Styr på open source-licenser i det offentlige

Ny vejledning fra IT- og Telestyrelsen skal fjerne juridisk usikkerhed om brugen af open source i det offentlige

Det offentlige har i stigende grad taget udviklingen i open source til sig, og nu skal en ny vejledning fjerne eventuelle juridiske usikkerheder, der måtte være i forbindelse med anvendelse af open source i systemudviklingen i det offentlige.

Det er Videnscenter for Software i IT- og Telestyrelsen, der står bag den nye vejledning, der redegør for de retlige forhold ved offentlige myndigheders brug af open source-software, hvad enten denne anskaffes eller stilles til rådighed for almenheden.

»Med denne vejledning ønsker vi at nedbryde nogle af de barrierer, som stadig eksisterer i forhold til open source-software i det offentlige og samtidig medvirke til at sikre fri og åben konkurrence på software til den offentlige sektor. Open source er et indsatsområde, som er helt i tråd med regeringens strategi om bedre og billigere software,« siger vicedirektør i IT- og Telestyrelsen Marie Munk i en pressehenvendelse.

Til rådighed for andre

Hun peger desuden på, at styrelsen selv har udviklet en række open source-løsninger, som den stiller til rådighed for andre i Softwarebørsen.dk. Det drejer sig eksempelvis om NemHandel, som er en ehandelsløsning, der skal gør det lige så nemt at sende en elektronisk faktura, som at sende en e-mail.

Vejledningen beskriver blandt andet, hvordan ophavsretsloven regulerer open source-licenser og er blandt andet blevet til i samarbejde med professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen ved Københavns Universitet.

»Generelt kan man sige, at de licensmæssige overvejelser ved anskaffelse af open source-software ikke er grundlæggende anderledes end ved anskaffelse af proprietære licenser. Open source giver endvidere mulighed for at dele sin software - med eller uden ændringer - til andre. Når man vælger at dele sin software på den måde, følger der ofte en række rettigheder og forpligtelser med. Samtidigt er det også vigtigt at få afklaret ansvarsmæssige forhold ved softwareudvekslingen. Det er spørgsmål som disse, vejledningen behandler,« hedder det fra professoren i pressehenvendelsen.

Den nye vejledning er sendt i høring frem til 11. april.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere