Succes i Jylland: Patienter kan passes i hjemmet med open source-software og tablet
Gravide kvinder med komplikationer kan på Aarhus-egnen slippe for at blive indlagt til observation i månedsvis. I stedet får de en tablet - computeren, ikke pillen - med hjem og kan løbende via det specialudviklede software melde tilbage til hospitalet, hvordan det går.
Telemedicin, som den slags også kaldes, har været ’på vej’ i årevis, men nu er der for alvor kommet hul på bylden. Løsningen, som Region Midtjylland har udviklet sammen med leverandøren Silverbullet, er nemlig både billig og nem, skriver regionen i en pressemeddelelse.
Hvor telemedicin tidligere har handlet om dyr software fra store, internationale leverandører, og endnu dyrere apparater specielt til dette formål, kan Aarhus Universitetshospital nu sende en patient hjem med en låne-tablet, som ikke tager mange sekunder at lære at bruge. Og softwaren er udviklet som open source og kan derfor bruges uden licensbetaling.
Den løsning opstod, fordi de eksisterende løsninger blev dumpet, efter regionen 1. januar 2011 gik i gang med projektet TeleSkejby, som ud over gravide var målrettet patienter med hjertesvigt.
»I løbet af projektet oplevede vi, at de eksisterende systemer til telemonitorering var meget dyre og også utilstrækkelige i forskellige sammenhænge. Derfor blev det besluttet at forsøge at finde en bedre løsning,« udtaler Kristian Groth, der er læge på Aarhus Universitetshospital og projektleder for TeleSkejby.
Og da man først havde besluttet selv at få udviklet ny software, gik det stærkt. Efter fem måneders udvikling var løsningen klar.
Nu kan de gode resultater blive bredt ud til andre hospitaler i Danmark, som på grund af open source-vilkårene kan bruge softwaren gratis.
Valget af en tablet frem for en traditionel computer betyder, at det er nemt for patienterne at tage hardwaren med sig, eventuelt sammen med ekstraudstyr til at måle blodtryk eller tage blodprøver. Dermed er patienterne ikke bundet til hjemmet, som det var tilfældet tidligere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.