Studerende? Lej en Chrome OS-computer for 100 kroner om måneden

Lanceringen af Googles styresystem Chrome OS vil ske som en udlejning til studerende, der kan få en computer for godt 100 kroner om måneden.

Det længe ventede browserbaserede styresystem fra Google, Chrome OS, er længe blevet forudsagt en debut på konferencen Google I/O, som firmaet holder i disse dage i San Francisco.

Og nu er de første detaljer om lanceringen sluppet ud. Ifølge avisen Forbes vil Google i første omgang tilbyde Chrome OS og tilhørende computer til studerende gennem et abonnement.

For 20 dollars om måneden, lidt over 100 kroner, kan en studerende ud over selve hardwaren få fuld adgang til Googles web-tjenester. Dermed sparer man som fattig studerende udgiften til en bærbar computer og eventuel software oven i, mod altså et fast abonnement.

Næste projekt vil derefter være abonnementer rettet mod mindre og større virksomheder, oplyser Google-kilden til Forbes.

Da Chrome OS er helt afhængig af internetadgang for at kunne bruges, forventes Google kun at lancere Chrome OS-computere med indbygget modem til mobilt bredbånd. Men om et internetabonnement er inkluderet i de 20 dollars, er ikke oplyst endnu.

Venturebeat.com skriver, at man kan med den første prototype Cr-48, som Google sendte i offentlig betatest i slutningen af 2010 fik 100 megabyte gratis datatrafik om måneden og kunne købe mere oven i, for eksempel 1 gigabyte for 20 dollars.

Til gengæld er journalisten hos Venturebeat ikke så overbevist om, at en studerende i dag ville kunne klare sig alene med en Google Chrome OS-computer, hvor man for eksempel skal bruge Google Docs på nettet til alle former for skriftlige afleveringer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Torben Mogensen Blogger

Det lyder lidt ligesom de pakker, hvor man får en 3G-mobil for næsten ingen penge mod at binde sig til et data-abonnement i en længere periode. Den slags arrangementer er som regel af tvivlsom værdi for brugeren, da man ofte ender med at betale mere i form af overpris for abonnementet end man sparer ved ikke at købe apparatet uden abonnement.

100 kr. om måneden lyder ikke galt, men i Danmark bliver prisen nok en del højere.

 • 0
 • 0
#2 Michael Jensen

100 megabyte gratis datatrafik om måneden og kunne købe mere oven i, for eksempel 1 gigabyte for 20 dollars.

100 MB rækker vidst ikke til mange timer online tjenester (jeg selv bruger ca. 1 GB om dagen når jeg remote logger ind på arbejdet, data tungt men alligevel). Så man er da vidst nødt til at have et flatrate abonnement oven i.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Jeg købte min netbook for 3 år siden for ca. 3700 (dyrere end de billigste, da den har indbygget 3g). Maskinen var født med styresystem og jeg bruger open office = 0 udgifter siden, bortset fra internetopkobling. Jeg har alle mine data liggende på min egen maskine og er ikke bundet til hverken dataleverandør eller andet. Det kan Google ikke slå. Og jeg er ikke studerende.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund

100 kr. om måneden lyder ikke galt, men i Danmark bliver prisen nok en del højere.

Oven i de 100 kr kommer profileringen hos Google, da du er tvunget til at bruge deres "gratis" services.

Nej, det er simpelthen for dyrt.

Men man må sige at Google udviser en ret imponerende fantasi i jagten på at misbruge folks personlige data. Denne gang godt skjult via subsidiering af hardware.

 • 0
 • 0
#6 Anders Kvist

Ifg. edbpriser, kan man få 13 netbooks til under 2000kr (http://korturl.dk/0tw). Det skal da kun være fordi man får noget mere med der gør det kan betale sig, for ellers så var maskinen jo afskrevet efter lidt over 1½ år. Så koster det selvfølgeligt lidt at skaffe sig selv et 3G abonnement, men 159kr hos Oister for 10GB er jo ikke slemt i forhold til de 100kr ekstra det koster at få bare 1GB...

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund

Hvorfor er gratis i gåseøjne? Ved du noget, som vi ikke ved?

Der er ikke noget som er gratis når Google er et kommerciel foretagende. Du betaler på den ene eller den anden måde. Hos Google er det ved at udlevere personlige data til profilering og anden misbrug.

 • 0
 • 0
#10 Morten Jølnæs Jacobsen

Hvis man fulgte med i I/O keynoten ville man vide at der er tonsvis af 3. parts udviklere der har adgang til samme API som google bruger, og de blev opfordret til at gå igang med det samme. Man er ikke tvunget til at bruge Googles web apps.

Endvidere får man gratis opgradering af hardware + gratis lagring i skyen. Og så blev der netop lagt vægt på at mange af de essentielle apps bliver lavet så de også virker når man er offline. I øvrigt bliver de også lanceret i en Wifi only udgave uden 3G modem. Måske skribenten skulle have undersøgt tingene lidt nærmere?

Man kan i øvrigt ikke rigtig sammenligne disse nye Samsung og Acer maskiner (som også kommer ud til almindeligt køb - man behøver ikke leje dem) med CR-48 da den var en test maskine i beta stadiet.

Jeg vil opfordre alle til at se Keynoten fra idag istedet for at få information fra denne artikel - den er grænsende mellem mangelfuld og direkte forkert i det faktuelle indhold i forhold til hvad der blev sagt.

 • 0
 • 0
#11 Svend Eriksen

Fint at udviklerne kan udvikle alle deres applikationer, men mon ikke Google ville vægre sig ved at deres søgemaskine ikke var obligatorisk, men skulle tilvælges, f.eks. ved at folk blev tilbudt at vælge søgemaskine når de startede deres computer første gang? Google er lidt som heksen i pandekagehuset - det hele er sødt og lækkert, men fælden klapper når først du har stukket snablen indenfor.

 • 0
 • 0
#12 Carsten Olsen

Til Bo: Man skal selv vælge mellem 3 søgemaskiner inden Chrome startes første gang. (Den ene er Bing) (Den samme menu som hvis du henter en chrome på nettet) Du kan vælge anden søgemaskine inde i Chrome efterfølgende. (Det tager ca 5 sek.)

Ellers tilslutter jeg mig alt hvad Morten skriver.

Man er ikke tvunget til noget som helst, man kan bruge browseren som enhver anden Chrome browser. Også til tjenester hos konkurenter.

 • 0
 • 0
#13 Rasmus Kaae

man kan købe en bærbar med 15" inkl. windows for 119kr/md hos leasy (som jo er kendt for at være dyre).

hvorfor skulle man så leje en tynd klient til 100kr?

leasy computeren giver også adgang til google apps via browser :-)

 • 0
 • 0
#14 Morten Jølnæs Jacobsen

Det Google især virkede til at sælge dere Chromebooks på er at der inklusiv i prisen er gratis software OG hardware opdatering. Dvs når maskinen ikke kan følge med mre får man den ombyttet til en ny. Hvor ofte det vil ske reelt skal jeg ikke kunne sige. Et andet salgsargument var netop at man slipper for windows med evige opdateringer gennem windows update og lange opstartstider. Man kan så sige at med den nye Lenovo der starter win7 op på 10 sekunder så begynder det at vælle en sølle pointe. Windows Update ville jeg dog gerne undvære.

 • 0
 • 0
#15 Svante Jørgensen

Prøv lige at tjekke Chrome OS netbooksne før du udtaler dig. Det er ikke en tynd klient. Det er en netbook med internet/browser-baseret OS.

De har ret strenge krav til hardware, fx har de udelukkende SSD'er, batteritid er på 8 timers aktiv brug eller en uges stand-by tid. Boot-time er 10 sek, og alle data, indstilliger osv. ligger i skyen, så hvis den bliver stjålet eller smadret giver forsikringen en ny og når du logger ind er alt som det var på den gamle. Uden undtagelse. Det samme gælder hvis en ven/familiemedlem/kollega også har en Chrome OS netbook. Så kan du logge ind på deres netbook og bruge den som din egen netbook.

Kan din Leasy 15" Windows spand det? Nej vel? Og hvis du ikke har brug for det, så lad være med at købe en Chrome OS netbook.

Folk bliver ved med at sige "åhh nej, hvis man ikke er på internettet så kan den ikke bruges til noget". 1. Du kan heller ikke bruge en bil til meget de steder hvor der ikke er veje. Derfor er en bil jo heller ikke ubrugelig vel? 2. Der er faktisk en hel del af Googles browser apps der kan bruges offline. Fx Gmail.

 • 0
 • 0
#17 Jakob Damkjær

"Sorry, we don't support your browser just yet. You'll need Google Chrome to install apps, extensions and themes."

Selv med en webkit browser, firefox og opera... virker det med IE ?

Welcome to the suck.

Ikke Chrome web store, men bare chrome store.

Hvis dette er starten på chrome native client bait and switchet så bliver andre webbrowsere andenrangsborgere i google land (i ved det sted der engang hed internettet).

Der ville jo være et rama skrig uden lige hvis microsoft lavede en app hosting service der kun virkede på IE...

Så selv om de siger de er proponenter for "open source" så vær varsom hvem du lænker dig til, specielt hvis de ingen positiv business case har for at låse låsen op.

og er der en kontrol mekanisme for hvilke web apps der bliver accepteret og hvor er de hostede ? google eller udviklerene ? eller skal man nu til at installere apps og web browser plugins uden sikkerhedsgodkendelse igen... det gik jo så helt fantalastisk godt for ActiveX...

/Jakob

 • 0
 • 0
#18 Jørgen Ramskov

Hvad der ikke er nævnt i denne artikel er at Google arbejder sammen med bla. Citrix og VmWare. Det gør det ret interessant for virksomheder. Der er mange arbejdspladser der sådan set blot bruges til at tilgå en Citrix session eller lignende.

$28/måneden alt inklusive er BILLIGT for en arbejdsplads. Du skal ikke tænke på AV software, opdateringer og lignende.

 • 0
 • 0
#19 Jørgen Ramskov

Hvad der ikke er nævnt i denne artikel er at Google arbejder sammen med bla. Citrix og VmWare. Det gør det ret interessant for virksomheder. Der er mange arbejdspladser der sådan set blot bruges til at tilgå en Citrix session eller lignende.

$28/måneden alt inklusive er BILLIGT for en arbejdsplads. Du skal ikke tænke på AV software, opdateringer og lignende.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere