Styrelse: Trivselsmåling med pseudonymisering, papir og konvolut skal gøre elever og forældre trygge
Det digitale Danmark tog et lille skridt baglæns, da Undervisningsministeriet for nyligt meddelte, at der nu åbnes for mulighed for anonym besvarelse af den omstridte elev-trivselsmåling – med papir og konvolut.
Det sker for at imødekomme forældre og elever, der ikke er trygge ved, at ministeriet indsamler personhenførbare data om elevernes velfærd i skolen.
»Den fejl, vi lavede ved at have uklar kommunikation, skabte bekymring hos en række forældre. Havde vores kommunikation været klar fra starten, havde denne bekymring nok ikke været der. Derfor har undervisningsministeren villet tilbyde en alternativ løsning. Hvis man går rigtig meget op i anonymisering, og ikke så noget problem, fordi man mente, det var fuldt ud anonymt, så får man den mulighed nu,« forklarer vicedirektør Jakob Harder i Styrelsen for It og Læring (STIL), der står for målingerne.
Papirbesvarelsen skal puttes i en forseglet konvolut, så eleverne kan være sikre på, at deres svar ikke kan gennemgås af andre end ministeriets medarbejdere.
»Vi kunne ikke nå at opdatere den digitale løsning,« fortæller Jakob Harder.
Men det kan sagtens være, at det bliver en samlet digital løsning senere – det er der ikke taget stilling til endnu.
Undersøgelsen er allerede blevet udskudt flere gange, og styrelsen skal tage hensyn til skolerne i eksamensperioden - derfor nødløsningen med papirspørgeskemaer.
Undervisningsministeriet mener ikke, man kan slette de data, der, som ministeriet medgiver, er indsamlet i konflikt med dataetik og god databehandlingsskik.
Ifølge folkeskoleloven er det nemlig ikke muligt at slette de indsamlede data, lyder beskeden.
Det siges at »følge af de bindende forudsætninger for bemyndigelsen i folkeskolelovens § 56, stk. 3, som fremgår af bemærkningerne til det lovforslag, som ligger til grund for bemyndigelsen,« som Undervisningsministeriet formulerer det i en email til Version2.
Ministeren giver dog nu mulighed for, at forældre kan få børns identitet slettet fra tidligere målinger.
I løbet af april vil Styrelsen for It og Læring informere nærmere om muligheden på sin hjemmeside. Forventningen er, at det vil være muligt at indsende en anmodning om anonymisering inden udgangen af april. Anmodningsfristen er fredag den 3. august 2018.
Pseudonomisering på dagsordenen
Den skepsis, der har været blandt visse forældre og elever, skal nu imødekommes, blandt andet ved at skærpe sikkerheden i forhold til de indsamlede oplysninger, fortæller Jakob Harder.
»Som led i et generelt løft af sikkerheds- og databeskyttelsesniveauet overvejer STIL at etablere en pseudonymiseringsløsning for hele Undervisningsministeriets datavarehus. Det er allerede i dag sådan, at når brugere trækker rapporter i datavarehuset, sker der ikke en forespørgsel - et kig ned i databasen - med data på CPR-niveau. De såkaldte kuber i datavarehuset har ikke personidentifikation.«
En pseudonymisering vil øge denne beskyttelse ved at sikre, at heller ikke medarbejdere i STIL, der på baggrund af de bagvedliggende data udarbejder disse rapporter og statistikker, har adgang til data på cpr-niveau. Al udvikling og databearbejdning vil foregå med data, der er pseudonymiseret.
Jakob Harder forklarer:
»For at muliggøre det påtænker vi, at STIL i forbindelse med modtagelse af CPR-data fra kildesystemerne (fx trivselsdata) i et særligt sikret databaseområde adskilt fra resten af datavarehuset foretager et opslag til CPR-registeret, så der kan tilføjes køn, alder og herkomst til hver person. Herefter konverteres CPR til en psedonymnøgle, og data overføres til Datavarehuset kun med denne pseudonymiseringsnøgle som person-ID – dvs. uden CPR-numre.«
Han forsætter:
»Der vil derfor alene være helt få personer, der har adgang til denne nøgle. En tilbageveksling fra den pseudonymiserede personnøgle til CPR er kun mulig med særlig tilladelse på ledelsesniveau i STIL. Det vil fx være aktuelt, hvis data skal overføres til Danmarks Statistik.«
Frivillig tvang
Version2 har spurgt Jakob Harder, om man ikke bare kan have en krydsboks i starten af undersøgelsen, hvor eleven kan tilkendegive, at hun ikke ønsker at deltage i målingen, hvis eleven føler sig utryg ved ministeriets opbevaring og håndtering af personhenførbare data.
Jakob Harder giver et par bud på et svar, men vælger i sidste ende at sende bolden videre til Undervisningsministeriet.
I ministeriets informationsmateriale står der således, med Version2’s fremhævninger:
Er det frivilligt for eleven at besvare skemaet? Svar: Trivselsmålingen gennemføres som en del af undervisningen. Eleven skal derfor deltage i undersøgelsen. Hvis der er spørgsmål, som eleven ikke ønsker at besvare, kan eleven benytte svarkategorien ’Jeg ønsker ikke at svare’. Hvis jeres barn ikke er i skole den dag trivselsmålingen foretages, giver skolen mulighed for, at barnet kan besvare skemaet en anden dag. Hvis eleven ikke ønsker at deltage i undersøgelsen, har dette ikke konsekvenser for eleven.
Version2 har spurgt ministeriet, om det ikke er en ulden formulering, der stritter i to retninger.
Hertil svarer ministeriet:
»Ministeriet oplyser, at den nationale trivselsmåling er obligatorisk på alle klassetrin fra 0. til 9. klasse og gennemføres i undervisningstiden som en del af undervisningen. Eleven skal derfor – ligesom andre aktiviteter, der er en del af undervisningen – være til stede der, hvor elevens klasse skal besvare trivselsspørgsmålene og sammen med klassens øvrige elever deltage i undersøgelsen. Hvis der er spørgsmål, som eleven ikke ønsker at besvare, kan eleven benytte svarkategorien ’Jeg ønsker ikke at svare’.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.