Sun overvejer GPL til OpenSolaris

Suns styresystem OpenSolaris kan ligesom Java-platformen blive frigivet under GPL, efter Sun er blevet mere åben over for licensen.

Sun Microsystems ser ud til at være blevet mere åben over for den udbredte open source-licens GNU General Public License eller GPL, som blandt andet Linux frigives under, og som Sun nu har taget til sig med frigivelsen af selskabets Java-platform.

Sun har hidtil benyttet dets egen open source-licens CDDL til blandt andet dets åbne version af styresystemet Solaris, OpenSolaris.

Beslutningen om at frigive Java under GPL kan imidlertid også få Sun til at skifte mening omkring licensen for OpenSolaris. Sun administrerende direktør Jonathan Schwartz bragte i hvert fald selv emnet på banen i forbindelse med annonceringen af Java-frigivelsen.

»Vi vil se nærmere på det,« lød svaret fra produktchef Rich Green på direktørens spørgsmål, skriver amerikanske Computerworld.

Open source er blevet centralt i Suns strategi, hvor selskabet håber at få nye kunder til dets servere og storage gennem kundernes mulighed for at arbejde med Suns open source-software.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Helge Svendsen

Hvordan er det lige det er, med den åbne solaris?

Man skal stadig betale for den, hvis man bruger den komercielt ikke?

Har netop fået fat i en aflagt Sun server, og valget står mellem Debian Linux, FreeBSD, ja og så måske Solaris.

Men jeg kan ikke rigtig hitte ud af deres licenser til den nye opensourced version.

Det faktum at der er en opensourced version har vel forbedret driver supporten i andre frie operativ systemer ganske gevaldig?

 • 0
 • 0
#2 Karsten Nyblad

Jeg kan ikke finde noget om at man skal betale for at køre OpenSolaris. Man skal betale, hvis man vil have garantier og support fra Sun, men sådan er det jo også med Linux. Prøv du at få support fra Redhat eller Novell uden at betale.

Kan du pege på et sted, hvor det står, at man skal betale, hvis man ikke ønsker support og/eller garantier?

 • 0
 • 0
#3 Helge Svendsen

"Kan du pege på et sted, hvor det står, at man skal betale, hvis man ikke ønsker support og/eller garantier?"

Jeg spørger fordi jeg ikke ved det.

Hvis du siger det forholder sig sådan, ja så er det jo sikkert rigtigt.

 • 0
 • 0
#4 Mikkel Høgh

Før det første findes der både OpenSolaris (som er open source udgaven) og Solaris 10, som ikke er open source, men "bare" gratis.

OpenSolaris findes der flere distributioner af - de er alle både gratis og open source - du kan se listen her http://www.opensolaris.org/os/about/distributions/

Der ud over, så kan du gratis downloade og bruge Solaris 10, i følge Sun's egen side om Solaris på adressen http://www.sun.com/software/solaris/ Der står både "Available at no cost" og "Pay only for the support you need" - jeg har ikke læst licensen - det ville nok være en god idé at gøre inden du beslutter dig.

Under alle omstændigheder vil jeg gerne anbefale dig Linux også. Der er folk der sværger kun til det ene eller det andet, men min mening er at de to forskellige systemer har forskellige forcer, så der er nogen opgaver, hvor det ene er bedre en det andet, men det afhænger altså af opgaven, og ikke mindst den ekspertise man har til rådighed. Jeg tror umildbart det vil være nemmere (og billigere) at få hjælp til sine problemer, hvis man kører Linux, idet at der er et meget stort og hjælpsomt miljø af Linux-brugere - også i Danmark.

Under alle omstændigheder ville det da være dejligt hvis Sun ville frigive OpenSolaris under GPL, da det vil gøre det muligt at dele kode med Linux-kernen - til stor fordel for begge projekter.

 • 0
 • 0
#5 Helge Svendsen

OK.

Jeg administrerede nogle Solaris maskiner for år tilbage, og dengang var det absolut noget, man skulle betale for.

Jeg tror jeg holder mig til FreeBSD, da det er det jeg har arbejdet mest med på det sidste.

"Under alle omstændigheder ville det da være dejligt hvis Sun ville frigive OpenSolaris under GPL, da det vil gøre det muligt at dele kode med Linux-kernen - til stor fordel for begge projekter."

Synes jeg erindrede at læse noget om, at Sun har givet noget af driver koden til deres HW fri under GPL?

Jeg tror nu det vil være mest til fordel for Linux :-D Man kan også med rette spekulere i, om der så fortsat vil være en begrundelse for Solaris.

 • 0
 • 0
#6 Karsten Nyblad

"Jeg tror nu det vil være mest til fordel for Linux :-D Man kan også med rette spekulere i, om der så fortsat vil være en begrundelse for Solaris."

Solaris har stadig fordelen af, at der kun er en organisation, der er ansvarlig for dets kvalitet. Samtidig scalerer Solaris til over hundrede prossesorer, hver med to cores. Det gør Linux slet ikke. Solaris har også bedre værktøjer til at finde flaskehalse i ens programmel. Det er langt fra lige til at flytte disse fordele fra Solaris til Linux.

 • 0
 • 0
#7 Mikkel Høgh

De gjorde Solaris gratis, dengang de begyndte at snakke om OpenSolaris, samtidig med at de frigav Solaris 10.

Personligt er det nok ZFS der trækker mest, hvis jeg skulle vælge Solaris fremfor Linux. Jeg har været ved at eksperimentere lidt med Solaris, men jeg kom aldrig særlig langt - de forskellige OpenSolaris-distributioner er stadig ret umodne, og jeg synes ikke jeg vil bruge det "properitære" udgave.

Nexenta GNU/Solaris (http://www.gnusolaris.org/) synes jeg virker mest lovende, da det giver en høj grad af kompabilitet med Linux-software. Det kan Dolph godt lide ;)

 • 0
 • 0
#8 Helge Svendsen

"Solaris har stadig fordelen af, at der kun er en organisation, der er ansvarlig for dets kvalitet. Samtidig scalerer Solaris til over hundrede prossesorer, hver med to cores. Det gør Linux slet ikke."

Ok, men hvis man har råd til en server i den størrelse, så betyder prisen på OS'et nok mindre ...

Sun forsøger jo at få private til at bruge Solaris, og de færreste har lige sådan en svend i kælderen.

Men jeg er enig med andet indlæg mht zfs - det virker godt nok rimelig smart.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere