Studie: Brugere fungerer ikke som værn mod fake news på sociale medier

Illustration: Bigstock
Fake news og misinformation spredes på sociale medier, og det er der flere gode grunde til, konkluderer en ny rapport fra ITU.

Brugere af sociale medier fungerer ikke som værn mod spredning af falske nyheder og misinformation.

Det konkluderer et nyt studie fra ITU.

Læs også: Facebook vil lade brugerne blokere politisk reklame

Mange bruger sociale medier, når de skal tjekke op på, hvad der er sket i verden, men med sociale medier hører også ’fake news’ og misinformation.

Det ses ofte, at der spredes rygter, usande historier eller fordrejninger af virkeligheden, der skal tjene den ene eller anden interesse.

Forsvaret mod fake news, som det ser ud lige nu, er i høj grad afhængigt af brugerne selv, der skal rapportere og melde til platformene, hvis de ser noget, der enten er usandt eller på anden måde suspekt.

Desværre er brugerne ikke ret gode til det, fremgår det af studiet.

Nyhedscirkulation og faktatjek

De fleste mennesker har ifølge studiet et ’nyhedskompas' - kan det, jeg ser, være rigtigt? Det vurderer alle individuelt og med svingende indsats. Studiet bekræfter, at mange sociale medier sætter netop individets eget nyhedskompas som
garant for, at der ikke spredes falske nyheder.

Når en nyhed bliver spredt i forskellige netværk af mennesker, der på den ene eller anden måde har en fælles interesse eller verdenssyn, vil den falske nyhed sjældent blive stoppet. Den bekræfter nemlig et givent syn på verden, og de fleste kan godt lide at blive bekræftet i, at de har ret.

Læs også: Tech-giganterne kæmper mod falske rygter om coronavirussen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere