Succes med XP-look til Ubuntu: Ringsted-borgere kører Linux uden at vide det

Ringsted Kommunes it-afdeling har klædt en offentligt tilgængelig pc med Ubuntu Linux ud som en Windows XP-maskine. Det har borgerne i kommunen tilsyneladende ikke bemærket.

I borgerservicecenteret i Ringsted Kommune står en enlig pc, som ringstedgenserne frit kan bruge til at gå på nettet fra og for eksempel besøge offentlige hjemmesider som borger.dk.

Tilsyneladende en ganske almindelig pc med Microsofts velkendte Windows XP-styresystem, som de er flest.

Og det kunne det faktisk lige så godt have været.

For ingen af borgerne i kommunen har bidt mærke i, at pc'en i virkeligheden er udstyret med Linux-distributionen Ubuntu 10.04 - klædt ud som Windows XP ved hjælp af et særligt tema til desktopmiljøet Gnome, komplet med Start-knap, proceslinje og Windows XP-baggrundsbillede.

»Det virkede meget nærliggende for os at prøve af, og vi har ikke fået nogen reaktioner fra borgerne på det, så det er jo positivt. De er bare gået i gang med at bruge pc'en,« siger teknisk ansvarlig i Ringsted Kommunes it-afdeling, Niels Christoffersen, til Version2.

Udrulles automatisk over netværket

I øjeblikket er det kun den ene pc i kommunen, hvor Ubuntu i XP-klæder afprøves. Foreløbigt med succes.

Men kommunens it-afdeling har allerede lagt Ubuntu ind som en valgmulighed ved siden af Windows XP i styresystem-menuen, når der udrulles styresystemer til kommunens pc'er over netværket med PXE.

»Dermed bliver Ubuntu 10.04 installeret, og XPGnome (Windows XP-temaet, red.) lægges automatisk på desktoppen,« siger Niels Christoffersen.

Som Version2 tidligere har berettet, håber Ringsted Kommune på sigt på at kunne udskifte Microsofts kontorpakke, Office, med Openoffice på omkring 2.000 skole-pc'er i kommunen.

**LÆS OGSÅ **Ringsted klar til test: 2.000 skole-computere på vej mod Ubuntu og Openoffice

Ganske som kommunens forsøg med at udrulle den gratis kontorpakke Openoffice på skole-pc'erne i kommunen er argumentet også denne gang et håb om at kunne spare penge til softwarelicenser ved at benytte gratis open source-software.

Hvor mange pc'er afprøver I Ubuntu forklædt som Windows XP på lige nu?

»Pt. er det kun til afprøvning på den ene pc i borgerservicecenteret,« siger Niels Christoffersen.

Men der mangler vel for eksempel det karakteristiske, blå Internet Explorer-'e', som folk kender det fra deres eget Windows XP-skrivebord?

»Ja, det gør der. Men Ubuntu er i stedet 'født' med Firefox, og derudover har vi installeret Chrome (Googles browser, red.), der ligger som en genvej på skrivebordet, så den bruger folk bare i stedet,« siger Niels Christoffersen.

Hvorfor gør I overhovedet forsøget?

»Det giver et indblik i, hvad vi kan gøre i fremtiden. I sidste ende handler det om økonomi. Én pc batter ikke noget, og det gør to heller ikke, men håbet er, at mange Windows-licenser på sigt helt kan undværes«.

Hvor skal de licenser findes?

»På skolerne ville det virkeligt batte noget, hvis der var mange pc'er, man kunne gøre det på,« siger Niels Christoffersen.

»Men der er også flere steder i kommunens administration, hvor der kun bliver kørt én applikation, som ikke er bundet op på Windows-platformen. Det gælder for eksempel i Vej- og Parkafdelingen, hvor alle medarbejdere benytter den samme webapplikation til tidsregistrering.«

Hvor ville forsøget ikke gå godt?

»Vi har mange tunge applikationer i kommunens administration, for eksempel KMD's fagsystemer, og de er meget tæt integreret med både Microsoft Windows og Office.«

Han understreger, at forsøget med at udrulle Ubuntu under alle omstændigheder kommer til at ske i små skridt.

»Generelt har vi ingen interesse i at kaste os ud i et open source-projekt, hvor vi sætter alting over styr, så det handler om at gøre tingene i den rigtige takt. Derfor er det også vigtigt at slå fast, at der ikke er tale om nogen revolution, men en gradvis udvikling,« siger Niels Christoffersen.

It-afdelingen satser på at have de første maskiner med både Ubuntu og Openoffice på plads til test i skolemiljøet i løbet af efteråret.

Opdatering tirsdag kl. 12.59: Version2 har kontaktet Microsoft Danmark for en kommentar til erfaringerne fra Ringsted. Selskabet ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (42)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anders Kvist

Jeg er MEGET spændt på at høre hvad MS's udspil bliver. Når de opdager folk skifter til et alternativ der ser fuldstændigt ens ud, som MS jo har brugt som argument flere gange, så skal de nok brokke sig over XPGnome og sige de har copyright på designet - men ærgeligt at det skal være sådan...

 • 0
 • 0
#6 Nikolaj Bak Sørensen

...men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en lidt kortsigtet løsning at forsøge at emulere Windows på udseendet for ikke at "skræmme" brugerne. For det første er Ubuntu 10.04's brugerflade jo faktisk ganske tilforladelig, for det andet, hvis man mener skiftet kan man vel ikke blive ved med at halser efter Microsoft på GUI-siden. Endelig har jeg lidt svært ved at se problemet når vi taler børn i folkeskolealderen, der jo er vant til skiftende brugergrænseflader fra f.eks. mobiltelefoner.

 • 0
 • 0
#7 Martin Bøgelund

Carsten Andersen:

Eneste er så den evige debat omkring openoffice.

Ubuntu/XP forsøget viser at der reelt ikke er nogen egentlige argumenter, der taler for at man bruger Windows. Og når forskellen er den samme, er den lavere pris i Linux' favør.

"Den evige debat omkring OpenOffice" er måske gået hen og blevet "evig", netop fordi der argumenteres imod det med hule og irrelevante argumenter, der i bund og grund bare går på at "OpenOffice ikke er MS Office, og derfor ikke godt nok".

Dette har jo just vist sig at være tilfældet på operativsystemfronten.

Det er godt at vi på den måde får fokus på [i]relevant[/i] funktionalitet, i stedet for [i]bloated[/i] funktionalitet.

 • 0
 • 0
#9 Martin Pihl

...men jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er en lidt kortsigtet løsning at forsøge at emulere Windows på udseendet for ikke at "skræmme" brugerne. For det første er Ubuntu 10.04's brugerflade jo faktisk ganske tilforladelig, for det andet, hvis man mener skiftet kan man vel ikke blive ved med at halser efter Microsoft på GUI-siden. Endelig har jeg lidt svært ved at se problemet når vi taler børn i folkeskolealderen, der jo er vant til skiftende brugergrænseflader fra f.eks. mobiltelefoner.

Jeg er meget enig.

Der er en stor risiko, når man gør det på denne måde og især for folkeskoleelever.

En ordning som typisk virker rigtigt godt med eksempelvis OpenOffice, er at give medarbejdere/elever en CD med hjem, så de også lærer at anvende softwaren der.

Ved at forklæde Ubuntu risikerer man at gøre brugerne en bjørnetjeneste, fordi de 1) ikke nødvendigvis er klar over, at det kører et alternativt system (og i såfald hvilket), og 2)ikke får et system magen til, hvis de faktisk vælger at prøve Ubuntu derhjemme.

Det gør brugeren i dårlig stand til at søge hjælp på nettet, fx på http://ubuntudanmark.dk/forum, fordi det er svært at yde hjælp til et interface man ikke kender.

Det kan også ende med et give bagslag på den måde, at opdager slutbrugeren det, kan det give det indtryk, at systemet bare er en "billig, dårlig og falsk udgave af noget jeg kender".

Det afhænger selvfølgelig af, hvor PC'en er opstillet, og hvem der benytter den. Men det skal gøres med omtanke, hvis man vil ændre radikalt på opsætningen, give indtryk af noget andet, og samtidigt have en god adopteringsrate.

 • 0
 • 0
#11 Jonas Finnemann Jensen

det et ret tyndt grundlag at konkludere noget som helst ud fra.

Helt enig... Det er heller ikke sikkert at it afdelingen ville høre for det hvis ikke den virkede... eller hvis der var et normalt ubuntu tema på den.

Det ville dog ikke overraske mig hvis XpGnome temaet kan være med til at gøre en transistion nemmere...

Jeg mener ikke der er nogle argumenter for at køre Windows®. MEN det er ikke noget som dette "forsøg" viser... (Baseret på hvad jeg kan læse i artiklen, kan godt ske der er fortaget yderligere undersøgelser, og så er det en anden sag).

 • 0
 • 0
#12 Anders Sørensen

I borgerservicecenteret i Ringsted Kommune står en enlig pc, som ringstedgenserne frit kan bruge til at gå på nettet fra og for eksempel besøge offentlige hjemmesider som borger.dk

Nu når den kun skal bruges til internet, tror jeg ikke de behøver xp thema. De kunne bare gøre således der kun var 2 store ikoner med firefox og chrome på desktop'en. Det tror jeg umiddelbart alle kan finde ud af (om de er vokset på med windows, apple eller linux).

 • 0
 • 0
#13 Jesper Poulsen

hvem der har brugt den,

Hvor er det lige den står, Thomas?

hvor mange der har brugt den,

Hvorfor vil du vide hvor mange der har brugt den? Hvis en ikke-ekspert ikke kan se forskel, så vil en ikke-ekspert bruge den på lige fod med alle andre maskiner.

hvor mange der har opgivet at bruge den

Når der ikke er visuel forskel på XP og denne Ubuntu, så vil opgiverne være de samme som opgiver XP. Det er logik for burhøns.

Der er jo ingen der skal ind under huden af hverken en XP eller en Ubuntu, når de begge står til borgernes frie afbenyttelse. De er "kioskmaskiner".

 • 0
 • 0
#14 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Jeg går ud fra du mener i dette specielle tilfælde og ikke generelt?

Korrekt. Jeg debatterer de i artiklen beskrevne forhold.

Thomas Bundgaard:

Point being, når vi ikke ved hvad der er blevet lavet på den, hvem der har brugt den, hvor mange der har brugt den, hvor mange der har opgivet at bruge den osv. så er det et ret tyndt grundlag at konkludere noget som helst ud fra.

Hvis du foretrækker at træffe beslutninger ud fra ting du [i]ikke[/i] ved, skal du bare gøre det.

Lige nu [i]ved[/i] vi det er muligt at substituere en Ubuntu + XPGnome ind i stedet for en Windows XP, uden at der falder bemærkninger i den anledning.

Den viden synes jeg man skal bygge videre på, istedet for at smide den væk og konkludere udfra sagaer, anekdoter, mavefornemmelser, "vi plejer", og vandrehistorier.

 • 0
 • 0
#15 Jesper Poulsen

Lige nu ved vi det er muligt at substituere en Ubuntu + XPGnome ind i stedet for en Windows XP, uden at der falder bemærkninger i den anledning.

Thomas kender åbenbart ikke til begrebet "kioskmaskine".

Selvbetjeningskassen i den lokale Bilka er baseret på XP (det ved jeg tilfældigvis fordi et apparat blev genstartet og alt var XP).

Det er i den sammenhæng ligegyldig om det er XP, Vista, OSX eller Linux, for man skal ikke bruge OS'et. Der er en touch-skærm og det er alt hvad den almindelige bruger ser. Ligeledes er en kommunal service-maskine en kioskmaskine. Der er en brugerflade, en mus, et tastatur og en browser. Du kan ikke komme ind bagved og du skal ikke installere noget på den. Du skal bare åbne en browser og søge på noget indhold.

I Windows laves sådan en maskine ved hjælp af udpræget brug af Policies. I Linux er det noget nemmere. Uanset, så er der kun det der absolut skal anvendes og ikke en snus mere. Og der er ingen vej ind bagved.

 • 0
 • 0
#17 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Og hvornår bruger man startknappen? Når man er i gang med alt muligt andet end det, man skal. Det er kun en gevinst, hvis den ikke er der. Hvis man laver en Openbox e.l. med en vedvarende browser, så er der heller ikke noget i vejen for, at man kan bruge maskinerne, der stod nede bagved på lagret.

 • 0
 • 0
#19 Deleted User

Der er mange forskellige typer og niveauer af løgne, nogle er utilgivelige forbrydelser, andre er uskadelige. Nogle løgne vil aldrig blive opdaget, nogle vil blive opdaget efter et stykke tid, og nogle falder fra hinanden stort set med det samme.

XPGnome er lige akkurat løgn nok til at man kan nå at blive forarget, men det vil ikke tage lang tid for en gennemsnitlig XP bruger at konstatere at det ikke er XP. Hvis det her bliver rullet ud på folkeskolerne kan eleverne så konkludere andet end at kommunen forsøger at spare penge bag om ryggen på dem?

 • 0
 • 0
#20 Carsten Andersen

@Jacob: Jeg er helt enig i din betragtning.

Hvor kommer kiosk pc'er ind i samtalen. Kiosk pc'er lavet til systemer der kræver sikkerhed og til demo formål. Efter min mening overhovedet ikke til vores næste generation af IT hjerner der via kreativiteten skal udvikle deres viden om IT.

Den ideelle verden ville tilbyde vores kommende generation mulighed for det frie valg og dermed via leg og forskning at lære mere end det er tilfældet hvis valget træffes for dem.

Kost mæssigt så kan man ikke sammenligne alene på licensen alene. Alle seriøse IT folk ved at det handler om kost i systemets levetid i langt højere grad end den initielle omkostning. Hvad koster det at drive en opensource platform, hvordan er den integreret til andre systemer, sikkerheden, support etc etc...

Med det skal jeg også sige at jeg bestemt ikke er religiøs, men bare træt af denne sammenligning af pære og bananer. Kom med de samme seriøse vurderings parametre som går udover licens prisen alene, så det vurderes på det korrekte grundlag.

 • 0
 • 0
#21 Martin Bøgelund

Thomas Bundgaard:

Du bedes venligst lade være med at lægge ord i munden på mig. Jeg mindes ikke at have givet udtryk for, at jeg foretrækker at træffe beslutninger ud fra ting jeg ikke ved.

Jeg lægger ikke ord i munden på dig. Jeg citerede faktisk dine egne ord, for at markere sammenhængen:

Point being, når vi [b]ikke ved[/b][...]

Når du ikke rigtig lader til at tage udfaldet af forsøget til dig, og i stedet lister en masse ting vi [i]ikke[/i] ved, læser jeg det som om du fokuserer mere på det vi [i]ikke[/i] ved, end det vi ved. Jeg udpeger blot din fokus på det vi [i]ikke[/i] ved, og ordene er altså dine egne.

Forsøget peger jo frem mod "mere af samme slags".

For uanset om systemet er brugt af mange eller få, er Linux i dette tilfælde en bedre business case end XP: - Hvis det bruges af få, står prisen på 0kr for en Ubuntu bedre mål med anvendelsen, end prisen på Windows. - Hvis det bruges af mange, må Linux løse opgaven tilfredsstillende, taget fraværet af bemærkninger i betragtning.

Så på trods af din fokusering på det vi [i]ikke[/i] ved om antallet af brugere, kan vi sagtens lave visse konklusioner ud fra det vi ved.

 • 0
 • 0
#23 Jesper Poulsen

Skal vi ikke holde os fra de nedladende kommentarer og diskutere som voksne mennesker?

Så kunne du passende lægge ud med at droppe dit vrøvl og nonsens. Det ér en kioskmaskine - hvis ikke, så skal IT-afdelingen fyres.

 • 0
 • 0
#25 Jesper Poulsen

Det synes jeg personligt ikke man kan konkludere ret meget ud fra.

Man kan konkludere at det er ligegyldigt om det er Windows XP eller ej. Hvis folk ikke brokker sig over at det ikke er Windows XP, hvor er så problemet?

 • 0
 • 0
#26 Marc Munk

Det synes jeg personligt ikke man kan konkludere ret meget ud fra.

Jeg ville ellers mene at man godt kunne konkludere at det ville være et mindst lige så valg med et gratis alternativ med gnome/XPGnome. Det der tæller for det gratis alternativ er prisen.

 • 0
 • 0
#28 Jesper Poulsen

Det her er vrøvl og nonsens:

"Point being, når vi ikke ved hvad der er blevet lavet på den, hvem der har brugt den, hvor mange der har brugt den, hvor mange der har opgivet at bruge den osv. så er det et ret tyndt grundlag at konkludere noget som helst ud fra."

Der står i artiklen hvor den befinder sig. Det er derfor indlysende hvad den bliver brugt til. Det burde selv du, Thomas kunne finde ud af - ellers er det ned på dit lokale kommunekontor.

"hvor mange der har opgivet at bruge den osv" - det er vrøvl og nonsens. Den ligner XP - hvad er problemet? Skal du bare være en Windows-fanboy selv når valget mellem XP og Linux for brugeren er revnende ligegyldig?

At man ikke kan konkludere noget udfra forsøget er absolut vrøvl og nonsens.

Og jeg er ikke nedladende. Jeg har bare en forventning om et højere niveau af intelligens fra en IT-mand her på Version2 - det er jo ikke fuldebøtterne nede på bænken der kommer her, vel?

 • 0
 • 0
#29 Jonas Larsen

Er det bare mig eller sige det her absolut intet om windows VS Linux/Opensource?

Det er en computer med en browser? Meget lig de KIOSK løsninger der står rundt omkring hvor man er låst til at bruge en browser og ikke har adgang til andet.

Derfor er det 100% ligegyldigt (fra brugerens perspektiv) hvilket OS der kører nedenunder.

Hvis vi tager en multi platform browser som firefox, kan brugeren jo ikke se forskel hvis den køre i fuldskærm?

Derfor kan det kun blive en sammenligning mellem browsere og ikke mellem operativ systemer.

Hvis man synes det er relevant at der er en start knap, kunne man jo bare kører browseren i tvungen fuldskærm så slipper man for det problem. (Det er iøvright sådan de fleste KIOSK standere fungere)

Derfor drejer valget sig vel alene om hvad der er billigst, at supportere et ekstra operativ system eller at købe X antal windows licenser.

 • 0
 • 0
#32 Einar Petersen

Som IT Professionel og bruger af Linux siden 2001 har jeg længe undret mig at de hårdt trængte kommuner/skoler/institutioner etc. ikke for længe længe siden har givet sig i kast med at køre Linux, det bunder nok i en frygt for brugerenes reaktioner som er utrygge ved noget som ikke ligner det de altid har brugt. Derfor er Ringsted's test af en maskine med et XP skin en ganske fornuftig ide for at se om brugerne bemærker forskel i funktionalitet, at de lægger ex Ubuntu ind som en mulighed ved PXE install er simpelt hen kanon.

Derfor skal Ringsted's visionære IT afdeling have kæmpe kudos og mange ønsker om god vind fremover! Gid der var flere som jer!!!

 • 0
 • 0
#33 Einar Petersen

Du siger...

Citat: "XPGnome er lige akkurat løgn nok til at man kan nå at blive forarget, men det vil ikke tage lang tid for en gennemsnitlig XP bruger at konstatere at det ikke er XP. Hvis det her bliver rullet ud på folkeskolerne kan eleverne så konkludere andet end at kommunen forsøger at spare penge bag om ryggen på dem?" Citat slut:

Nu er det sådan set ikke eleverne der står for budget planlægningen, endsige udrulning af systemer eller valg af hvilke der skal benyttes i kommunen, det er kommunens ledelses ansvarlige i de forskellige afdelinger som skal have ansvar for det, så at sige at kommunen sparer penge bag om ryggen på nogen er da en underlig udtalelse.

Eleverne bør ikke andet end glædes over at kommunen forsøger at spare forældrenes surt optjente skattekroner.

Men det er ikke alt, grundet sådanne tiltag såfremt de gennemføres i større skala vil forældrene få bedre råd til at forkæle sine børn i kraft af mindre behov for højere skatter og de er derved rent faktisk vinderene i dette spil.

Naturligvis kan gevinsten også tilfalde ældeområdet eller sundheds sektoren, men jeg kan ikke se nogen skoleelever få ondt i bagdelen af den grund.

Jeg tror nærmere de unge vil få en større respekt for myndighedernes forsøg på forsvarlig omgang med de midler som er dem betroet i kraft af skatteindbetalinger fra forældrene.

Skulle der være nogen som bliver forarget over at de ikke lige har et specifikt operativsystem, ja så burde disse sarte sjæle nok overveje hvad det lige var de kom i skole for, eller som i ovenforstående testcase hvad det var for en gratis service de havde fået mulighed for at benytte sig af.

Slut nu det evindelige jamen det er ikke Windows så derfor kan man ikke overskue det snak og kom videre.

Lad os tale åbne standarder, platforms uafhængighed, frihed til at vælge og lad os samtidig glædes over at der sidder IT kompetencer ude i nogle af kommunerne som er parat til nytænkning og udvikling.

 • 0
 • 0
#34 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Man kunne måske også fristes til at grube fat i, at det såvidt jeg forstår er en enkelt computer, der er tale om? Hvad med snarere at kommentere de steder, hvor McDonalds har kiosk-internetterminaler, for de er da Linux-baserede (eller i hvert fald noget, der bruger - var det Gnome? Man kan nok ikke mærke forskel, hvis det var OpenBSD). Jeg tror, at de fleste vil være villige til at medgive, at styresystemet på en kioskmaskine vil være rimeligt uvæsentligt, bortset fra at det jo er en ekstra ting at troubleshoot'e for IT-afdelingen, hvis skidtet crasher? Jeg er for såvidt enig i Jacobs kommentar "XPGnome er lige akkurat løgn nok til at man kan nå at blive forarget": Det kan kun give flere problemer end fordele, at man forsøger at maskere den som noget andet, når der ingen grund er. Når browseren ligner en browser, så er formålet vel opnået.

 • 0
 • 0
#35 Carsten Andersen

Jeg må give alle bidragsydere en undskyldning... for jeg har tilladt mig at stille mig kritisk (uden et svar retur) og ser at 9 ud af 10 rent faktisk har forretningsrelationer til opensource....

Er det et spørgsmål om reel dialog eller er farven allerede sat med antallet af religiøse inden vi er startet..

Respekt for at man tør brede opensource ud til "nye" it brugere men burde dialogen ikke handle om fakta frem for had til microsoft?.

 • 0
 • 0
#36 Carsten Andersen

@ Maciej Szeliga, du kan rent faktisk få en shell (bsod) ved at forsøge at skifte opløsning med forkert video driver... er shell så = bsod...

det vil nogen mene det er... hvad pokker skal familien danmark gøre med en shell? :-)

 • 0
 • 0
#37 Maciej Szeliga

du kan rent faktisk få en shell (bsod) ved at forsøge at skifte opløsning med forkert video driver... er shell så = bsod...

det vil nogen mene det er... hvad pokker skal familien danmark gøre med en shell?

Nu kan man bruge en shell til rigtigt mange ting i modsætning til en bsod som i værste fald bare genstarter til en bsod så jeg betragter ikke shell som bsod.

 • 0
 • 0
#38 Deleted User

Einar Petersen, har du overhovedet sat dig ind i hvad den her debat handler om? Det er XPGnome, og udelukkende XPGnome jeg har taget stilling til.

Du snakker om respekt, og det er netop der en meget stor del af problemet ligger, man "maler" en Ubuntu så systemet på overfladen ligner XP, det skulle så løse eventuelle migrationsproblemer, man tror at man kan slippe for problemer blot ved at narre brugerne. Hvis det ikke er mangel på respekt, hvad er så?

Jeg har som udgangspunkt intet imod at kommunen skifter fra XP til Ubuntu på nogle af deres computere, men valget af XPGnome gør det til en mildest talt underlig affære.

 • 0
 • 0
#39 Einar Petersen

Kære Jacob Christian Munch-Andersen

Ja det har jeg og nej det er ikke udelukkende XPGnome og udelukkende XPGnome du har taget stilling til.

Du begynder at blande elevernes følelser ind i debatten og om hvorledes de skulle føle sig, ja jeg læser det som bedragede, når kommunen sparer penge bag om deres ryg.

Derfor tog jeg til genmæle omkring dit indlæg.

Personligt sympatiserer jeg med deres (Ringsted's) valg af et XPGnome skin, da de på den vis kan overvinde brugerenes frygt for det ukendte, som rammer mange hvis de ikke er særlig teknisk kyndige, du kan bare se den polemik der har været i ribbon vs. menu debatten.

Vedr. respekt, så var det respekt for myndighedernes forsøg på fornuftig brug af borgerenes midler jeg talte om.

Skins i operativsystemer og applikationer, er en smagssag og det handler med XPGnome i dette tilfælde nok ikke så meget om at Ringsted ønsker at narre brugerene, men om at de ønsker at få dem til at føle sig tryggere ved systemet, som der ville være risiko for, at de ville afvise hvis det ikke så ud som det plejer.

Dette er et meget kendt problem i UI/GUI design, at hvis ikke det virker familiært så bliver det dømt ude på forhånd.

Dermed ikke sagt at en chok opvågning nogle gange ikke er den rigtige kur.

Men jeg har i privat regi, set mange eksempler på XP like skins har fået folk til at turde tage skridtet, hvorefter de langsomt er gået over til mere standard GUI skins.

Det er den slags tanker som jeg formoder folkene i Ringsted har gjort sig vedr. dette eksperiment.

 • 0
 • 0
#40 Brian Dam Pedersen

Eneste er så den evige debat omkring openoffice.

"Debatten" til et forældremøde i min søns 5. klasse på en af Ringsteds skoler den anden dag gik ca. sådan her

Matematiklærer: "Jeres børn skal lære at bruge regneark i år. Her på skolen bruger vi et program der hedder OpenOffice, som I kan downloade gratis og jeg sender jer et link på forældreintra. Jeg vil krafigt opfordre til at I installerer det så jeres børn kan bruge det samme program derhjemme som de gør på skolen"

Forældre: "OK."

Når ikke man skal betale for noget bliver diskussionen ikke så lang.

 • 0
 • 0
#41 Carsten Andersen

Glimrende pointe; dog mangler du lige at adressere delen omkring Ubuntu. Har du også installeret den hjemme så din søn ikke skal bøvle med hvor tingene nu ligger når man gemmer dokumenterne?

Isoleret set er openoffice jo et ok alternativ til MS Office, men husk lige at der skal et underliggende OS til for at det virker. Det er selvfølgelig fuldstændig ligegyldigt hvis eleverne kun har et ikon (regneark) og ikke kan bruge andet. Men hvis man åbner bare lidt så er der stor forskel og så er det ikke gratis mere, for skal farmand igang med at undervise :-) og måske endda selv lære først. Måske skal farmand i sidste ende ud og investere i nyt hardware fordi der mangler understøttelse i Ubuntu.

Pusigt nok så gælder det også hvis man vender bøtten og går fra ubuntu / openoffice til Win XP / MS Office.. :-)

 • 0
 • 0
#42 Niels Elgaard Larsen

Til et forsøg kan jeg nu godt se ideen at forklæde PC-en for at udgå forudindtagede reaktioner. Begge veje, det ville jo også give et forkert billede, hvis en masse Linuxbrugere i Ringsted kom forbi bare for at prøve maskinen. Men det gør de måske nu, hvor det har været i V2 :-)

 • 0
 • 0
#43 Carsten Andersen

@Maciej Szeliga

"Nu kan man bruge en shell til rigtigt mange ting i modsætning til en bsod som i værste fald bare genstarter til en bsod så jeg betragter ikke shell som bsod"

Mener du dermed at det er ok at skulle tilbage til de gode gamle tekst baseret dage?

Hvis man som almindelig bruger oplever bsod / shell (ikke at de er ens) så er udgangen den samme,- man genstarter og håber at der kommer en gui når uhyret kommer i live igen.

 • 0
 • 0
#44 Deleted User

Men jeg har i privat regi, set mange eksempler på XP like skins har fået folk til at turde tage skridtet, hvorefter de langsomt er gået over til mere standard GUI skins.

Men vel ikke eksempler hvor folk decideret ikke vidste hvilket operativsystem de brugte?

Der er en meget stor forskel på "ligesom XP og kan det samme" og så "det er XP, nej det var det forresten ikke alligevel". Den misinformation dræber tilliden.

Blandt skoleelever er der i forvejen mange som har ret ringe tillid til "systemet", der skal ikke meget til for at de bliver sure og vender sig mod alt hvad der kommer oppefra. XPGnome er udløseren, men det kan fint ende med at tage Ubuntu med sig i faldet.

 • 0
 • 0
#45 Brian Dam Pedersen

Nu kører skolerne ikke Ubuntu endnu så det er et imaginært problem indtil videre. Men når det kommer tror jeg ikke problemet med OS er så stort - på skolen ved læreren hvor USB dimsen og OOo kan findes og derhjemme ved farmand formodentlig hvor de ting er - uanset om der bliver kørt Windows, OS X eller Linux.

De forskelle der er mellem systemerne lærer ungerne pænt hurtigt selv at finde rundt mellem - mine to har i hvert fald ingen problemer med at finde ud af Windows i skolen og OS X derhjemme. Og så hører jeg i øvrigt ikke til dem der ser det som en omkostning at tale med mine børn og lære dem noget nyt ;)

Ensretningen på applikationer gør at læreren ikke skal bøvle med inkompatible filformater etc. og det ser jeg som en klar fordel. At man så i Ringsted har valgt at ensrette på noget der er gratis (målt i kr jeg skal have op ad lommen) er kun et yderligere plus. Og ja - jeg havde nok hostet op med pengene til Office (for Mac) hvis det havde været krævet - men under protest.

 • 0
 • 0
#46 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg må give alle bidragsydere en undskyldning... for jeg har tilladt mig at stille mig kritisk (uden et svar retur) og ser at 9 ud af 10 rent faktisk har forretningsrelationer til opensource.... [...] Respekt for at man tør brede opensource ud til "nye" it brugere men burde dialogen ikke handle om fakta frem for had til microsoft?.

@Carsten Andersen Ikke fordi jeg for alvor gider at kaste mig ud i denne diskussion igen, for jeg er selv åben for at bruge begge dele, men: Er det ikke stof til eftertanke, hvis størstedelen af de besøgende på den nok mest solide danske side for IT-professionelle er open source-fortalere?

 • 0
 • 0
#47 Kim Garsdal Nielsen

Men vel ikke eksempler hvor folk decideret ikke vidste hvilket operativsystem de brugte?

Velkommen til den virkelige verden. Prøv at tage en tur rundt i en ganske almindelig kontorvirksomhed og spørg hvilket operativsystem folk har. Du vil få svar som Word, Office, Windows, Microsoft, XP, 2000 og "Operativsystem?" i nogenlunde den rækkefølge.

/Kim

 • 0
 • 0
#48 Einar Petersen

@Jacob Christian Munch-Andersen

Som Kim siger det ovenfor så tænker folk faktisk generelt ikke særlig meget over hvilket operativsystem de kører. De har blot interesse i om det virker på samme måde som de er vandt til, men ja nogle har naturligvis interesse i helt specifikke applikationer.

Men det er ikke det umiddelbare billede jeg har fået fra de menesker jeg har set skifte vha. gradvis change at det er besværligt eller at de på nogen vis har følt sig bitre over processen eller funktionaliteten.

Bedst ville det naturligvis være med platforms uafhængighed. Her er Jolicloud et meget spændende koncept, de har simpelt hen valgt at lave brugerfladen i HTML 5, at HTML 5 så ikke er helt standardiseret endnu er en sag for sig selv, men jeg kan godt lide visionære projekter og menesker.

Dem der har interesse kan lure lidt på http://www.jolicloud.com/

 • 0
 • 0
#49 Claus Gårde Henriksen

Folk er jo vanemennesker. Min erfaring er at mange, selv erfarne unix folk, skynder sig at få deres window manager til at ligne windows (eller mac), og slapper bedre af med en start-knap nede i hjørnet.

Jeg er ikke sikker på nye Ubuntu brugere for alvor bliver skuffet over XP-Gnome eller en anden af de mange Windows skins. Det bliver nok mere en aha-oplevelse af at xp kan få en slags konkurrence på 'hjemmebane'.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere