Der er intet teknologisk argument for at blive ved med at faxe patientdata på kryds og tværs i sundhedsvæsenet. Det fastslår Lisbeth Nielsen, der er direktør for den nye Sundhedsdatastyrelse, der åbnede 1. november.
Udmeldingen kommer, efter at Version2 i sidste uge kunne afsløre, at der stadig anvendes fax til at sende oplysninger fra de privatpraktiserende læger om bl.a. patienter, der henvises til scanning, men også undersøgelsesresultater faxes fra hospital til hospital:
»En telefax er naturligvis en helt utidssvarende teknologi,« siger Lisbeth Nielsen.
Den konkrete case handler om et såkaldt kontrolskema, som de praktiserende læger faxer til røntgenafdelingerne, når en patient skal til scanning. Skemaet indeholder oplysninger om højde og vægt, implantater og evt. angst for lukkede rum.
Lisbeth Nielsen henviser til, at der er mulighed for at vedhæfte bilag til henvisninger til f.eks. scanning eller at anvende sikker email, som alle afdelinger og praksis ifølge hende allerede har.
Så det handler altså mere om vilje:
»Så længe faxen står der, vil den blive anvendt og der er simpelthen ikke opmærksomhed nok på at få den aflivet. Min erfaring er, at de fagpersoner, der har ansvar for den indholdsmæssige dialog ikke nødvendigvis har blik for, hvilke teknologiske muligheder, der kan findes udover i deres fagsystemer,« siger Lisbeth Nielsen.
Problemet er, at ledere og it-afdelinger på hospitalerne svigter at få ryddet ud i de kroge, hvor de gamle blanketter stadig overlever:
»Jeg tror faktisk ikke, hverken regionerne eller hospitalsledelserne har det fulde overblik over, hvad der ligger af papirblanketter rundt omkring i dueslagene. I nogle sammenhænge er it-organisationerne måske heller ikke agile nok til at følge med det kliniske behov.«
Læger: Fax kan være udmærket
Formanden for it-udvalget i Praktiserende Lægers Organsation, Eddie Nielsen, fastslår, at praktiserende læger har været førende i digitaliseringen af sundhedsvæsnet, men han ikke enig i, at al kommunikation bør digitaliseres. Blandt andet fordi lægerne oplever, at it-systemerne svigter:
»En fax er i påkommende tilfælde et udmærket kommunikationsmiddel f.eks. hvis ens internetforbindelse falder ud - hvilket min gjorde i dag i klinikken i nogle timer,« siger han og peger også på, at der er modstand blandt lægerne, fordi it-udviklingen historisk har været topstyret:
»Desværre har vi observeret, at der er blevet skabt it-løsninger inden for det offentlige, hvor man slet ikke har inddraget de praktiserende læger i planlægningen, hvorfor løsningerne ikke altid har fremmet en god kommunikation.«
Endelig peger han på, at hospitalerne har et ansvar for manglende digitalisering.
Ifølge ham har nogle sygehusafdelinger nemlig ikke en fast procedure med at tømme den elektroniske postkasse mange gange i løbet af dagen men anmoder om, at akutte henvisninger enten medgives patienten som papir eller faxes til afdelingen, hvor den jo bare »spyttes ud af maskinen”, så sekretæren nærmest falder over den,« som han udtrykker det.
»Netop skemaet, som skal benyttes til MR-scanning, tænker jeg, at sygehusene selv bruger i en papirudgave, hvorfor vi er bedt om at udfylde og sende det til afdelingen som brev/fax. Der er dog på nogle røntgenafdelinger efterhånden mulighed for at indbygge oplysningerne i “metalskemaet” i selve henvisningen,« siger Eddie Nielsen.
Regionsformand: Digital kommunikation er en pligt
Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, regionsrådsformand Ulla Astman-NIelsen, fastslår, at praktiserende læger gennem overenskomsten er forpligtet til at sende henvisninger elektronisk og til at anvende sektorens officielle it-standerder, kaldet MedCom-standarder.
»Når det gælder sygehuse er der enkelte tilfælde, hvor et system er forældet og ikke kan tale sammen med andre systemer. Men når man står overfor om kort tid at skulle skifte det store bagvedliggende IT-system ud, så hjælper det ikke at blive ved med at bruge penge på at lappe på det gamle system,« siger hun.
Version2 følger senere op på, om faxanvendelsen i sundhedssystemet er udryddet.