Den største test mangler stadig af Sundhedsplatformen - Danmarks største sundheds-it-projekt, som i weekenden gik i luften på Herlev og Gentofte Hospital. Det forventede antal fejlmeldinger i første døgn lød på 1.000 til 2.000. Helt så galt gik det ikke, fortæller programdirektør Gitte Fangel.
»Men nu er vi startet på mandag, og vi regner med, at antallet af fejlmeldinger peaker tirsdag eller onsdag, når de fleste medarbejdere er kommet tilbage på arbejde,« påpeger hun.
Klokken 03:05 natten til lørdag var den første bruger på systemet. Herefter har fejlene for det meste været forbundet med det nye brugerinterface og de roller, som definerer, hvad brugere har adgang til.
»Her til morgen, hvor operationsstuerne blev åbnet, blev det klart, at nogle af operationssygeplejerskene ikke ‘kun’ er operationssygeplejersker, men også ambulatoriesygeplejersker, og nogle har adgang til flere operationsgange. Det er sådan noget, der dukker op, når brugerne kommer på,« fortæller Gitte Fangel til Version2.
Sundhedsplatformen er et fælles it-projekt mellem Region Sjælland og Region Hovedstaden. Systemet leveres af amerikanske Epic, og prisen forventes at ende på 2,8 milliarder. I alt skal 44.000 ansatte og 2,5 millioner borgere bruge systemet, når det er færdigimplementeret i 2017. Med Sundhedsplatformen følger også patientportalen Min Sundhedsplatform. Her kan patienter kontakte hospitalet, se svar på prøver og få indblik i deres egen journal.Sundhedsplatformen
Kan godt forstå, der kommer kritik
Sundhedsplatformen, der skal implementeres på 12 hospitaler i Region H og Region Sjælland, fik op til lanceringen kritik for at implementere et højrisikoprojekt efter Big Bang-metoden.
»De har prøvet det her med fiktive patienter og fiktive operationer, men det kan aldrig blive mere end det. Fiktivt. Der vil altid opstå uforudsete ting, når man prøver systemet af i praksis«, sagde professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet Jørgen Bansler blandt andet til Politiken.
Professoren så i stedet gerne, at systemet var implementeret på én afdeling af gangen. Gitte Fangel er ikke overrasket over kritikken.
»Jeg kan godt forstå, at de siger det, for det er det, vi plejer at gøre - lave et pilotprojekt og så rette de små fejl. Det er jo den danske tradition. Så det er en ny måde at implementere på.« medgiver hun.
Højrisikoprojekt
Regionerne bruger imidlertid en implementeringsmodel, som kommer fra Epic, der leverer sundhedsplatformen til de to regioner.
»Vi har da haft bekymringer, for at gøre Herlev og Gentofte Hospital til pilot for resten af hospitalerne. Men jeg synes, det er en god ide, fordi hospitalet sætter enorm opmærksomhed og fokus på systemet. Man ved fra starten, at nu gælder det,« understreger Gitte Fangel og tilføjer, at hospitalets direktion indtil nu har været glade for strategien.
I takt med, at systemet tages i brug, og fejl dukker op, står et hold udviklere klar til at rette programmet, ligesom 80 såkaldte floorwalker er udstationeret til at assistere de ansatte på Herlev og Gentofte Hospital.
»Det er ikke forkert, hvad der bliver sagt - det er et højrisiko-projekt at ændre arbejdsgange og it på en gang på et helt hospital. Men det har vi hele tiden haft for øje, og vi har arbejdet med det,« forklarer Gitte Fangel.
Man kunne altid gøre mere
Programdirektøren mener heller ikke, at det giver mening at udskyde implementeringen for at rette småfejl på platformen.
»Man kunne altid gøre mere. Men vi har valgt at støtte os til Epics implementeringsplan for at komme ud i det virkelige miljø med virkelige brugere, mens vi er klar til at rette de fejl, der måtte opstå. Og jeg synes det er en fantastisk implementeringsplan.«
Styregruppen skal nu se på data fra brugerne for at finde ud af, hvor der skal sættes ind med ekstra vejledning eller undervisning. Hvis brugerne ikke kan forstå en funktion, laver de deres eget workaround.
»Det skal vi måle på for at målrette vores træning over de næste fire uger,« siger Gitte Fangel.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.