Styrelse frikendes for algoritmisk racediskrimination
En ny afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet slår fast, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ikke forskelsbehandler på baggrund af etnisk oprindelse, når de profilerer dagpengemodtagere med algoritmer.
Det var Institut for Menneskerettigheder, der i 2020 klagede til Ligebehandlingsnævnet. Det skete efter Version2 kunne afsløre, at den såkaldte STAR-model i nogle tilfælde profilerer nyledige dagpengemodtagere for at være i risikogruppen for langtidsledighed på baggrund af variablen ‘herkomst’.
Læs også: Jurist: Dataprofilering af langtidsledige med etnicitet er ulovlig
»At lægge vægt på etnisk oprindelse i sagsbehandlingen af den enkelte borger er diskrimination med mindre, at der er tale om positiv særbehandling, og det vurderer vi ikke er tilfældet her,« sagde ligebehandlingschef Maria Ventegodt ved Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.
Man risikerer ifølge instituttets pressemeddelelse, at jobsøgere stigmatiseres og behandles anderledes af jobcentret alene på baggrund af deres etniske oprindelse.
Sagen startede helt tilbage i 2019, da den nyuddannede cand.scient.pol Telli Betül Karacan opdagede, at hendes herkomst fremgik af jobcentrets system. Variablen ‘herkomst’ indgår stadig den dag i dag som en af blot fire variable i STAR-modellen, der er et simpelt statistisk beslutningstræ, der skal hjælpe jobcentrene med at vuderere nylediges risiko for langtidsledighed.
Jeg har lige opdaget at jobcentret har registreret min herkomst som "efterkommer af ikke-vestlig indvandrer". Hvorfor er det en relevant information når jeg har dansk statsborgerskab?
— Telli Karacan (@tellikaracan) September 30, 2019
Handler ikke om etnicitet
Når modellen ifølge Ligebehandlingsnævnet ikke er et problem skyldes det, at »begrebet ”herkomst”, som dette var anvendt i profilafklaringsværktøjet, ikke fortalte noget om etnisk oprindelse. Det anvendte begreb var dermed ikke omfattet af forskelsbehandlingslovens forbud mod forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse,« skriver nævnet selv i afgørelsen.
Ifølge Version2’s dokumentation stammer STAR-modellens definition af ‘herkomst’ fra Danmarks Statistik, der inddeler borgere i fem kategorier, henholdsvist Dansk oprindelse, Ikke-vestlig indvandrer, Vestlig indvandrer, iIkke-vestlig efterkommer, Vestlig efterkommer. Begrebet ikke-vestlige dækker over indvandrer og efterkommere fra lande uden for EU/EØS-samarbejdet.
Det er altså disse kategorier, som Ligebehandlingsnævnet nu har afgjort »ikke alene fortæller noget om etnisk oprindelse.«
Version2 forsøger at få en kommentar fra Institut for Menneskerettigheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.