Sun lancerer dual-socket T2-servere

To UltraSparc T2+ processorer giver 128 parallelle tråde og op til 256 gigabyte RAM in en server, der kan trække op til én kilowatt.

MENLO PARK: Sun Microsystems er nu klar med de første UltraSparc T2+ servere med to sokler, som selskabet især håber vil være interessant for kunder, der vil køre store databaser eller virtualisering under Solaris.

Suns UltraSparc T2+ processorer er en opgraderet version af T2-processoren, der blev lanceret sidste år, men med understøttelse af to processorer på samme bundkort.

Hver processor har otte kerner, som kan køre op til otte parallelle programtråde. Det gør det i teorien muligt at køre op til 128 parallelle tråde på hardwaren i Suns nye servere.

I praksis er det dog ikke ensbetydende med 128 parallelle programmer, da ressourcerne for hver enkelt tråd vil være begrænset, men i stedet skal de mange tråde give mulighed for eksempelvis at skalere mere dynamisk ved virtualisering, så ressourcerne kan fordeles efter behov.

De to første servere fra Sun med to UltraSparc T2+ processorer, T5140 og T5240 er henholdsvis 1U og 2U rackservere, hvor T5240 understøtter op til 256 gigabyte hukommelse.

Så stor en mængde hukommelse gør serveren til en væsentlig strømsluger.

»Under absolut maksimal belastning bruger vi 12 watt pr. DIMM. Den integrerede I/O-controller på selve processoren betyder imidlertid, at vi kan reducere strømforbruget, fordi den typiske strækning gennem elektriske ledningsbaner, som dataene skal tilbagelægge, er væsentligt kortere end med ekstern I/O,« forklarer Rick Hetherington, afdelingschef for mikroelektronik hos Sun og chefdesigner for de nye servere, til Version2.

En server med op til 256 gigabyte hukommelse, hvor hvert modul kan trække op til 12 watt, nærmer sig en samlet belastning på én kilowatt. Ifølge Sun betyder den kompakte regnekraft, at selskabet nu skalerer hver enkelt rack til omkring 35 kilowatt.

Sun vil derfor også forsøge at understrege, at de nye servere først og fremmest er beregnet til at konsolidere så meget ydelse som muligt på så lidt plads som muligt.

»Det, folk kigger efter, er ikke så meget, hvor meget strøm systemet bruger, men også hvor meget arbejde det kan håndtere. Så selvom du udskifter dine servere, og din elregning er den samme, så kan serverne klare mere arbejde,« forklarer afdelingsdirektør John Fowler fra Suns serverdivision til Version2.

Sun har siden lanceringen af først Niagara-generationen og siden UltraSparc T2 kæmpet mod især x86-baserede servere, hvor konkurrerende serverleverandører kan tilbyde Suns kunder at køre OpenSolaris på billigere hardware.

Derfor forsøger Sun med de nye servere at slå igen ved at tilbyde systemer med mere hukommelse og større intern båndbredde beregnet på flertrådede applikationer.

»Ricks designteam har sørget for at afbalancere de mange processorkerner med hukommelsen og båndbredden, så vi kan være sikre på, at vi kan levere data til 128 parallelle tråde,« siger John Fowler.

Mens parallelle tråde kan give en bedre ydelse for eksempelvis en stor Oracle-database, så giver en server med to processorer med hver otte kerner et problem, når der skal indkøbes licenser. Oracle opkræver således en pris pr. processorkerne.

»Nu har Oracle heldigvis en omregning pr. kerne, der tager tager hensyn til, at hver af vores kerner kører med en lavere frekvens,« forklarer John Fowler.

Sun forventer i løbet af andet halvår i år at være klar med de første UltraSparc T2+ servere med fire sokler, ligesom selskabet arbejder på at understøtte hukommelsesmoduler med op til otte gigabyte for at pakke hukommelsen tættere.

I T5240 kan hukommelsen således lige nu kun udvides til 256 gigabyte ved at installere en særlig 'mezzanin', hvor en bro med plads til ekstra moduler kan sættes ind over den almindelige hukommelsesmoduler.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere