I borgerservicecenteret i Ringsted Kommune står en enlig pc, som ringstedgenserne frit kan bruge til at gå på nettet fra og for eksempel besøge offentlige hjemmesider som borger.dk.
Tilsyneladende en ganske almindelig pc med Microsofts velkendte Windows XP-styresystem, som de er flest.
Og det kunne det faktisk lige så godt have været.
For ingen af borgerne i kommunen har bidt mærke i, at pc'en i virkeligheden er udstyret med Linux-distributionen Ubuntu 10.04 - klædt ud som Windows XP ved hjælp af et særligt tema til desktopmiljøet Gnome, komplet med Start-knap, proceslinje og Windows XP-baggrundsbillede.
»Det virkede meget nærliggende for os at prøve af, og vi har ikke fået nogen reaktioner fra borgerne på det, så det er jo positivt. De er bare gået i gang med at bruge pc'en,« siger teknisk ansvarlig i Ringsted Kommunes it-afdeling, Niels Christoffersen, til Version2.
Udrulles automatisk over netværket
I øjeblikket er det kun den ene pc i kommunen, hvor Ubuntu i XP-klæder afprøves. Foreløbigt med succes.
Men kommunens it-afdeling har allerede lagt Ubuntu ind som en valgmulighed ved siden af Windows XP i styresystem-menuen, når der udrulles styresystemer til kommunens pc'er over netværket med PXE.
»Dermed bliver Ubuntu 10.04 installeret, og XPGnome (Windows XP-temaet, red.) lægges automatisk på desktoppen,« siger Niels Christoffersen.
Som Version2 tidligere har berettet, håber Ringsted Kommune på sigt på at kunne udskifte Microsofts kontorpakke, Office, med Openoffice på omkring 2.000 skole-pc'er i kommunen.
**LÆS OGSÅ **Ringsted klar til test: 2.000 skole-computere på vej mod Ubuntu og Openoffice
Ganske som kommunens forsøg med at udrulle den gratis kontorpakke Openoffice på skole-pc'erne i kommunen er argumentet også denne gang et håb om at kunne spare penge til softwarelicenser ved at benytte gratis open source-software.
Hvor mange pc'er afprøver I Ubuntu forklædt som Windows XP på lige nu?
»Pt. er det kun til afprøvning på den ene pc i borgerservicecenteret,« siger Niels Christoffersen.
Men der mangler vel for eksempel det karakteristiske, blå Internet Explorer-'e', som folk kender det fra deres eget Windows XP-skrivebord?
»Ja, det gør der. Men Ubuntu er i stedet 'født' med Firefox, og derudover har vi installeret Chrome (Googles browser, red.), der ligger som en genvej på skrivebordet, så den bruger folk bare i stedet,« siger Niels Christoffersen.
Hvorfor gør I overhovedet forsøget?
»Det giver et indblik i, hvad vi kan gøre i fremtiden. I sidste ende handler det om økonomi. Én pc batter ikke noget, og det gør to heller ikke, men håbet er, at mange Windows-licenser på sigt helt kan undværes«.
Hvor skal de licenser findes?
»På skolerne ville det virkeligt batte noget, hvis der var mange pc'er, man kunne gøre det på,« siger Niels Christoffersen.
»Men der er også flere steder i kommunens administration, hvor der kun bliver kørt én applikation, som ikke er bundet op på Windows-platformen. Det gælder for eksempel i Vej- og Parkafdelingen, hvor alle medarbejdere benytter den samme webapplikation til tidsregistrering.«
Hvor ville forsøget ikke gå godt?
»Vi har mange tunge applikationer i kommunens administration, for eksempel KMD's fagsystemer, og de er meget tæt integreret med både Microsoft Windows og Office.«
Han understreger, at forsøget med at udrulle Ubuntu under alle omstændigheder kommer til at ske i små skridt.
»Generelt har vi ingen interesse i at kaste os ud i et open source-projekt, hvor vi sætter alting over styr, så det handler om at gøre tingene i den rigtige takt. Derfor er det også vigtigt at slå fast, at der ikke er tale om nogen revolution, men en gradvis udvikling,« siger Niels Christoffersen.
It-afdelingen satser på at have de første maskiner med både Ubuntu og Openoffice på plads til test i skolemiljøet i løbet af efteråret.
Opdatering tirsdag kl. 12.59: Version2 har kontaktet Microsoft Danmark for en kommentar til erfaringerne fra Ringsted. Selskabet ønsker ikke at kommentere den konkrete sag.