Sundhed.dk håber på mobil NemID »inden for et par år«

31. august 2012 kl. 10:423
Den offentlige tjeneste Sundhed.dk håber på en mobil NemID-version hurtigst muligt, men erkender, at der kan gå et par år, før den bliver en realitet. Brug pc'en indtil da, lyder rådet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hos danskernes digitale sygdomssportal, Sundhed.dk, går man lige nu og tripper på en udgave af NemID, som fungerer på smartphones og tablets.

Nye tal viser nemlig, at op mod halvdelen af brugerne af Sundhed.dk i 2015 vil surfe ind på hjemmesiden og bruge dens tjenester fra en mobiltelefon eller en tablet.

»Det står højt på ønskesedlen. Teknologisk set må vi lave et lille nybrud for at følge med. Det kræver det, hvis vi skal fortsætte med at få flere brugere blandt ikke mindst de unge, som primært bruger de mobile enheder,« siger direktør i Sundhed.dk, Morten Elbæk Petersen, til Version2.

Sundhed.dk kræver login med NemID for at få hul igennem til tjenesterne, hvor man for eksempel kan hente sine patientjournaler og bestille tid hos lægen.

Mangler OCES-certifikat

NemID er baseret på Java-teknologien, som lige nu hverken understøttes af iPhones, iPads eller smartphones og tablets med Googles Android-styresystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder dog ikke, at NemID slet ikke kan bruges på mobile enheder. Flere netbanker har lavet en løsning, som gør det muligt at godkende pengeoverførsler med nøglerne fra NemID-papkortet uden Java.

Men netbankernes løsninger indeholder ikke de såkaldte OCES-certifikater, som kræves af offentlige tjenester som Sundhed.dk.

Og virksomheden Nets DanID, som står bag NemID på vegne af Digitaliseringsstyrelsen, mangler stadig at udvikle en komplet NemID-løsning til mobile enheder, som understøtter OCES.

Som beskrevet på Version2 i juni er det nu sikkert, at NemID til mobilen ikke bliver en realitet i 2012. Og der kan gå lang tid, før de nødvendige analyser af området er gennemført, og et udbud af løsningen af afsluttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Sundhed.dk håber Morten Elbæk Petersen på en løsning hurtigst muligt, men erkender, at tålmodighed kan være nødvendig.

»Vi håber på, at der kommer en løsning inden for et par år,« siger direktøren til Version2.

Et par år er vel også lang tid i it-sammenhæng?

»Det er det, men man kan sige, at vores tjeneste er en del af en buket af offentlige tjenester, hvor man lige nu kun kan logge på med NemID fra pc'en. Så længe vi stadig har muligheden for at logge på med pc'en, er problemet ikke så stort. Folk smider jo ikke deres pc ud, fordi de får en tablet,« siger Morten Elbæk Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så I har ikke tænkt jer at lægge mere pres på Digitaliseringsstyrelsen lige nu for at få en mobil udgave af NemID?

»Hvis Sundhed.dk nu var den eneste tjeneste, ville jeg nok lægge et mere skingert pres på dem. Men jeg håber selvfølgelig, at den kommer hurtigst muligt inden for de kommende år,« siger direktøren.

Center for Digital Forvaltning, CEDI, har hjulpet Sundhed.dk med at finde tallene frem for mobilvanerne i 2015. CEDI anslår, at mellem 26 og 52 procent af brugen af Sundhed.dk da vil ske fra en mobil enhed.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
2. september 2012 kl. 09:07

Heldigvis kan man komme på netbanker og e-boks med mobilapps. Jeg kan dog komme på sundhed.dk via mit tv som kører ubuntu.

1
1. september 2012 kl. 10:32

"Folk smider jo ikke deres pc ud, fordi de får en tablet" siger han? Jo, de gør!

Jeg kender faktisk flere, der har ladet en tablet overtage pladsen som eneste computer i huset og den tendens vil da kun tage til. Mange bruger kun en PC til at surfe på nettet og til email. For dem er en tablet en fuldgod erstatning indtil de opdager, at de ikke kan komme ind på offentlige sider. Så må de jo gå på borgerservice.

Jeg kender én med en iPad, hvis PC gik i stykker, så mente han da ikke han havde brug for en ny. Et par skulle have en ny PC og valgte en iPad i stedet, der var jo kun råd til den ene af delene. Og en tredje af mine venner har en Android tablet som det primære - og et gammelt stationært hakkebræt i et hjørne af soveværelset kun for at kunne komme ind på offentlige hjemmesider!

3
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den søn, 09/02/2012 - 09:36

Jeg kan kun bakke det op. Når jeg ser på vores kommunes hoved website - så er der de sidste år sket en markant ændring i de besøgende og de platforme de kommer fra.

Windows står stadig for størstedelen af vores besøgende: 76,29% iOS står for: 13,16% som det næststørste (Android kun 3,36% indtil videre) Linux: 0,41% Windows Phone: 0,14%

Andelen af besøgende fra mobile enheder er kraftigt stigende, og antallet af besøgende fra stationære er kraftigt faldende. Jeg vil skyde på om et par år vil over halvdelen af vores besøgende være fra mobile enheder.

Ser vi på browser siden så er der også sket nogle interessante ting: IE er faldet til "kun" at være 58% mod over 90% for bare 1-2 år siden. Safari: 17,44% Chrome: 12,99% Firefox: 6,81% Android Browser: 3,21%

Det er som ansat i det offentlige, møghamrende irriterende at der sker en så uhyggelig langsom udvikling af NemID til mobile enheder (og lad os endelig holde den sædvanlige kritik af NemID ude af denne debat - det er ikke det der er hovedpointen i denne omgang).

Jeg tror næppe at Dansk Supermarked ville acceptere den samme potentielle afvisningsprocent på "kunder" som det offentlige gør med den fodslæben der er på mobile løsninger. Der er simpelthen ikke nogen undskyldning for at digitaliseringsstyrelsen ikke ser af at få fingeren ud og få gang i smartphone løsninger.