Sundheds-app vil have adgang til dit blod

App'en Pathway Panorama vil koble din DNA op med IBM's supercomputer Watson. Resultatet er individuelle helbredstip via telefonen.

App-brugere er ikke ubekendt med høje krav fra apps, der vil have adgang til alskens personlig information. App’en Pathway Panorama tager det hele et skridt videre. Første krav lyder på blod, spyt eller skrabeprøve.

Sundhedsapp’en skal nemlig bruge din DNA for at give personlig og præcis vejledning om dit helbred. Derefter skal den kunne svare på, om man skal drikke kaffekop nummer fire, eller om man skal løbe et par ekstra kilometer.

DNA-prøven bliver i første omgang analyseret af selskabet Pathway Genomics, der efter få uger vil sende resultatet af analysen til din læge. Efterfølgende bruger app’en IBM’s supercomputer Watson til at sammenholde DNA-informationer med øvrigt data for eksempel fra et fitness-armbånd. På den måde kan Watson give svar på avancerede spørgsmål, som eller skulle stilles til en læge.

IBM har smidt penge i Pathway Genomics til at udvikle app’en, der kommer på markedet i det nye år.

Anders Quitzau, der er innovationschef hos IBM Danmark ser gode fremtidsmuligheder for DNA-drevne apps.

»Markedet vækster meget indenfor DNA-baserede apps, og vi vil uden tvivl komme til at se mere til disse i fremtiden, efterhånden som cognitive computing vinder indpas og omkostningerne til DNA-sekventering rasler ned,« siger han ifølge en pressemeddelelse.

IBM oplyser, at Watson vil kunne komme med svar inden for tre sekunder. Svaret skal således være en lynhurtig, men detaljeret analyse af din sundhedsadfærd, som blandt andet kan vise, hvis du ændrer livsstil.

Desuden understreger IBM i pressemeddelelsen, at trods app’ens vide muligheder, skal den aldrig erstatte et ægte lægebesøg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jarnis Bertelsen

Sundhedsapp’en skal nemlig analysere din DNA for at give personlig og præcis vejledning om dit helbred.

Det er efter al sansynlighed ikke app'en, der laver nogen form for DNA analyse. Det sker i Watson backend systemet, og appen præsenterer bare resultatet for brugeren.

DNA-prøven bliver i første omgang analyseret af selskabet Pathway Genomics, der efter få uger vil sende svaret til din læge.

Svaret på hvad? Det ultimative spørgsmål til livet, universet og alting, eller hvad? Hvilke analyseresultater er det faktisk, der sendes til lægen, og hvad bruger han/hun dem til? Er det bare den rå sekventerede DNA-sekvens vi taler om?

Efterfølgende bruger app’en IBM’s supercomputer Watson til at sammenholde DNA-informationer med øvrigt data for eksempel fra et fitness-armbånd.

Ok, nu har vi endelig en funktion for app'en. Den sender åbenbart måleresultater fra fitness tilbehør til backend systemet. Det kunne være interessant at høre hvilke typer tilbehør/informationer appen kan indsamle og backend systemet benytte.

Bare fordi "Apps" er på mode og alt kan tilgås fra en smartphone, bliver det samlede system beskervet her ikke til en app. Der er meget lidt i beskrivelsen af systemet, der har noget som helst med en mobil platform at gøre. Det meste kunne mindst lige så godt tilgås fra er website. Klient-applikationen/applikationstypen er simpelthen underordnet for den beskrevne funktionalitet, så det forvirrer at der er beskrevet som en app.

DNA-baserede apps er et vrøvle-bregreb (så længe du ikke har en DNA-sekventeringsmaskine i telefonen), med mindre vi udvider begrebet app til at dække alle former for computerprogrammer.

  • 5
  • 1
#3 Deleted User

Når så de data lige sælges til Google så kan de også sørge for at plastre de reklamer du ser til med fitness produkter hvis du er for tyk, sukkersygemedicin hvis du har sukkersyge, proteinholdig kost hvis du er anoreksi'er og blodtryksnedsættende medicin hvis du har for højt blodtryk.

Det er dog først når den begynder at plastre alle siderne til med viagra reklamer det bliver lidt øv.

Nå ja og som Bent siger, så går der nok ikke så længe før forsikringen og banken skal have adgang til dine sundhedsdata inden de giver dig livsforsikringen eller lånet.

Men allright, den funktionalitet er utvivlsomt allerede bygget ind i NemID systemet som jo er udviklet af bankerne som ville have stor glæde af disse data.

  • 1
  • 0
#4 Michael Lykke

Det er efter al sansynlighed ikke app'en, der laver nogen form for DNA analyse. Det sker i Watson backend systemet, og appen præsenterer bare resultatet for brugeren.

Langt de fleste apps er understøttet af en backend som varetager en del af funktionerne/data, men derfor betragter vi det stadigvæk som en app. På samme måde som vi fortsat betragter et website som værende et website uanset hvor mange systemer der er spredt over. Det er ligegyldigt flueknepperi du kommer med.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere