Fagforeninger og private virksomheder har intet imod at benytte moderne fjernvalgs-løsninger, når der skal stemmes om stort og småt.
FOA har ca. 200.000 medlemmer og ved afstemningen i 2008, hvor der for første gang kunne stemmes elektronisk, endte stemmeprocenten på 65,5 procent. Det var mere end en fordobling i forhold til stemmeprocenten ved afstemningen i 2002.
4,6 procentpoint af disse stemte via telefon, 11,1 procentpoint via sms, 14,8 procentpoint via web og 34,7 procentpoint via brev. Næsten halvdelen af vælgerne valgte således at benytte en af de nye, elektroniske afstemningsformer.
Også Dansk Metal brugte en e-valgsløsning til deres sidste afstemning. Her fik medlemmerne mulighed for at stemme via sms, internettet, mail, telefon eller brev, og næsten 50 procent af dem, der stemte, valgte at afgive deres stemme via sms, internet eller mail.
Dansk Metal benyttede samtidig lejligheden til at sende en påmindelse om afstemningen via sms, hvilket havde en positiv afsmitning på stemmeprocenten.
Strålfors, der har afholdt de nævnte fjernvalg for fagforbundene, har indtil videre gennemført over 400 valg. Firmaet har aldrig oplevet nogen forsøg på valgfusk. For at sikre at folk ikke stemmer via flere kanaler, registreres man i systemet, når man har stemt, og dermed lukkes muligheden for at stemme via de andre kanaler. Derudover er der revisorer på, som sikrer, at registreringen er foregået korrekt.
»Grundlæggende har den almindelige borger stor tillid til at stemme via en hjemmeside. Og flere er ved at vænne sig til at stemme via sms, specielt yngre mennesker,« siger administrerende direktør i Strålfors Information Logistics Lars Kirstein.
Men med den her løsning kan folk blive presset til at stemme noget bestemt. Hvordan tackler I det?
»Vi er ved at indføre en løsning, hvor man kan ændre sin stemme, hvis man er blevet presset til at stemme anderledes, end man ønsker. Så kan du i vores løsning møde op i kommunen og via din digitale signatur ændre din stemme.«
Strålfors Information Logistics er via sin samarbejdspartner AION med i forskningsprojektet DemTech, der forsker i at udvikle en sikker e-valgsløsning, hvor man dog skal møde op på et valgsted. Men Strålfors direktøren mener, at et e-valg sagtens kan foregå som fjernvalg, hvor folk ikke behøver at møde op.
»Selvfølgelig skal vi tage sikkerheden seriøst. Et valg på national skala kan gennemføres som e-valg, hvor man kan bruge sin digitale signatur og stemme hjemmefra. Du får aldrig løst sikkerheds-risikoen helt. Spørgsmålet er, om risikoen bliver større, når du digitaliserer processen? Svaret er ja. Men kan du minimere risikoen for valgfusk? Ja, til et vist niveau. Og så må man teste i praksis, om der er en begrundet frygt for valgfusk,« siger han og fortsætter:
»Men det er ikke smart at fokusere på sikkerheden alene. Jeg vil vove at påstå, at der er nogen, der ser flere spøgelser, end der er.«