et element om at indføre en mulighed for, at ledelsen på behandlingsstedet kan give tilladelse til, at autoriserede sundhedspersoner, der er ansat i sundhedsvæsenet, kan indhente patientjournaloplysningerne til brug for forskning, hvis forskningsprojektet eller videregivelsen af oplysningerne er godkendt af rette myndighed. " https://www.ft.dk/samling/20181/lovforslag/l193/index.htm

De regionale komitéer, som ofte har direkte økonomiske interesser i disse forskningsprojekter?

Øh..... ?

 • 3
 • 2
#3 Louise Klint

Tak for info, Anne-Marie Krogsbøll.

Endelig indeholder forslaget et element om at indføre en mulighed for, at ledelsen på behandlingsstedet kan give tilladelse til, at autoriserede sundhedspersoner, der er ansat i sundhedsvæsenet, kan indhente patientjournaloplysningerne til brug for forskning, hvis forskningsprojektet eller videregivelsen af oplysningerne er godkendt af rette myndighed.

Jeg vil kalde ovennævnte forslag magtmisbrug. Fra Sundhedsministeriets og ministerens side.

Blot fordi man er ”autoriseret sundhedsperson”, giver det ikke råderet over eller ret til deling af andre menneskers private oplysninger (som ikke er i behandlingsøjemed), uden samtykke. Og det bør det heller ikke fremover.

Dette lovforslag er samtidig den sidste ”knast” i, eller barriere for, at smidiggøre adgangen til patienters oplysninger for de offentligt-private-samarbejder, som er hastigt i gang med at blive indført i hele landet. Så staten kan tjene penge på borgerne, i vækstens navn. 26.01.18: https://www.version2.dk/artikel/kontroversielt-forslag-sundhedsdata-stat...

Hvor kommercielle interessenter – medicinal-, medico- og techvirksomheder – kan få adgang til patientdata via hospitalernes afdelinger. Så man ikke behøver at spørge de retmæssige ejere – patienterne – som lægger privatliv til. Det er en grim sag.

 • 4
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

Enig, Louise. Og her kan vi se, at næste bølge af tyveri/misbrug af vore sundhedsdata er i støbeskeen: https://news.copcap.com/data-redder-liv-konference-2019

Erhvervslivet er særdeles stærkt repræsenteret i den mafia.

Programmet omtaler: "Juridisk analyse – behov for en tidssvarende lovgivning v/ Charlotte Bagger Tranberg, Managing Associate i Bech-Bruun"

L193 er sikkert et led i denne "lovtilpasning" til overvågningskapitalisternes behov.

 • 3
 • 1
#5 Louise Klint

Ja, man kan godt miste modet lidt…

Det offentligt-private-samarbejde ”Data redder Liv” omfatter bl.a.:

De største, danske medicinalvirksomheder (Novo, Lundbeck, Leo)

sammen med globale markedsledere i verdens top-10 (Pfizer, Roche, Novartis, Johnson & Johnson) samt deres danske interesseorganisationer (LIF, Pharma Danmark, Medicoindustrien).

Dertil de tungeste interesseorganisationer i dansk erhvervsliv: Dansk Erhverv (under ledelse af Brian, ham der forresten banede vejen for dette life-science-eventyr, dengang han sad i ministeriet) og Dansk Industri samt IT-Branchen.

Sammen med de offentlige ”partnere”: Københavns Universitet og Københavns Kommune samt Danske Regioner, Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Så kan man godt, som borger, kaste håndklædet i ringen…

Ved lanceringen af dette offentligt-private-samarbejde, ”Data redder liv”, i 2017, medvirkede også vores ven, her ovenfor, Sundhedsdatastyrelsen. (De har ændret website, så mit link virker ikke).

Den slags glemmer man ikke.

 • 2
 • 0
#6 Anne-Marie Krogsbøll

Ja, præcis, Louise. Man bliver lidt opgivende.

Og det, der også også forarger mig, er, at dette forum jo befinder sig meget langt fra borgere og offentlighed. Selv om det bl.a. er her, retningen for den fortsatte udplyndring af vores privatliv sættes, så skal man være heldig, hvis man overhovedet skal opdage denne vigtige konference (jeg blev tippet af en ven). Den er for samfundets spidser, og det er jo tydeligt, at disse ikke mener, at det rager os andre, hvad de beslutter. Det er en lukket kreds - hvor man er igang med at afskaffe retten til privatliv (vores andres) hen over hovedet på os. Glemt er alt om åbenhed og transparens - den fortsatte udnyttelse af vore private data er et eliteprojekt - både forskningseliten, den politiske elite, erhvervseliten og den økonomiske elite, og umiddelbart ser der ikke ud til at være plads til opposition og modstand.

Det er skræmmende - og dybt udemokratisk. De har simpelthen glemt, at der er et folk udenfor Børsens mure, som måske gerne vil have ret til et privatliv.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere