Styrelse om Google Analytics: Man skal kunne regne med, at data ikke havner forkerte steder
Det kan gå ud over den tilliden til de offentlige digitale løsninger, at offentlige hjemmesider sender data om brugeres netbrug videre til reklamegiganter som Google.
Sådan lyder meldingen fra Digitaliseringsstyrelsen, efter Version2 og Ingeniøren for godt en uge siden kunne afsløre, at omkring hver anden offentlige hjemmeside sender data om brugere videre til Google via værktøjet Google Analytics.
»Vi har i det offentlige et særligt ansvar for at passe på borgernes data, og det er afgørende, at vi sikrer danskernes tillid til de digitale løsninger,« indleder Marlene Wiese Svanberg, kontorchef for jura, sikkerhed og EU, i en mail til Version2.
»Det kræver, at de kan regne med, at deres data ikke havner de forkerte steder,« fortsætter hun.
Sider, der bruger Google Analytics, sender gennem et JavaScript oplysninger om brugeren til Google - herunder IP-adresse, skærmopløsning, browser, den besøgte URL m.m.
Informationskampagner og vejledning
Marlene Wiese Svanberg understreger, at det af samme grund er et særligt indsatsområde i digitaliseringsstrategien 'at løfte de offentligt ansattes kompetencer på området'.
»Det skal ske med både informationskampagner og vejledningsmateriale,« forklarer hun.
Punktet i Digitaliseringsstrategien, som styrelsen henviser til, er efter alt at dømme ‘Offentligt ansattes digitale kompetencer’.
I teksten til punktet står der blandt andet, at alle offentligt ansatte løbende bliver ‘informeret om kravene til informationssikkerhed'.
Digitaliseringsstyrelsen har ikke ønsket at stille op til mundtligt interview eller svare på flere spørgsmål i sagen, med henvisning til at styrelsen ikke er myndighed på området.
Kan man klage?
En af de myndigheder, der kan anfægte offentlige hjemmesider, er Datatilsynet.
Her har kontorchef Lena Andersen tidligere oplyst, at der aldrig er kommet en udtalelse fra tilsynet om Google Analytics på offentlige hjemmesider.
En henvendelse fra Bornholms Regionskommune for snart fem år siden endte med ikke at føre til en afklaring, fordi Datatilsynet manglede oplysninger.
Lena Andersen fra Datatilsynet kan ikke umiddelbart svare på, om private kan klage over, at de bliver sporet af Google på offentlige hjemmesider. Derimod kan myndighederne selv henvende sig med deres egen vurdering af, om tjenester som Google Analytics lever op til reglerne. Så vil Datatilsynet kunne give råd og vejledning om persondatalovens krav, forklarer hun.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.