Sundhed.dk vækker international opsigt - i særdeleshed hos forbundskansler Merkel

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
G20 vil gerne have sundhed.dk præsenteret som et unikt eksempel på, hvordan borgerne kan få nem adgang til egne sundhedsoplysninger.

Til G20-mødet i Hamborg den 7.- 8. juli for verdens finansielle topledere har G20-ledelsen bedt om en artikel og en kort video om den danske sundhedsportal sundhed.dk som et godt eksempel på, hvordan man kan spare tid og penge i sundhedsvæsenet, skriver cedi.dk.

Det er nemlig ikke i ret mange lande, at borgerne har så nem adgang til blandt andet egne journaler, recepter, laboratoriesvar og vaccinationsoversigt som på sundhed.dk.

»Når man fremviser sundhedsdata som på sundhed.dk, gør man borgerne til ligeværdige partnere med de sundhedsfaglige, hvor borgerne for eksempel inden konsultationer og operationer på hospitalet kan forberede sig ved at læse sine journaler og prøvesvar, hvilket i sidste ende sparer tid og penge i sundhedssystemet,« forklarer Jens Stenbæk, bestyrelsesformand for sundhed.dk, ifølge cedi.dk.

OECD vurderer, at offentlige myndigheder, der bruger data systematisk til at forbedre deres arbejdsgange, reducerer driftsomkostningerne med 15-20 procent.

»Derfor giver det så god mening - både for den enkelte borger, for den sundhedsfaglige og for den nationale økonomi - at vi i Danmark fremhæver sundhedsdata som afgørende for kvalitetsforbedring og sundhedsforskning, som betydelige drivkræfter i den fortsatte udvikling af sundhedsvæsenet,« siger Jens Stenbæk.

Angela Merkel har særlig interesse

G20-mødets interesse for sundhed.dk er kommet i forlængelse af en personlig invitation fra Angela Merkel, hvor hun inviterede direktør for sundhed.dk Morten Elbæk Petersen til 3rd German International Forum i Berlin for nogle måneder siden.

Kansleren viste stor interesse for sundhed.dk-løsningen, og hun bad ham fortælle, hvordan vi i Danmark har opbygget en fælles indgang til sundhedsvæsenet, hvilken gavn både borgerne og samfundet har af sundhed.dk, og ikke mindst hvordan det er lykkedes os i Danmark at få 1,7 millioner unikke brugere på portalen hver måned.

En af Morten Elbæk Petersens pointer i den snak er en brugervenlig og teknisk sikker infrastruktur og tillid til samfundet.

»Man skal skabe en kultur, hvor borgerne har et demokratisk medejerskab af alle offentlige institutioner som for eksempel skoler og sygehuse, og hvor man herigennem opbygger et engagement og en grundfæstet tillid i samfundet. Det skaber en fundament for, at der også er tillid til, at sundhedsvæsnet håndterer borgernes personlige data på forsvarlig vis,« siger han.

Version2 har i december omtalt, at søstertjenesten e-journal ikke er fyldestgørende, bl.a. fordi der er problemer med at tilgå oplysninger om patienterne regionerne imellem, oplysninger fra specialafdelinger og fra privathospitaler.

Læs også: E-journals systemadministrator svarer på kritik: »Vi værner om patienternes privatliv«

Men generelt har udlandets interesse for sundhed.dk været overvældende stor - i hvert fald ifølge organisationen selv - gennem de senere år. Således har 35 lande over hele verden kontaktet sundhed.dk for at få at vide, hvordan Danmark – pioneren inden for sundheds-it – gør.

Sundhed.dk blev lanceret i 2003.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kevin Lund

.. at Angela Merkel er begejstret. Sundhed.dk er også yderst velskabt. Her bør vi klappe af det offentlige som rent faktisk har haft succes med at bygge en velfungerende IT platform. Well done!

 • 5
 • 0
#5 Niels Dybdahl

Jeg har prøvet sundhed.dk. Man kan godt finde hvilken medicin man er blevet ordineret, hvis man læser samtlige posteringer og kan forstå det fagsprog der står der, men man kan ikke se om ordineringerne stadig gælder, så det er ikke muligt at se hvilken medicin man bør tage eller hvorfor man skal tage den. Man kan heller ikke se hvilke fremtidige aftaler man har med læger og sygehuse. Så det er et skridt på vejen, men det er langt fra det niveau som man forventer.

 • 5
 • 1
#7 Jesper Frimann

Man kan heller ikke se hvilke fremtidige aftaler man har med læger og sygehuse. Så det er et skridt på vejen, men det er langt fra det niveau som man forventer.

Lige netop. Sundhed.dk blev lanceret tilbage i 2003, og "projektet" startede tilbage i 2001. Det er henholdsvis 14 og 16 år siden. Set i det lys er den funktionalitet, som er til stede på sundhed.dk IMHO ikke noget at råbe hurra for. Man kan så sige, at det ikke er sundhed.dk's skyld men snarere en mangel på en sammenhængende SundhedsIT politik. Og det er nok rigtig nok.

Men det ændrer ikke på, at hvis jeg bor i region hovedstaden eller sjælland, så er der større sandsynlighed for, at jeg skal bruge minsundhedsplatform.dk eller min egen læges helt tredje platform. Og så er der lige 2-3 apps også.

Så hele ideen med en Sundheds Portal, går jo så lidt fløjten.

// Jesper

 • 4
 • 1
#9 Per Falkjær

Medicinkortet må være lavet samme sted som MobilePay! Man kan se sine recepter, hvor meget der er tilbage og endda forny sine recepter (langt de fleste). Min læge kendte ikke appen, og blev meget imponeret. Jeg sendte hende en fornyelse og der gik ikke 30 sek. så tikkede den ind på hendes maskine. Medicinkortet findes naturligvis til begge platforme.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere