Studerende tvunget til digital eksamen på batteri: KU forbyder pc-strømforsyninger

20. juni 2013 kl. 11:3739
Studerende på Københavns Universitet må ikke medbringe en strømforsyning til deres bærbare pc til skriftlige eksamener, fordi elinstallationerne ikke kan klare 200 pc'er i ét lokale.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Din bærbare pc må ikke være for strømsulten eller have for mange år på bagen, hvis du vil gennemføre en skriftlig eksamen på Københavns Universitets Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. Det er nemlig ikke tilladt at medbringe en strømforsyning til eksamen, skriver Universitetsavisen.

Det betyder, at de studerende skal gennemføre skriftlige eksamener på fire timer udelukkende på en enkelt opladning på batteriet, og det er ikke alle studerendes bærbare pc'er, der kan garantere det, uden at give de studerende en ekstra bekymring i eksamenssituationen.

»Jeg tror, jeg har fire timer og to minutters batteritid med fuld strømbesparelse sat til og ikke for mange programmer, der kører ad gangen,« siger kemistuderende Kjertan Lyster til Universitetsavisen.

Problemet er ifølge Københavns Universitet, at de skriftlige eksamener afholdes i bygninger, hvor elinstallationerne ikke er bygget til, at 200 studerende sidder i et lokale og alle skal bruge strøm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom kun enkelte studerende behøver opladning undervejs, så skal universitetet kunne tilbyde adgang til strøm til alle studerende, og det er ikke muligt med de nuværende faciliteter, og derfor har fakultetet måttet sige nej til strømforsyninger til samtlige studerende.

39 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
39
21. maj 2015 kl. 15:13

Nogen der ved om de stadig føler behov for at bekræfte de Jydske fordomme, eller om de rent faktisk har fået strøm nu? :)

38
9. april 2014 kl. 08:49

Godt gået, af sådan et lille regnedyr.

37
9. april 2014 kl. 08:33

Jeg går på Nakskov Gymnasium, som nok må betegnes som udkanten af udkants-danmark. Gymnasiet har et af de laveste eksamens-snit, og skolen kører under tilsyn fra ministeriet pga. disse elendige karaktererer.

ALLIGEVEL, kan dette gymnasie uden problemer sørge for strøm til samtlige elever, når vi går til eksamen. Og som bonus har vi lige fået nye trådløse routere til hverdagsbrug for at sikre ekstra god WiFi dækning, og vores fiber-linier er blevet opgraderet til (vidst nok) 350Mbit. At den kapacitet så nok mest bliver brugt til Facebook her nede, er en anden ting....

Min pointe er at KU fandme må til at tage sig sammen. Selv en sprit-ny Apple computer kan hurtigt få drænet sit batteri hvis bare de programmer der bruges er en anelse intensive, så det der er bare ikke acceptabelt. De lever i en helt anden (oldnordisk) virkelighed hvis de tror at en eksamen idag kan afholdes uden strømforsyninger.

36
22. juli 2013 kl. 09:34

....og hvordan gik det?

35
22. juli 2013 kl. 09:19

Nu er det ganske vist et par år siden (men så heller ikke mere), at jeg var til en skriftlig eksamen ved KU på Peter Bangs Vej - den var på seks timer, og der var jeg godt nok glad for at jeg havde adgang til strøm. Om jeg også havde medbragt egen printer kan jeg ikke huske, men hvis man stadig kan/skal det ved nogle af de skriftlige eksamener, bliver behovet så meget desto større.

Og det er som allerede påpeget et problem der kan løses - enten ved at levere konstant strøm til alle gennem byggetavler, eller ved fx at dele eksaminanterne op i to grupper, der skiftevis får strøm. Uanset hvad virker det optimistisk at forlange af studerende, at de er klar til at trække 6.000+ kroner ud af budgettet, hvis deres computer måske/måske ikke kan klare sig igennem eksamen - det havde jeg i hvert fald aldrig kunnet overskue.

31
21. juli 2013 kl. 00:19

Kan nogen her kommer med andre eksempler på hvornår studerende ellers bliver bedt om at anskaffe sig udstyr, som KUN skal bruges til eksamen? Nej vel. Det gør de ikke. Hvis de studerende i hverdagen kan klare sig med en computer, der har en batteritid på 2 timer, så bør de også kunne bruge den til eksamen. De studerende skal heller ikke anskaffe sig særlige versioner af deres bøger eller deres computerprogrammer til eksamen.

Det så oven i hatten heller ikke er særligt godt for miljøet at bede de studerende om at købe ekstraudstyr, som muligvis kun skal bruges den ene gang.

33
21. juli 2013 kl. 11:45

Jo! På SDU har de kastet sig ud i et (håbløst) projekt, hvor de opfinder deres egen pen til at digitaliserer håndskrift med. Pennen hedder SDU Scribble, og de studerende tvinges til at købe den eller lignende penne - som for de flestes vedkommende kun benyttes til eksamen. Den har foreløbigt resulteret i et utal af eksamener som skal laves om, da pennen fejlede undervejs. Hvorfor køber de ikke bare en hyldevare som de stiller til rådighed for deres studerende - Det gør KU faktisk, med de lokaler de har lejet/købt på peter bangsvej, hvor der er installeret 'eksamenscomputere' med digitale penne.

26
21. juni 2013 kl. 16:34

kommunikere mellem to (eller flere) laptops med indbygget WiFi? Peer-to-peer network er vel da den direkte vej til eksamenssnyd?

Dette emne er maaske blevet behandlet i en anden traad? ;-)

Mhv.

27
21. juni 2013 kl. 20:18

På mit gymnasium var der en, som gik rundt med en sniffer af en art. På datalogi i Odense er det s.v.j.v. et krav at man er på "eduroam" (trådløs) under hele eksamen. Jeg kunne forestille mig at det vil blive flagget hvis man ryger af, men det er kun en gisning og det sker muligvis ikke.

Ellers har du ret, der er ikke synlig kontrol af peer-to-peer netværk (under mine egne elektroniske eksamener). Vi bliver informeret at vores net trafik bliver overvåget, men det er også det.

25
21. juni 2013 kl. 14:26

Så enkelt er det. Du kan da sagtens anskaffe dig en computer, der holder strøm længe nok. Men det kræver du har den store pengepung med dig, når du skal købe computer.

Problematikken er vel i virkeligheden, der ikke er så vanvittigt mange studerende, der har råd til at kaste så store penge efter ultrabooks(min. 13.3 tommer, hvis du vil have fuld str. tastatur?) og lignende. Så skal man ned i de der bittesmå størrelser, som mange ikke kan skrive ordentligt på.

Det er mig en gåde, det kan være så svært for KU at finde en løsning. Og så ring da lige over til DTU. Er sikker på de gerne hjælper lidt, hvis egne folk ikke er kompetente nok ;o)

23
21. juni 2013 kl. 12:19

Nu har jeg efterhånden arbejdet med bærbare i en del år. Det ser ikke ud til, at der sker væsentlige ting på batterifronten.

Jo, bevares, de enkelte batterier har større kapacitet, men til gengæld bruger den bærbare mere strøm. I sidste ende går det næsten lige op.

Der er selvfølgelig muligheden for at købe en bærbar med lavt strømforbrug, men de kommer typisk med et småt tastatur, der ikke er egnet til fire timers skrivning.

Idéen med et ekstra batteri er heller ikke muligt med alle bærbare (lad os ikke sammenligne æbler og pærer). Dem, der er så uheldige at eje sådan en dims må så slæbe et bilbatteri og en inverter med.

Det er rigtigt nok, at de fleste universiteter forventer, at de studerende selv anskaffer de bøger og hjælpemidler, der er nødvendige for at følge undervisningen. Det er for så vidt rimeligt nok.

Men det er ikke det samme som at pålægge de studerende at anskaffe udstyr alene for at kunne gå til eksamen. Hvis eksamen kræver særligt udstyr, som ikke er nødvendigt i det daglige, må universitetet stille det til rådighed eller lave eksamensformen om.

29
20. juli 2013 kl. 21:30

Udviklingen sker mest i ændringen af komponenternes strømforbrug, skift til SSD, LED backlight i skærme og CPU'ere der bruger mindre strøm samt strømoptimeringer i OS'et.

Sådan kan f.eks. Apple lave en Macbook Air der kan holde 12 timers strøm ved normalt brug, men det er ikke noget man kan eller bør forlange de studerende at købe, da det er en dyr maskine.

For gennemsnitsbærbare er 4 timer et højt tal, og heller ikke noget som den studerende skal sidde og bruge tid på at teste, og det duer heller ikke at søge sikkerhed for, at den faktisk er ladet op ved eksamensstart.

22
21. juni 2013 kl. 08:19

... min Datter ikke valgte KU.

Ikke pga. manglen på byggestrøm etc., men pga. de holdninger der åbenbart ligger bag.

20
21. juni 2013 kl. 06:45

Efter at havde læst den her artikel, begynder alle de fordomme vi jyder har om Københavnerne så småt at pible frem..

18
20. juni 2013 kl. 21:01

Hvis det var et spørgsmål om at kun oldgamle computere holdt i mindre end 4 timer, kunne man snakke om rimeligheden i at lade studerende opgradere deres batterier. Men nu er det jo sådan at selv et batteri som er 1-2 år gammelt kan nå at blive slidt så meget at en 4-timers prøve ikke kan lade sig gøre i streg. Samtidigt skal man kræve at studerende forstår hvordan man sikrer at den arbejder i en strømbesparende tilstand.

At tilbyde computerbrug til dem som tilfældigvis har et godt nok batteri (afhængigt af hvornår de købte det, hvordan de har brugt det og hvor godt deres styresystem er til at samarbejde med hardwaren om ikke at slide på batteriet) og de facto fjerne den mulighed fra dem som ikke har, er en urimelig forskelsbehandling.

Ja, problemet er væk om nogle år. Indtil da bør man lave en eksamensform som ligestiller alle deltagere (ved at fjerne computere eller tilbyde opladning). Og selvom eksamener i hånden kan give anledning til skrivekrampe når man ikke er vant til at skrive i hånden, er det trods alt, vil jeg påstå, noget som flere unge har til fælles end batterilevetid.

9
20. juni 2013 kl. 14:54

Hvad er problemet?. Find et 63A udtag og få en lokal elektriker til at sætte en byggestrømtavle op.

Nåh nej, det koster jo...

Det er ikke i orden at der ikke er taget forholdsregler omkring strøm til en digital eksamen. Det svarer jo til at afholde en gammeldags skriftlig uden blyant.

21
21. juni 2013 kl. 08:04

@Niels J. Nielsen "Det er ikke i orden at der ikke er taget forholdsregler omkring strøm til en digital eksamen. Det svarer jo til at afholde en gammeldags skriftlig uden blyant."

Dette er ikke korrekt - det svarer derimod til en gammeldags skriftlig, hvor kuglepennen er skiftet ud med en blyant - men uden blyantspidser! ;-)

11
20. juni 2013 kl. 16:09

Problemet er at en stor del af de skriftlige eksamener ikke afholdes i KUs lokaler men i idrætshaller og lignende hvor der er plads til at stille borde og stole op til et par hundrede studerende.

KU kan jo ikke bare uden videre sætte en elektriker til at installere flere stikkontakter på den lokale indendørs fodboldbane.

15
20. juni 2013 kl. 18:57

Problemet er at en stor del af de skriftlige eksamener ikke afholdes i KUs lokaler men i idrætshaller og lignende hvor der er plads til at stille borde og stole op til et par hundrede studerende.</p>
<p>KU kan jo ikke bare uden videre sætte en elektriker til at installere flere stikkontakter på den lokale indendørs fodboldbane.

Vi sad omkring 90 elever i vores folkeskoles idrætshal. Alle computere havde opladere og de havde endda sat en del WiFi access points op i loftet, så vi havde ordenligt internet.

Hvis en folkeskole kan give omkring 90 elever strøm og internet til folkeskolens afgangsprøver så har KU altså ikke en undskylding for at deres studerende ikke kan det til de skriftlige eksamener.

Der blev ikke sat stikkontakter op, men en masse forlængerledninger med 5-6 udtag i hver, forbundet efter hinanden mellem bordene er nok.

13
20. juni 2013 kl. 17:08

Problemet er at en stor del af de skriftlige eksamener ikke afholdes i KUs lokaler men i idrætshaller og lignende hvor der er plads til at stille borde og stole op til et par hundrede studerende.

95% af alle idrætshaller har minimum et 63A stik, ellers er der mange typer arrangementer der ikke kan afholdes. Hvis du f.eks. skal have lidt scenelys og et par forstærkere rækker 32A ikke langt.

Et 63A stik er godt for ca. 14500W. Delt med 200 giver det ca. 70W hver. Hvor mange bærbare (minus deciderede "gaming" bærbare) bruger 70W nu til dags?.

32
21. juli 2013 kl. 11:17

Er det ikke 3 faser af 63A = 363A * 230V = 43kW?*

Jo, hvis du vil have hele 3x63A=189A til at løbe i nullederen :-) Et kraftudtag er som udgangspunkt beregnet til en 3-faset, symmetrisk belastning, hvorved I=kvrod(3)x63A=109A og P=UxIxcos(phi)=400Vx109Ax0,9=39.240W, hvis vi antager, at cos(phi) er reguleret "op" til 0,9 via deres fasekompenseringsanlæg. Hvad kablet og resten af installationen så er dimensioneret til, er jo en helt anden sag, da du jo i sagens natur gerne må opføre et 63A-udtag, der kan klare mindre end 63A, hvis mærkningen som vanligt er i orden.

34
21. juli 2013 kl. 11:55

Er det ikke 3 faser af 63A = 363A * 230V = 43kW?*

Jo, hvis du vil have hele 3x63A=189A til at løbe i nullederen :-)
Et kraftudtag er som udgangspunkt beregnet til en 3-faset, symmetrisk belastning, hvorved I=kvrod(3)x63A=109A og P=UxIxcos(phi)=400Vx109Ax0,9=39.240W, hvis vi antager, at cos(phi) er reguleret "op" til 0,9 via deres fasekompenseringsanlæg.

@Nicolai: Bortset fra i helt teoretiske tilfælde løber der aldrig mere strøm i nul-lederen end i een af faselederne!

Din beregning er for trekant-koblet belastning. 230 V udtag svarer til en stjernekobling. Leif har derfor ret (evt. med korrektion for cos(phi). Og med en jævn fordeling på de 3 faser vil den resulterende nul-strøm være nul.

12
20. juni 2013 kl. 17:07

Idrætshaller har da netop strømudtag til 200 computere

8
20. juni 2013 kl. 14:39

Jeg har netop været til en skriftlig eksamen fra DIKU. Den foregik i Bulowshallen og varede 3 timer. Vi fik at vide at eksamen var med hjælpemidler så vi måtte bruge både computer og internet. De informerer så også om at der ikke vil være strøm eller et netværk til rådighed.

Heldigvis kan min bærbare holde strøm i 5 timer og jeg kan lave et wifi-hotspot fra min telefon. Men næh nej, for det er jo en eksamen og så må man jo ikke have sin telefon!

Så man kunne komme på nettet hvis man havde f.eks. en internet dongle eller lignende men telefoner kan jo bruges til at snyde med, imodsætning til irc/chat åbenbart.

7
20. juni 2013 kl. 13:49

Der må da være bare en ENKELT på KU der har erfaring med afholdelse af lan party? Og der må da være et utal af kraftstik man kunne benytteved at opsætte nogle byggetavler. Problem solved.

Bare fordi det nærmeste stik kontakter ikke kan håndtere 200 laptops, betyder det jo ikke at bygningen ikke kan, for det gør den vel til hverdag ?

Da det en skriftligt eksamen, kunne man vel også bare dele eksamens grupperne op i flere lokaler ?

6
20. juni 2013 kl. 13:46

@Torben: Det er universitetets ansvar, at faciliteterne er i orden, for at en studerende kan gennemføre en eksamen. Det er den studerendes ansvar, at denne anskaffer sig de rigtige redskaber for at kunne gennemføre en eksamen (computer, blyant, etc.). Det er ikke i orden at universitetet beder de studerende om at opgradere deres redskaber, fordi universitetets faciliteter ikke er i orden - kan du ikke se problemet?

Desuden er et nyt batteri ikke løsningen - de fleste computere over 2 år kan ikke holde strøm så længe, ej heller med et nyt batteri.

Moderniser og vedligehold jeres faciliteter, lej lokaler i andre bygninger de få dage der er eksamen og stå ved ansvaret istedet for bare at tørre den af. Det fungerer fint i Aalborg; der afholdes en række eksamener ikke på campus fordi faciliteterne er blevet utilstrækkelige.

14
20. juni 2013 kl. 17:28

Det er den studerendes ansvar, at denne anskaffer sig de rigtige redskaber for at kunne gennemføre en eksamen (computer, blyant, etc.).

Netop. Så hvis en computer er nødvendig for at gennemføre eksamen, så må den studerende anskaffe en sådan af en stand, så dette kan lade sig gøre. Ligesom den studerende skal anskaffe de nødvendige lærebøger, kitler, musikinstrumenter og lignende, der kan være nødvendige for andre typer af eksamen.

Det er ikke i orden at universitetet beder de studerende om at opgradere deres redskaber, fordi universitetets faciliteter ikke er i orden

Det er vel heller ikke rimeligt, at universitetet skal understøtte forældet teknologi, fordi de studerende ikke vil investere i de nødvendige, tidssvarende værktøjer til at gennemføre studiet.

Jo, i den ideelle verden ville alle redskaber blive stillet gratis til rådighed og altid være opdateret til den nyeste og højeste standard. Men universiteterne har ikke ubegrænsede midler til rådighed, så der er altid en afvejning om, hvad det er rimeligt, at de studerende selv skal investere i. For tyve år siden var en bærbar PC ikke i den kategori, men det er det nu, fordi en bærbar PC er et essentielt personligt værktøj til studier og samtidig til at betale for en studerende på SU, idet en bærbar PC koster mindre end et års forbrug af lærebøger (som rask væk koster 500-1000 kr. stykket). I den sammenhæng er et ekstra batteri ikke et urimeligt krav.

17
20. juni 2013 kl. 20:55

Så meget koster et par byggetavler og et par bure med kabler og fordelerdåser sgu heller ikke. Den løsning har DTU kørt med i mange år. Man kunne endda overveje at skrive til DTU og spørge om man måtte låne udstyret uden for DTUs eksamensperiode...

16
20. juni 2013 kl. 19:54

Så hvis en computer er nødvendig for at gennemføre eksamen, så må den studerende anskaffe en sådan af en stand, så dette kan lade sig gøre. Ligesom den studerende skal anskaffe de nødvendige lærebøger, kitler, musikinstrumenter og lignende, der kan være nødvendige for andre typer af eksamen.

En studerende skal hverken anskaffe sig lærebøger eller kitler. I hvert fald ikke på Naturvidenskab på SDU Odense (musikinstrumenter tror jeg ikke er relevant på nogle naturvidenskabelige uddannelser, men jeg kender selvfølelig ikke alle uddannelser der). Jeg tror ikke jeg har haft en eksamen hvor en bog var nødvendig, hvis man bare har deltaget i undervisningen og jeg har set at alle førsteårs studerende får tilbudt en gratis kittel, så frem at de melder sig ind i en (gratis under uddannelsen) fagrelevant fagforening. Uden at have forstand på el-installationer, så kunne jeg ikke forestille mig at en transformer til en laptop tager mange watt, modsat en måske 700-1000W stationær (som fx er normal til LAN-parties).

Jo, i den ideelle verden ville alle redskaber blive stillet gratis til rådighed og altid være opdateret til den nyeste og højeste standard.

Der er heller ingen, der beder om højeste standard, men blot et enkelt strømstik til hver personlige bærbar.

For tyve år siden var en bærbar PC ikke i den kategori, men det er det nu, fordi en bærbar PC er et essentielt personligt værktøj til studier

En bærbar er heller ikke et essentielt personligt værktøj hvad angår faglighed på mange studier. De fleste af mine skriftelige eksamener har både de studerende og undervisere været utilfredse, da det fx tager længere tid at skitsere en graf/figur, og tid er ikke det der er mest af under en eksamen. Og så vil jeg slet ikke ind på at 1000 kr rundt regnet er 20% af SUen (og jeg brokker mig ikke over SUen størrelse, jeg er meget glad og taknemmelig for den SU der bliver stillet til rådighed) for en måned, som en strømforsyning åbenbart koster.

... og samtidig til at betale for en studerende på SU, idet en bærbar PC koster mindre end et års forbrug af lærebøger (som rask væk koster 500-1000 kr. stykket). I den sammenhæng er et ekstra batteri ikke et urimeligt krav.

Hvordan kan er merudgift være en besparelse, hvis de andre udgifter ikke sænkes? Den tanke gang kan jeg simpelthen ikke følge. Forklar gerne.

Fik jeg valget mellem at skulle købe lærebøger eller bærbar var valget 100% lærebøger, og så aflevering med kuglepen og gennemslagspapir. Måske med assistance fra en lommeregner i enkelte kurser. Men en bærbar skal man jo have, så har en billig Lenovo (som vidst kan holde strøm i godt 3 timer).

Et andet problem (i hvert fald i henhold til min sidste elektroniske eksamen) var at den selvfølgelig var designet til at vi havde elektroniske hjælpemidler, hvilket bevirkede i at den skulle lave nogle forholdsvis store udregninger, hvilket vil medføre et forhøjet batteriforbrug.

Men heldigvis er der ikke strømproblemer på SDU Odense, men er det for meget at forlange af de studerende at få et enkelt strømstik, nu når elektroniske værktøjer bliver påduttet?

[NB: Det er bare mine tanker, ustruktureret og sikkert dårlig formuleret, men håber essen er der]

4
20. juni 2013 kl. 13:35

Hvorfor er der så ikke blevet trukket et par ekstra kraftkabler fra andre steder i den bygning ind til det lokale til den eksamen?

Der er helt sikkert et par steder, hvor der er kraftstrøm. Et par kabler i den lokale byggemarked og nogle byggetavler og så er man klar.

Hvad gjorde man sidste år?

3
20. juni 2013 kl. 13:30

Gad godt vide hvordan der kan være sådan et problem med strøm da de blot kunne trække et kabel fra et af de større udtag, som findes flere steder på sådanne bygninger. Selv om det er fra en anden bygning. 4 Timer uden strøm er lidt overdrevent, måske om 6-7 år optimalt, men på nuværende tidspunkt en klar faliterklæring. Min bærbar holder 5 min uden strøm hmm. og maks 3 timer på helt nyt batteri.

1
20. juni 2013 kl. 13:08

Batterilevetiden bliver bedre og bedre med tiden, og skriftlige eksamener er sjældent over fire timer, så problemet er væk om ganske få år. Indtil da må studerende med bærbare med kort batterilevetid investere i ekstra batterier. Et PC-batteri koster normalt 500-600 kr, hvilket ikke er mere end en typisk lærebog.

10
20. juni 2013 kl. 15:14

Indtil da må studerende med bærbare med kort batterilevetid investere i ekstra batterier. Et PC-batteri koster normalt 500-600 kr, hvilket ikke er mere end en typisk lærebog.

Ja, 500-600 kr til enkelte modeller. Jeg synes oftere prisen er oppe i ublu 800-1.000 kr (hvilket også ses på f.eks. Batteribyen.dk).

Derudover er det ikke ligefrem "grønt", at være med til at skrue forbruget af batterier i vejret, for noget som, som Adam også påpeger, kun er relevant få gange for hver.

5
20. juni 2013 kl. 13:44

Det kan godt være at batterilevetiden bliver bedre og bedre, men er det ikke efterhånden et krav at man skal have en computer til eksamen? Jeg tror ikke at man får ros hvis man afleverer sine opgaver skrevet i hånden. Det er til grin at det er et problem i dagens danmark, og det ville som Adam Tulinius skriver kunne løses uden problemer med lidt hjælp udefra. Det er jo ikke noget nyt at man skal have en maskine (og måske en printer) med til eksamen.

2
20. juni 2013 kl. 13:27

Torben, du kunne lige så godt have sagt "de studerende må sejle i egen sø", budskabet er det samme, omend pakket pænt ind lige nu.

Jeg synes der er en løsning der ligger lige til højrebenet: Få et elselskab til at sætte midlertidige eltavler op i eksamensperioden, i stedet for at tvinge folk til at bruge penge på noget der måske kun er relevant de få gange om året for den enkelte.

Dette får i hvert fald KU til at minde om et u-land.