Styrelsen for It og Læring har nu kommenteret den muligvis ulovlige indsamling af personlige svar fra danske skoleelever i en trivselsundersøgelse.
Forældrene fik at vide, at undersøgelsen var anonym, men Undervisningsministeriet gemte alligevel børnenes svar sammen med cpr-numre.
Nu har vicedirektør i styrelsen Jakob Harder kommenteret sagen på Dansk IT's konference om offentlig it, der afholdes i Aarhus i disse dage.
Det centrale punkt er, at styrelsen med ordet 'anonymt' ikke havde koblingen mellem svar og elevernes cpr-numre i tankerne. Med anonymitet tænkte styrelsen i stedet på, at forældre og lærere ikke kunne se de enkelte elevers besvarelser:
»I de beskrivelser, vi havde lavet for fem år siden på et tidspunkt, hvor denne debat ikke var der hos os, brugte vi ordet anonymt, som i en persondata-retlig forstand betyder noget konkret. Men vores opgave var at forklare eleverne, at når de besvarer en spørgeundersøgelse om, hvordan de trives, skal de være sikre på, at deres lærere, forældre eller andre ikke kan følge med,« fortæller Jakob Harder i et indlæg om dataetik i det offentlige på konferencen.
Han fortsætter:
»Der jo ikke nogen af os, der kigger på, hvad de enkelte har svaret. Det er rigtigt, at der er en risiko for, at nogen kan bryde reglerne, men det kan man så lave andre systemer imod.«
Disse andre systemer er eksempelvis logning.
»Der var bestemt også i debatten om trivselsmålinger nogle formodninger om, at det, vi gjorde fra Undervisningsministeriets side, var ulovligt. Det mener jeg ikke, det er. Det er der nu nogle eksperter, der undersøger i Datatilsynet,« sagde han også.
Blandt andet har Catrine Søndergaard Byrne, der er advokat med ekspertise i persondataret, slået fast over for Politiken, at indsamlingen er sket i strid med lovens oplysningspligt.
Styrelsen har for nyligt meddelt, at den ikke vil slette de personlige svar. Det begrunder styrelsen med, at data ikke er urigtige, vildledende eller på lignende måde er behandlet i strid med loven, hvilket ifølge persondataloven er præmisserne for at få slettet data.