Studie: Piratkopiering stiger, når der kommer flere streamingtjenester

30. september 2019 kl. 11:2419
Studie: Piratkopiering stiger, når der kommer flere streamingtjenester
Illustration: Kostyantyn Ivanyshen/Bigstock.
Streaming blev af nogle udpeget som midlet, der skulle bekæmpe piratkopiering. Det gik også godt, indtil der kom for mange tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I takt med, at flere og flere tjenester indtager nettet, så opgiver brugerne at følge reglerne og begynder i stedet at piratkopiere. Det viser et nyt studie foretaget af Broadband Genie, skriver TorrentFreak.

Der er simpelthen for mange streamingtjenester, der har for mange eksklusive titler, til at det er muligt at betale for mange almindelige mennesker.

Undersøgelsen, der var foretaget blandt britiske brugere, viste, at 18 pct. havde downloadet ulovligt i løbet af det forgange år, men tallet så ud til at stige helt op til 37 pct., hvis streamingmarkedet bliver ved med at fordele sig ud på nye tjenester.

Hele 67 pct. af de adspurgte føler allerede nu , at de betaler for meget for streamingtjenester.

»Nedslående«

Alex Tofts, der er bredbåndsekspert hos Broadband Genie, siger til TorrentFreak:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er nedslående, at forbrugerne er klar til at bruge ulovlig streaming og fildeling for at få adgang til det indhold, de ønsker. Prisen, forbrugerne er villige til at betale, svarer kun til et enkelt abonnement.«

Studiet viser desuden, at dem, der overvejer at piratkopiere, samtidig vil være forberedte. Ifølge studiet vil 60 pct. benytte en VPN til at beskytte sig, når de deler og modtager ulovligt indhold.

En opgørelse fra Bredbånd.dk viser, at de 15 mest populære streamingtjenester i Danmark er Netflix, Viaplay, TV 2 Play, HBO Nordic, C More, Strive Sport, Amazon Prime Video, DR TV, Hayu, Min Bio, Eurosport Player, DPlay, Viafree, SF Kids Play og Filmstriben.

Mens fire af disse er gratis, ville et abonnement hos alle 15 tilsammen koste 709 kroner om måneden.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
3. oktober 2019 kl. 09:57

Hvor er jeg enig. Jeg har dog to ekstra punkter:

  • Aviser har præcis samme problem: Jeg bliver aldrig abonnent hos Jyllandsposten for slet ikke at tale om Horsens Tidende. Men hvorfor har jeg dog ikke mulighed at at abonnere på "danske aviser"så jeg kan læse den artikel jeg vil på Horsens Tidende i ny og næ, hvor aviserne så deler mit abonnement mellem sig efter sidevisninger?

  • Hvis man laver en fælles "portal" til film og serier, så lav det for Guds skyld med et API, så man kan lave sine egne klienter, så der kan innoveres på brugerinterfacet.

17
1. oktober 2019 kl. 13:56

Du glemmer biograferne.

Biograferne er en meget stor del af grunden til af film kommer så sent på streaing tjenester, hvis biograferne troede mere på det produkt de solgte ville der ikke være behov for af en film ikke kunne streames men den gik i biografen

16
1. oktober 2019 kl. 13:50

Kan du så forklare hvorfor det så virker så godt for musik branchen? (Spotify f.ex.) og ikke kan fungere for film branchen? Det virker jo sjovt nok, til at når man IKKE gør som musikbranchen har gjort - så stiger piratkopiering - og så får de ikke deres betaling alligevel

Hvis nogen lavede et indlæg hvor de sagde af de ville have adgang til ALT musik for 3 kroner om året, så ville jeg også kalde dem useriøse.

og jeg tror ikke det ville virke for musik branchen

15
1. oktober 2019 kl. 13:48

F.eks. koster sæson 9 i “Walking Dead” det samme som sæson 1 til 6 tilsammen (købt som sæt af BD). Og er du skarp, kan man ofte købe komplette serier som f.eks. Downton Abbey, Weeds, Dexter, Hannibal eller Borgen til omkring 20 euro. Så der er måske en årsag til sæson 9 ikke findes på Netflix.

Jeg har såden set ikke nogen problemer med af købe sæsonen på iTunes, problemet er bare af nogle gange kan man ikke købe den :(

og nogle gange er det ikke fordi af en eller anden streaing tjeneste har ene ret til den serie det er udelukkende fordi den bare ikke tilgængelig på det danske marked.

så kan man nogle gange købe DVDen på nettet , men så kan man ikke afspille den :(

så jeg har ikke nogen problemer med af der Netflix ikke har de nyste sæsonen af alle serier, men jeg har helt klar noget i mod når serier ikke kan købes, og når streaing tjenester fjerner serier jeg er ved af se !

14
1. oktober 2019 kl. 12:27

En ting, der gør problemet meget svært at løse, er at der ikke er adskillelse mellem indholdsproducenter og streaming-tjenester/-platforme. Så længe HBO og Netflix selv producerer indhold og bruger det til at adskille deres tjeneste fra konkurrenterne, vil man aldrig kunne opnå noget lignende den konkurrence vi trods alt ser på musikstreaming. Jeg mener meget kunne løses med to-tre tiltag:

  1. Indholdsproducenter må ikke stå for eller ejes af streamingtjenester, tv-kanaler eller andre platforme til levering til slutbrugere. (Undtagelse for kunstnere, der selv vil hoste deres kunstværk)
  2. Ingen eksklusivaftaler. En indholdsproducent har altid ret til at sælge til alle de platforme han ønsker.
  3. Hvis det viser sig at være nødvendigt, skal alle licens-kontrakter være offentlige, og en streamingtjeneste skal altid kunne vælge at indgå en aftale på samme vilkår som allerede indgåede aftaler.

Samme principper ville for øvrigt kunne bruges med fordel på mange andre brancher, fx internetudbydere, der både ejer kabler og bundler streamingtjenester med deres grundprodukt (internetforbindelse).

13
1. oktober 2019 kl. 11:37

Jeg er sådan set helt enig med dig i hvad du skriver, men nok mest kun hvis du ser den samme serie eller film mere end en gang.

Du ser en film igen fordi den er let at se igen (på din medieserver). Et par klik og så kører den.

Og dine børn/teenagere opdager at bare fordi en film er 10 eller 20 år gammel, så kan den stadig være god som da min yngeste søn opdagede at en ældgammel film som "Legends of the Fall" var god fordi han godt kunne lide Brad Pitt i "World War Z"

12
1. oktober 2019 kl. 11:14

@Per Møller Olsen: Ja - og det kan man, fordi de enkelte pladeselskaber har indgået en aftale herom - i modsætning til filmselskaberne - hvor de insisterer på at man KUN kan købe deres indhold på X måde, og et andet filmselskab insisterer på metode Y osv. osv.

Så tilbage til det oprindelige forslag.. gør som musikbranchen har gjort.. tillad at man kan få ALT fra ét sted (helst til fast pris men jeg er ikke sikker på det er det vigtigste), og så sørg for fordeling af indtægter til filmselskaberne der ejer indholdet - præcis som man gør i spotify modellen.

11
1. oktober 2019 kl. 11:10

Det virker jo NETOP for musikbranchen fordi de forskellige tjenester har det samme indhold. Du vælger Spotify og kan høre Rammsteins nyeste album, en anden vælger Apple Music og kan høre Rammsteins nyeste album og jeg køber albummet på iTunes Music Store og kan høre Rammsteins nyeste album.

Forskellen på videotjenesterne er, at hvis du vil se Black Mirror skal du abonnere på Netflix, vil du se Game of Thrones skal du på HBO og hvis du vil se The Mandalorian, skal du på Disney. Mars er på National Geographic, Dexter på Showtime osv. osv. osv. Og nu kommer Apple TV+ oveni det hele med For all Mankind.

Det fornuftige er jo netop, hvis de forskellige selskaber stoppede deres Exclusive-pis og delte deres serier med hinanden. Og så skulle de tilbyde strakskøb af enkelte serier - ligesom man kan købe et album eller en præmierefilm. Så man ikke er bundet af de faste udgifter.

9
1. oktober 2019 kl. 10:56

Jeg er sådan set helt enig med dig i hvad du skriver, men nok mest kun hvis du ser den samme serie eller film mere end en gang. Det gør jeg nemlig ikke, så for mit vedkommende tror jeg ikke det kan betale sig for mig.

8
1. oktober 2019 kl. 09:38

Det er off-topic, men min kone og jeg kunne godt lide at gå biografen, men da vi fik børn 20 år siden blev det både besværligt og dyrt med logistikken med babysittere, sengetider, slik og alt den slags.

Så vi begyndte at købe DVD og senere BD’ere af de film vi gerne ville se. Hver måned har vi brugt omkring 500 kr lige siden og har i dag flyttekasser med film oppe på loftet, for med tiden er de flyttet ind på en plex medieserver så hele familien hjemme kan se film på telefon, tablet eller PC.

500 kr i biografen med 2 voksne og 3 teenagere rækker ikke langt, men det gør 500 kr du køber med omtanke og går efter film som du synes er gode. Og du når rigtigt langt hvis du går i genbrugsbutikken.

Vi køber hver måned en måske to premierefilm af den slags som først kommer på Netflix om 2-3 år og resten til højest 49 kr.

Det betyder idag at Netflix nyeste indhold ikke kan måle sig med vores medieserver og især ikke hvis vi kigger på boniteten af resten af filmene, for der er meget skrammel på Netflix og de andre streaming tjenster som du aldrig ville drømme om at købe eller se. På din medieserver ligger der kun det du har købt.

Det er ikke kun Netflix, det gælder også de andre streaming tjenester, at hovedparten af deres indhold er noget billigt lort. Når du selv begynder at købe film og serier vil du opdage at der er stor/meget stor prisforskel på den nyeste sæson og de gamle sæsoner.

Husk det du vurderer prisen/værdien på en streaming tjeneste, for jeg tror ikke prisen på 700 kr pr måned som en anden skribent har udregnet, er høj nok ift. din egen medieserver efter f.eks. 5 år eller en initial investering i indhold af film/serier på 5.000 kr. af det indhold som findes på Netflix.

Du kan naturligvis købe de nye film eller nye serieafsnit som ikke findes på Netflix men så kan du ikke sammenligne priserne!

F.eks. koster sæson 9 i “Walking Dead” det samme som sæson 1 til 6 tilsammen (købt som sæt af BD). Og er du skarp, kan man ofte købe komplette serier som f.eks. Downton Abbey, Weeds, Dexter, Hannibal eller Borgen til omkring 20 euro. Så der er måske en årsag til sæson 9 ikke findes på Netflix.

På din medieserver forsvinder dine ynglingsserier og film ikke. Eller at man skal have 27 forskellige klienter til at se det man har betalt for - husk det næste gang du opdager at Netflix eller en anden udbyder har fjernet noget indhold!

7
1. oktober 2019 kl. 07:31

Hvorfor skal det være alt for en pris ? Man kunne jo også betale enkeltvis for en serie sæson / film

Jeg tror at grunden til at Discovery ikke vil være en del at Yousee bland selv er at de godt selv ved deres produkt bare ikke er godt nok

6
30. september 2019 kl. 22:57

Når folk skriver sådan noget, så anser jeg dem for useriøse, og mister derved lysten til at læse resten at deres indlæg

Hummmm - Hvad så, hvis man i stedet skriver næsten det samme.

Som at hvis prisen på at se det man vil, bliver for højt, så

prirat kopier man bare til nul kr. istedet.

De gange hvor en serier føst kom et halv til et helt år senere i Danmark, så begynde helt normale mennesker da at dele en enkelt USB stik med de fulde 4-5 årgange. Hvorfor så i det hele taget abo. på tjenesten, når man har set alt det man gider på den, før det kommer i Danmark.

Vi ser også problemmer nu hvor viaplay/TDC ikke har lyst til at betale for indhold på Discovery. Der til skal der også siges at de har lavet nogle enkelte dyre serie, og har købt noget meget dyrt sport. Som de har spredt med meget tynd hånd over mange kanaler.

Måske skulle dem som sælger ders sport, også indse at de kan blive en glemt maginal sport, hvis de ikke forpligter dem som har købt retigheder, til også at få det vist. Der står jo ikke skrivet nogle steder at Fodbold er en national sport i Danmark om 20 eller 40 år.

5
30. september 2019 kl. 22:37

“ Vi skal simpelthen have gjort op med protektonismen og tilbyde alt, og til f.eks. 100kr om mdr.”

Når folk skriver sådan noget, så anser jeg dem for useriøse, og mister derved lysten til at læse resten at deres indlæg

4
30. september 2019 kl. 20:29

Lille indskydelse. Når jeg skriver ALT skal være tilgængelig et sted, så mener jeg en indgangsportal men naturligvis skal folk have et valg så der ikke bare bliver monopol = højere priser, såvel som folk ikke skal tvinges til "altid at være online" når de bruger f.eks et computer spil, eller være tvunget til at være logget ind for at kunne bruge X program.

Så en løsning var måske salg at licens nøgler så man har noget konkurrence på nettet, men hvor ting som er købt dog skal aktiveres via den samme indgangsportal hvor alt folks køb/produkter er samlet så man undgår at skulle have xx kontoer.

Det hænger mig allerede idag langt ud af halsen at skulle have flere streamings tjenester i ny og næ, og 5-6 computers spils browsere for at kunne spille det jeg har købt lovligt.. ;-(

3
30. september 2019 kl. 20:22

Det er godt vi har fået streamnings tjenester hvilket uden tvivl hjælper folk med at se det som de gerne vil når de vil.

Men når det er sagt så er streamings tjenesterne fejl konstrueret, og problemet er licenser og at mange aktøre sætter penge over brugervenlighed og indhold. Det handler om protektionisme, licencer og at tjene penge hvilket skræmmer brugerne væk og til alternative metoder.

f.eks. idag har vi HBO, netflix, amazone prime, og mange andre streaming tjenester og vi ser også så småt at man tilbyder "streaming" af computer spil. Så hvis du skal se noget flere steder så løber det hurtigt op økonomisk.

Forstå mig ret, det er fint folk har et valg.. men det er for dyrt, bøvlet og det folk vil se er ikke tilgængeligt et centralt sted.!

Problemet opstår derimod når forskellige film/serier/spil kun er tilgængelig ved en platform/udbyder.

Det tvinger brugerne til at abonnere på flere forskellige tjenster og logge ind flere forskellige steder. Og så er næste problem at jo flere tjenester du er medlem hos jo flere penge skal du også hive op af lommen for at kunne se med hver mdr. Og ingen af dem respektere dit privatliv, bla. kan/må man ikke bruge en VPN og være "anonym" ej heller iselv om man har betalt for sin konto/abodoment..

Vi har brug for EN indgang til streaming hvor ALT er tilgængelig et sted, såvel som at alt indhold er tilgængelig i alle lande samtidig det er det folk vil have. ( og industrien som altid ikke levere ) I bund og grund skal det være producenterne som ejer den fælles portal, og indbyrdes skal de så økonomisk alle sammen deles om drift og evt. profit ud fra antal seere.. Vi skal simpelthen have gjort op med protektonismen og tilbyde alt, og til f.eks. 100kr om mdr. Lets face it, folk kigger typisk kun en eller to serier og måske en film i ny og næ... Det er ikke meget mere værd en 100kr hver mdr. Fint man har et udvalg, men det er jo sådan det er.

Hvis man sænker priserne og gør indhold tilgængeligt nemt/hurtigt og simpelt et sted, så vil man med lethed kunne gøre en ende på pirat kopiering.. bare tilbyd det folk gerne vil se her og nu til billige penge.!

Yderligere så er der ikke så meget nyt indhold hos nogen af streaming tjenesterne så folk synes det er værd at betale prisen for. Personligt har jeg intet fast streaming abodoment da jeg synes det er for lidt nyt indhold på f.eks . netflix og alle de film jeg gad at se har jeg set. Og flere streaming tjenester har måske kun en serie jeg gidder at se, hvorfor så betale fuld pris for et abodoment..

Og hvorfor kan man dog ikke betale et lille beløb og se f.eks. tv stationer live på nettet hver mdr.. men tvinges til at købe en pakke hos x udbyder for at se kanalen live.

2
30. september 2019 kl. 14:17

Hvorfor var der behov for af lave et nyt studio for af finde ud af noget som utroligt mnge har vidst utroligt længe