Styrelse om manglende svar på Digital Post: 'Under al kritik'
En forholdsvis simpel henvendelse via Digital Post til 18 ministerier har i en ny undersøgelse vist sig at være helt nytteløs. Ingen af ministerierne svarede nemlig på henvendelsen, som handlede om muligheden for at hente en pakke.
Og det resultat er man slet ikke tilfreds med i Digitaliseringsstyrelsen, som har ansvaret for at gennemføre en digitalisering af den offentlige sektor.
»Vi synes meget dårligt om resultatet, som undersøgelsen har vist. Det er under al kritik,« siger kontorchef Lone Berglykke fra styrelsen til Version2.
Undersøgelsen blev gennemført af professor Kim Normann Andersen fra Aalborg Universitet og ph.d.-studerende Jesper Berger fra Roskilde Universitet, og her blev staten den helt store taber, mens kommunerne i langt højere grad kunne finde ud af at reagere på en digital henvendelse.
»Som borger har man en berettiget forventning om, at der kommer svar, når man retter henvendelse til det offentlige. Det skal man også have, når henvendelsen sker af den digitale vej. Så vi tager undersøgelsens resultat meget alvorligt. Det er en overraskelse for os, at det ser sådan ud,« siger Lone Berglykke.
Som konsekvens af det nedslående resultat vil Digitaliseringsstyrelsen nu gribe fat i ministerierne og bede om klare forbedringer.
»Vi tager fat i myndighederne og minder dem om, at de ikke bare skal kunne sende Digital Post, men også modtage. Tilbage i 2010 undersøgte vi selv, om Digital Post blev modtaget, og dengang var der en høj svarprocent, så vi har en forventning om, at vi hurtigt får fod på den opgave igen,« siger kontorchefen.
Siden eDag3 i november 2010 har offentlige myndigheder nemlig skulle være klar til at modtage Digital Post, og snart bliver digitale henvendelser standard, i stedet for papirbreve, på nogle områder. Alle virksomheder skal fra november 2013 være klar til at bruge Digital Post, mens det samme gælder for alle borgere i november 2014.
Men selvom den digitale kanal skal blive dagligdag om få måneder, er der stadig ikke mange, som bruger den kanal, når de skal i kontakt med det offentlige.
»Det er ganske få, som i dag sender ad den vej. Men behovet vil være stigende, når de digitale postkasser bliver hverdag for borgere og virksomheder,« siger Lone Berglykke.
Lige nu har myndighederne travlt med at gøre sig klar til selv at kunne erstatte papirbreve med en Digital Post-forsendelse, og det er måske en forklaring på, at der ikke er meget fokus på, hvad der kommer ind via Digital Post, lyder hendes vurdering.
»De har skullet kunne modtage Digital Post siden 2010, så det er ikke noget nyt for dem. Jeg tror, at de har taget for givet, at det kunne de godt nu, og nu er de i gang med en stor omstilling, hvor de selv skal kunne sende Digital Post. Det fylder meget for dem nu,« siger hun.
Men det hjælper ikke meget at kunne sende beskeder af sted, hvis ingen tjekker, hvad der kommer ind i indbakken.
»Vi må hanke op i dem og spørge, hvad der er galt. Jeg tror ikke, det er tekniske forhindringer, men vi må få undersøgt, om postkasserne bliver vedligeholdt, om det er de rigtige kontaktpersoner og så videre,« siger Lone Berglykke.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.