Studie: Brugere fungerer ikke som værn mod fake news på sociale medier
Brugere af sociale medier fungerer ikke som værn mod spredning af falske nyheder og misinformation.
Det konkluderer et nyt studie fra ITU.
Mange bruger sociale medier, når de skal tjekke op på, hvad der er sket i verden, men med sociale medier hører også ’fake news’ og misinformation.
Det ses ofte, at der spredes rygter, usande historier eller fordrejninger af virkeligheden, der skal tjene den ene eller anden interesse.
Forsvaret mod fake news, som det ser ud lige nu, er i høj grad afhængigt af brugerne selv, der skal rapportere og melde til platformene, hvis de ser noget, der enten er usandt eller på anden måde suspekt.
Desværre er brugerne ikke ret gode til det, fremgår det af studiet.
Nyhedscirkulation og faktatjek
De fleste mennesker har ifølge studiet et ’nyhedskompas' - kan det, jeg ser, være rigtigt? Det vurderer alle individuelt og med svingende indsats. Studiet bekræfter, at mange sociale medier sætter netop individets eget nyhedskompas som
garant for, at der ikke spredes falske nyheder.
Når en nyhed bliver spredt i forskellige netværk af mennesker, der på den ene eller anden måde har en fælles interesse eller verdenssyn, vil den falske nyhed sjældent blive stoppet. Den bekræfter nemlig et givent syn på verden, og de fleste kan godt lide at blive bekræftet i, at de har ret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.