Studieoptag: Masser af ledige pladser på datalogi og datamatik

26. juli 2019 kl. 08:2720
Studieoptag: Masser af ledige pladser på datalogi og datamatik
Illustration: IT-Universitetet.
Det er ikke på de gammeldags datalogiske uddannelser, hvor der er rift om pladserne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag får landets nye studerende at vide, om drømmeuddannelsen er hjemme.

Og på datalogi er der stadig ledige pladser på kvote 1, på studierne i Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet. Det fremgår af tal fra DR.

På Københavns Universitet er der ledige pladser på standby, altså til det efterfølgende semester.

Kun datalogi-økonomi-studiet på Københavns Universitet har begrænsning, med en adgangskvotient på 8,2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På datamatiker-uddannelsen melder ni ud af femten uddannelsessteder, at alle er optaget. I de øvrige tilfælde ligger adgangskvotienten på 4,2 til 6,2. På datamatiker på professionshøjskolen University College Nordjylland i Aalborg, er der ledige pladser til vinterstart på kvote 1. På seks andre uddannelsessteder er der ledige pladser på standby.

Et helt andet billede tegner sig dog for IT-Universitetet. Her ligger adgangskravet for alle fag mellem 8,0 og 9,5.

»Det er meget positivt, at så mange unge har lyst til at give sig i kast med en it-uddannelse. Vi befinder os midt i en digital transformation, og der er et stort samfundsmæssigt behov for de kompetencer, som en it-uddannelse giver. Derfor er vi da også kede af, at vi igen i år er nødt til at afvise mere end fire ud af ti ansøgere, der har ITU som første prioritet,« udtaler studiechef på IT-Universitetet, Lene Rehder, i en pressemeddelelse.

På DTU's it-uddannelser diplomingeniør i softwareteknologi, it og økonomi samt it-elektronik ligger kvotienten mellem 5,2 og 8,8.

På erhvervsakademiernes it-teknolog-uddannelse er alle optaget i halvdelen af tilfældende, mens kvotienten ligger mellem 4,3 og 6,9 i resten.

Kvindernes andel af alle naturvidenskabelige og tekniske fag er steget med tre procentpoint fra sidste år, skriver Politiken. Mændene står for 68 procent af optaget med 10.498 i år.

Opdateret d. 30. juli med præcisering af hvilke kvoter, hvor der er ledige pladser.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
5. august 2019 kl. 10:57

På Københavns Universitet er der ledige pladser på standby, altså til det efterfølgende semester.

Det er en misforståelse. Standbypladser gælder for optaget per 1. september, og bruges, hvis nogle af de optagne takker nej til deres plads. Det betyder, at man på standby ikke er garanteret optag på et senere tidspunkt, men at man har en chance for at starte med det samme.

17
2. august 2019 kl. 01:18

Tror ikke der er job til 20000 i Danmark med selv kun kodeniveau forståelse

Ingen siger at det er 20000 fuldtidsjob, da mange kodeaber (nedsættende udtryk :) gerne har flere jern i ilden samtidigt samt både lønnet og ulønnet

Mund til mund og "nogen der kender nogen" - netværket giver mange en stilling.. taler af erfaring.

Ansættelse uden opslag[1] er lidt forskelligt fagområde for fagområde, men det er ikke ualmindeligt at en overvældende mængde personer ansættes uden et opslag - både i det private samt det offentlige. It/data/edb-fagområdet har et Wild West præg over sig - frihed - helt tilbage fra 1900-tallet, hvor utallige cykelsmede, gelændersnedkere, frisører et al. går ind i faget eller som arbejdsløse blev omskolet.

Og tænk blot på hele flokken af multimediedesignere.. udvikler, programmør eller noget helt andet ? Dem der ikke har haft hands on og været nogle år inde "i maskinrummet" i faget og lægfolk udenfor kan da ikke kende forskel på de der "underlige edb-folk" ;)

Ordene "edb" og "digital" forstår lægfolk en smule af, men it er alt for upræsist ;)

[1] Udpluk, og der er hvert år de samme klageråb i medierne..https://journalista.dk/dr-fortsaetter-ansaettelserne-af-studievaerter-paa-p3-uden-jobopslag-helt-morgenhold-ansat-i-al-hemmelighed-igen/https://politiken.dk/oekonomi/art5043973/Flere-offentlige-stillinger-bes%C3%A6ttes-uden-opslaghttps://nordjyske.dk/nyheder/chefer-ansaettes-uden-kamp/262c3011-41f6-4f7e-b620-6457194977d1

16
1. august 2019 kl. 16:02

Synes hypotesen at job ikke slås op på Jobnet, Jobindex og itjobanken er vær at efterprøve.

Her er hvad jeg gør. Finder alle virksomheder klassificeret som information virksomheder 100 km fra Århus centrum.

Jobindex har virksomhedsprofile der kan bruges der.

Fjerner alle virksomheder der har en jobannonce på de 3 før nævnte jobportaler og gennemgår efterfølgende alle resterende virksomheder med en Google søgning efter karriere eller ledige stillinger.

Tror det kræver lidt arbejde, men med lidt selenium og programering tror jeg det bliver en sjov opgave at løse.

Jeg poster resultatet.

Eller mener folk at den følgende måde at teste hypotesen ikke er fair.

Vælger Århus fordi her bor jeg.

15
1. august 2019 kl. 13:51

Jeg har 14 års erfaring i IT, og det har aldrig faldet mig ind at lede efter et job på Jobnet. Men jeg har senest siddet i et mindre firma lidt vest for København hvor vi søgte udviklere og modtog ret præcist 0 ansøgninger. Der var først bid da vi satte et rekrutteringsbureau på opgaven.

Og dermed er det jo også ret så selvmodsigende hvad du siger.

For i de sidste 14 år har der jo så åbenbart været et marked nogenlunde i balance, hvor efterspørgsel og udbud matcher, så hvordan i alverden tror I så der kan komme ansøgere, hvis det ikke er kotume at slå et job op.

Og under alle omstændigheder, så passer der utroligt dårligt med Dansk Erhvervs' og andres italesættelse om at der mangler så og så mange tusinde IT kyndige - for så ville jobbene da eksistere i det offentlige rum.

En helt anden side af sagen, hvordan skal en ansøger have en kinamands chance for at se hvilke firmaer der eventuelt kunne have ledige stillinger, skulle han sende uopfordrede ansøgninger til alle virksomheder der bare kunne tænkes at være relevant - et ret stort spild af alles tid i min optik.

14
1. august 2019 kl. 13:35

Selvfølgelig er der ikke bid, når firmaerne ikke bruger det. Hønen og ægget. Så hellere bruge et fordyrene mellemled. Man kan sige meget dårligt om Jobnet, men det eksisterer faktisk også som en mulighed for at jævne goderne for til alle, men hvis ingen vil tage ansvar, og kun vil plukke de modne frugter...

13
1. august 2019 kl. 12:35

Jeg har 14 års erfaring i IT, og det har aldrig faldet mig ind at lede efter et job på Jobnet. Men jeg har senest siddet i et mindre firma lidt vest for København hvor vi søgte udviklere og modtog ret præcist 0 ansøgninger. Der var først bid da vi satte et rekrutteringsbureau på opgaven.

12
31. juli 2019 kl. 11:28

"Sikke noget sludder. De fleste IT-virksomheder bruger slet ikke jobnet. Vi gør i hvert fald ikke(...)"

Hvorfor hvorfor gør i så ikke det? Måske i ikke kan finde den perfekte, men så må i sgu selv gøre en indsats. Man kan ikke forvente erfaring fra nyuddannede, den skal komme fra arbejspladsen. Arbejdsgiverne HAR et ansvar! Arbejdsgiverne skal ikke bare klynke og kræve udenlandsk arbejdskraft. De skal sørge for, at give den næste generation en plads på arbejdsmarkedet.

11
29. juli 2019 kl. 19:58

Men er det ikke også det samme som at sige at der er rigelig med folk med kvalifikationer.

Og at skulle starte fra bunden uden 3-5 års erfaring måske ikke er 3-5 år uddannelse vær.

10
29. juli 2019 kl. 08:04

Min erfaring, som udvikler, er at udviklere i dag bliver headhuntet, før de bliver søgt offentligt.

Jeg modtager rigtig mange henvendelser om jobtilbud af headhunters/rekrutterings-bureauer, som søger på vegne af de store firmaer.

Og ofte har de ikke jobopslaget liggende andre steder - i enkelte tilfælde kun på deres egen hjemmeside. Så man skal altså aktivt finde dem, og ikke via en portal ala Jobindex eller Jobnet.

Og jeg tror, at i 95% af tilfældende, der finder de deres nye medarbejdere ved aktivt at opsøge dem, fremfor at slå jobbet op offentligt.

8
28. juli 2019 kl. 23:54

Generelt er det mit indtryk at firmaerne undgår at søge alt for bredt da de så skal sortere en stor dynge useriøse ansøgninger fra der kun kommer pga jobcenter krav.

Men det harmoner så bare dårligt med den italesættelse som blandt andet DI laver for at at få lov til at importere billig arbejdskraft - for hvis de få jobs der er kun udveksles gennem private netværk, eller via kammerateri, så kan behovet altså ikke være så stort, hvorfor Jens Poulsen da så afgjort har en valid pointe.

7
28. juli 2019 kl. 20:19

Man siger gerne at hvad 5 udviklere kan lave på en dag, kan 10 udviklere lave på to dage. Jeg kunne godt være bekymret for at der synes at være så meget fokus på, hvor mange IT-uddannede vi kan producere. Jeg hører ikke meget om, hvordan vi skaber de dygtigste...

6
27. juli 2019 kl. 22:33

Sidste år var jeg nødt til at finde nyt job pga virksomhedslukning. Jeg var til 3 samtaler og blev tilbudt job ved 2 af dem. Jeg tror ikke nogle af dem var slået op på Jobnet, men det ene var i hvert fald på Jobindex. Jeg fandt 2 af dem via netværk og den sidste fandt mig på LinkedIn. Så bare fordi der ikke er noget på Jobnet betyder det ikke at der ikke er noget.

Generelt er det mit indtryk at firmaerne undgår at søge alt for bredt da de så skal sortere en stor dynge useriøse ansøgninger fra der kun kommer pga jobcenter krav.

5
27. juli 2019 kl. 18:57

Jobnet søgning hele Danmark alle fagområder.

15461

Tror ikke der er job til 20000 i Danmark med selv kun kodeniveau forståelse

4
27. juli 2019 kl. 18:24

Hvad med den her.
<a href="https://finans.dk/debat/ECE11280969/vi-mangler-3500-udviklere-alene-i-s…;.

Der er 24/7 et umætteligt behov for de meget billige kodeaber - de uvidendes syn på faget - og dette syn har eksisteret uændret 1980-2019.

Så der mangler sikkert >20.000 billige kodeaber herhjemme, men alle dem med en god og seriøs it-uddannelse over kodeniveau er enten helt usynlige i et godt fast job og ditto løn eller er endnu ikke uddannet - "udvikler" er et tåbeligt ubestemt ord.

3
27. juli 2019 kl. 13:52

Mange virksomheder ligger det på alle de store

Jobnet og itjobanken alle under 500 resultater, mange overlappende resultater på begge sidder.

At du kender en virksomhed der har 2 stillinger lyder som et dårlig argument.

Hvad med den her.https://finans.dk/debat/ECE11280969/vi-mangler-3500-udviklere-alene-i-storkoebenhavn-og-aarhusomraadet/?device=mobil&ctxref=ext

Forestil at læse den artikel og efterfølgende lave en søgning på itjobanken eller Jobnet efter udvikler.

LORT

2
27. juli 2019 kl. 13:33

Sikke noget sludder. De fleste IT-virksomheder bruger slet ikke jobnet. Vi gør i hvert fald ikke, og ingen af vores partnere (som søger udviklere) er at finde på jobnet. En af mine konkurrenter, QuickPay A/S, har f.eks. 2 åbne stillinger, som ikke er på Jobnet.

1
27. juli 2019 kl. 00:00

Prøv at lave en søgning på Jobnet.

Under 500 IT jobs i Danmark. 75% i København.

Hvor er de 3500 udvikler job som diverse talsmænd snakker om.

20 til 30% der tager uddannelsen ender med at arbejde med noget de ikke har uddannet sig til.

Det kan godt være at der er under 2% arbejdsløshed blandt dataloger, hvilket betyder at hvis du kan gennemføre uddannelsen så kan du også finde et job, men er det et IT job.