Oldnordiske fax-maskiner er stadig livsnerven på de fleste sygehuse, når der skal kommunikeres med hjemmeplejen eller de praktiserende læger. Telefonen bruges også flittigt, hvorimod der halter mere med dedikerede it-løsninger.
Det betyder ofte, at hospitalerne ikke kan få kontakt til kommunen, når en patient bliver udskrevet. Det forsinker i nogle tilfælde udskrivelsen og i andre tilfælde kommer behandlingsforløb i gang alt for sent.
»Man er vant til, at den, der læser faxen, er gået hjem fredag eftermiddag, og det kan faktisk resultere i, at patienten ikke bliver udskrevet fra sygehuset, fordi man ikke er parat til at modtage patienten ude i kommunerne,« siger Lisbeth Nielsen, kontorchef for it og kvalitet i Danske Regioner til Version2.
Region Nordjylland peger for eksempel på, at det er meget svært at få fat på kommunerne, når en patient skal udskrives. ?For det første er telefontiden i nogle tilfælde meget begrænset. For eksempel har én kommune telefontid én time om morgenen og to timer om eftermiddagen, ? står der i en statusrapport fra Sundhedsstyrelsen omkring sundhedsaftalerne.
Regioner har ingen it på sundhedsområdet
I rapporten står der yderligere, at i 4 ud af 5 regioner foregår det meste af kommunikationen mellem hospitaler, praktiserende læger og kommuner via fax og pr. telefon.
Lisbeth Nielsen mener, at den største hurdle i forhold til at implementere digitale kommunikationsværktøjer er, at medarbejderne er vant til at bruge faxen og telefonen, og ikke altid kan se meningen med at prøve nogle nye arbejdsredskaber.
»Der er ret meget tradition i, hvordan man arbejder. Man har telefontid mellem 8 og 9 og faxen står inde hos sekretæren, så der er noget organisatorisk træghed. Men de steder, hvor man er gået over til de digitale systemer, finder man hurtigt ud af, hvor besværligt det var før,« siger hun.
Halvvejs inde i 2010 var det således kun Region Syddanmark, som havde et egentligt fungerende og udbredt system til elektronisk kommunikation mellem sygehuse, kommuner og de praktiserende læger. Den generelle mangel på digitale arbejdsgange "giver væsentlige udfordringer i forhold til telefontider, overblik over telefonnumre og kontaktpersoner og muligheden for hurtig og effektiv kommunikation,? står der i rapporten.
Nye standarder skal booste effektiviteten - i 2015
Regionerne er blevet enige om, at de fælles såkaldte Medcom-standarder skal være fuldt implementeret i slutningen af 2012. Kommunerne har dog kun forpligtet sig til at have Medcom-standarderne fuldt implementeret i 2015, blandt andet fordi der mange steder i kommunernes sundhedsområder slet ikke er indført it-systemer endnu. Kommunerne er dog ved at indføre Medcom-standarder.
Men arbejdet med at få implementeret Medcom går forbløffende langsomt, mener Lisbeth Nielsen.
»Der er ingen tvivl om, at der er nogle kæmpe gevinster ved at kunne bruge tiden mere effektivt i begge ender, for eksempel hvis beskeden kommer hurtigt ud til den hjemmehjælper, der har ansvaret for borgeren, i stedet for at det lander inde på et kontor. Så der er rigtig meget at hente, og man kan undre sig over, hvorfor det går så langsomt.«