Sundhed.dk forbereder sig på stormløb: Har firedoblet kapaciteten

6. april 2021 kl. 09:3215
Sundhed.dk forbereder sig på stormløb: Har firedoblet kapaciteten
Illustration: Falck.
Sundhed.dk forbereder sig på massivt pres på tjenesten, der skal fungere som midlertidigt coronapas. En mere permanent løsning fra Netcompany og Trifork forventes klar i maj måned.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag åbner de danske frisører og andre dele af de liberale erhverv, og det giver pres på Sundhed.dk og Min Sundhed-appen, der fungerer som midlertidigt coronapas.

Derfor har Sundhed.dk over de seneste to uger firedoblet kapaciteten for at være klar til de mange danskere, der eksempelvis skal dokumentere et negativt testresultat hos frisøren, skriver Danmarks Radio.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har arbejdet på højtryk i mere end 14 dage nat og dag, Det er faktisk lykkes os at mere end firdoble vores kapapticet, så vi er klar,« siger direktør Morten Elbæk Petersen.

Da statsministeren inden påskeferien meldte ud, at Sundhed.dk og Min Sundhed-appen skal fungere som midlertidigt coronapas, udløste det en bruger-storm, der fik tjenesterne til at gå ned.

It-virksomhederne Netcompany og Trifork arbejder på et reelt coronapas, der skal tages i brug i maj måned.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
8. april 2021 kl. 00:30

-- 6. Apr --
Jeg har søgt mig frem til at en corona-test, hvis vi sætter det en smule billigt er 200DKK. I går blev der gennemført 200.000 tests, så det er en dagspris på 40 mio.

-- 7. Apr -- Justitsministeriets egne regnedrenge siger, at det pt. koster 50-100 millioner om dagen[1] - med udgangspunkt i den nuværende testkapacitet. 500.000 daglige test landet over ved en pris pr. test på pt. 100-200 kr.

Samt landets daglige udgift øges markant (+ ~40%) ifm. regeringens igangværende udbud om at øge kapacitet til 700.000 daglige test.

NB! alene skøn med deraf usikkerhed.

[1] .. https://www.berlingske.dk/danmark/dansk-testindsats-koster-50-100-millioner-om-dagen

13
6. april 2021 kl. 20:00

så kan man på denne graf se hvor Danmark placerer sig ift. test pr. indbygger

Det er lidt en cherry-picked graf. Prøv at sorter denne her tabel på tests pr 1 million indbyggere (det er sidste kolonne): https://www.worldometers.info/coronavirus/

Man kan se at Danmark er på 3. pladsen pt. efter Gibraltar og Færøerne. UK er på 13. pladsen og USA er på 23. pladsen. Men som andre også er inde på, så skal testene ses som alternativ til massive nedlukninger, og så kan det jo stadig være den billigste løsning.

11
6. april 2021 kl. 16:44

Vil nogen gætte på hvornår politikerne kommer i tanker om at statskassen ikke er bundløs, og hvor lav en positiv-procent vi skal ned på, før de begynder at klø sig i skægget?

Nu er statsbudgetet ikke et husholdningsbudget.

Hvis de mange test kan holde smitten nede, så man kan åbne mere op for samfundet, som man også gør nu. Der kommer så flere i arbejde, tjenes flere penge og der kommer også flere penge ind i skat og moms.

Slutresultatet kan let være at staten og samfundet får overskud ud af de mange test.

10
6. april 2021 kl. 14:21

Fuck, det er mig der ikke har læst grafen godt nok - jeg troede det antal test pr. x indbygger.

Det rykker dog ikke ved pointen, som er økonomien og idéen om at test af asymptomatiske personer/vane-test har en høj pris, og måske ikke giver så meget mening.

9
6. april 2021 kl. 14:13

Jeg tænker nærmere at den graf skulle få en til at tænke at de andre lande skal til at tage sig lidt sammen.

Den viser kumulative tests, dvs det den faktisk viser er at hver dansker på nuværende tidspunkt i gennemsnit er testet lidt over 3 gange i alt, mens amerikanerne ligger på andenpladsen med lidt over 1.

For de resterendes vedkommende har man ikke engang testet nok personer til at man kunne have testet hele befolkningen, på trods af at der er gået over et år.

7
6. april 2021 kl. 13:37

men jeg kom til at tænke på Danmarks test-strategi, hvor man bliver opfordret (og i nogle tilfælde påkrævet) at blive testet for corona hele tiden.

Jeg har søgt mig frem til at en corona-test, hvis vi sætter det en smule billigt er 200DKK. I går blev der gennemført 200.000 tests, så det er en dagspris på 40 mio.

Når man nu har lanceret corona-passet forbliver dette tal sandsynligvis højt.

Vil nogen gætte på hvornår politikerne kommer i tanker om at statskassen ikke er bundløs, og hvor lav en positiv-procent vi skal ned på, før de begynder at klø sig i skægget?

6
6. april 2021 kl. 13:06

Skal ikke kunne sige om det er værre her til morgen, da rigtig mange vil testes i dag. Min erfaring fra efterhånden en del PCR-test de sidste par måneder i det store testcenter på Vingelodden, Nørrebro, er at jeg kun én gang har oplevet en meget lang kø og først kom til 30 min efter min tid. Alle andre gange har det maksimalt taget 10-15 min fra jeg steg af cyklen eller ud af bilen, til jeg kunne forlade stedet igen. På Vingelodden virker det som om flaskehalsen er ved "indtjek" hvor ens sundhedskort scannes første gang.

Men det er måske også lidt utopi og tro at man kan blive testet her til morgen uden væsentlig kø selvom man har bestilt en tid. Jeg er godt med på at en test efter de nye regler kun er gælgende i 72 timer, men hvis man havde behov for at kunne vise en negativ test i dag eller i morgen onsdag, kunne man være blevet testet i går eller søndag aften.

5
6. april 2021 kl. 12:34

"Ville i acceptere at jeres Mobilbank, Spotify eller enhver anden app satte jer i kø for at benytte den?"

Ville du aceptere at stå i en lang kø når du har bestilt tid til et 10min vindue ?

Det er vilkårene ved mange test centre for tiden.

Da jeg kom ud til fra morgenens test overhørte jeg dialogen mellem vagten og en person der forhørte sig hvor man gik hen når man havde en tidsbestilling - da var køen ~150meter fra vagten. Dertil så dem der stod i kø i teltet.

Og ved test uden tidsbestilling er køerne meget længer og mange har oplevet at test centrene lukker på klokkeslet selvom der stadig står folk i kø der har stået der langt over en time ....

Det må kunne gøres bedre ....

4
6. april 2021 kl. 11:03

Ville i acceptere at jeres Mobilbank, Spotify eller enhver anden app satte jer i kø for at benytte den?

Det er KUN i det offentlige det her sker, og vi takker allesammen - ØV

3
6. april 2021 kl. 10:15

Jeg tvivler på at kapaciteten reelt er firdoblet.

Det fremgår det ikke af artiklen hvordan Sundhed.dk har firdoblet kapaciteten. Jeg tænker at de sandsynligvis har tildelt nogle flere cpu kerner/ram osv. til nogle VM'er evt. købt nogle flere hosts med nyere og hurtigere CPU'er, men det er de færreste løsninger der kan skalere på den måde.

2
6. april 2021 kl. 10:00

ved at firedoble kapaciteten til heavy-load, kan man jo undre sig over hvad argumentet er om at udvikle en helt ny app til formålet...?

1
6. april 2021 kl. 09:38

...at det kommende Coronapas fra Netcompany/Trifork er NemID uafhængigt!