Styrelse tygger på NemID-flytning til udlandet: Hvad siger Persondataloven?

Digitaliseringsstyrelsen vil undersøge, om Nets Danid kan flytte NemID-driften til et udenlandsk datacenter uden at bryde Persondataloven.

Nets Danid, som står for udvikling og drift af NemID, kan ikke uden videre flytte driften af NemID ud af landet, men Digitaliseringsstyrelsen vil undersøge, om det er muligt for Nets at flytte dele af driften uden at bryde aftalen eller Persondataloven.

»Hvis Nets ønsker at flytte dele af driften, så siger kontrakten, at de skal have en skriftlig godkendelse fra Digitaliseringsstyrelsen. Vi kan sige nej, hvis vi har en saglig begrundelse,« siger Charlotte Jacoby, leder af Center for Digital Signatur hos Digitaliseringsstyrelsen, til Version2.

Nets overvejer at omstrukturere selskabets drift og udvikling, så udvikling af eSecurity-produkterne, hvor NemID er ét af dem, bliver samlet i Ballerup, mens dele af driften flyttes fra Aarhus til Nets' datacenter i Oslo.

Læs også: Nets vil flytte NemID-drift til udlandet

Dermed skal Nets forholde sig til, at en regel i Persondataloven specifikt siger, at oplysninger, som behandles for den offentlige forvaltning, og som er af særlig interesse for fremmede magter, skal sikres på en måde, så det er muligt at bortskaffe og tilintetgøre oplysningerne i tilfælde af krig eller lignende forhold.

Det har Datatilsynet tidligere udtalt i forhold til driften af OCES-delen af NemID.

»En godkendelse fra os vil indbefatte, at en flytning er i overensstemmelse med kontrakten og lovgivningen. Vi vil selvfølgelig lave de undersøgelser, der skal til for at sikre, at Persondataloven er overholdt,« siger Charlotte Jacoby til Version2.

Nets er stadig i gang med forarbejdet til omstruktureringen, og Digitaliseringsstyrelsen har derfor endnu ikke modtaget en formel henvendelse fra Nets Danid om eventuel udflytning af NemID-driften.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Det er forbudt at flytte personfølsomme data ud af Danmark. Da NemID løsningen, i forhold til DanID/Nets, handler om at drive en forretning der behandler personfølsomme data, er det selvsagt forbudt at gøre dette fra Norge.

Foruden det aktuelle spørgsmål i denne artikel, så er der stadigvæk det åbne spørgsmål, som handler om udviklingen af NemID. Der er blevet udbetalt en enorm sum penge, for en løsning der kun delvis er leveret. Der er også betalt en bøde, for for sen levering, men den frist er ikke evig. Tilsvarende er det vanskeligt at forstå, hvordan der kan forlanges penge, for udvikling af en vare der tilsyneladende allerede er udviklet i Norge. Jeg er ikke jurist, men det forekommer mig, at man har taget penge 2 steder, for udvikling af den samme opgave, og så vidt jeg er bekendt, er det ikke lovligt, at sælge samme vare 2 gange.

Hvad er det som altid er så spændende ved Norge, og " store " Danske IT løsninger. Har de en speciel IT fabrik i Norge, som er så god, at man nu vil have en Dansk styrelse til at hjælpe med at omgå loven ?

  • 10
  • 1
#3 Michael Rasmussen

Hvem er direktør i Digitaliseringsstyrelsen? Hvem har sat sin egen integritet på spil i spørgsmålet om NemID? Hvem fremfører i dette link (http://www.ft.dk/webtv/video/20111/kou/13.aspx?as=1), at man godt kan anvende NemID login uden anvendelse af Java på iPad og iPhone, vel vidende at den beskrevne løsning i sig selv er en omgåelse af sikkerheden i NemID, idet løsningen bygger på et Man-in-the-middle trick, og vel i sig selv er et enestående bevis på, at sikkerheden i NemID er hullet som en si?

  • 6
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere