Indtil nu har det været vanskeligt at gå kvantecomputere efter i sømmene på samme måde, som man kan med konventionelle, binære computere som dem, vi bruger i dag. Mængden af mulige udfald af kvantecomputer-beregninger er så massiv, at det kan være svært at vide og teste, om kvantecomputeren har valgt den eller de rigtige udfald.
Det elementære problem har en studerende på Berkeley University i Californien, Urmila Mahadev, nu præsenteret en mulig løsning på.
Hun har, ene kvinde, lavet sin egen kvante-protokol. Det kan føre til flere gennembrud inden for feltet, og ifølge Quanta Magazine er der gode muligheder for at videreudvikle på konceptet, så protokollen bliver mindre og mere strømlinet.
Derudover beskuer den kvantecomputeri på en ny måde, som andre inden for feltet kan lære af, også når de arbejder med helt andre problematikker, skriver magasinet.
Den stædige studerende har da også brugt betydeligt længere tid end hendes studie var normeret til for at lave protokollen, der meget simpelt fortalt gør brugeren af en kvantecomputer i stand til at se, om computeren virkelig har gjort, hvad den blev bedt om.
Det har ellers givet dataloger store panderynker at få kvantecomputere at bekræfte netop dette, og derfor har hendes datalog-kolleger fra Symposium on Foundations of Computer Science tildelt hende prisen for årets afhandling på deres årsmøde i Paris. En pris, der sjældent tilfalder studerende.
»En kvantecomputer er meget kraftfuld, men også meget hemmelighedsfuld,« siger Urmila Mahadev’s vejleder, til Quanta Magazine.
»Det er virkelig imponerende at en studerende opnår så flotte resultater som dem, Urmila Mahadev har opnået,« lyder det også fra vejlederen.
Selv erkender Urmila Mahadev, at vejen til protokollen har været lang og kringlet;
»Jeg har mange gange troet, at jeg havde fat i den lange ende, men så har jeg igen brudt protokollen - enten igen med det samme eller efter et år,« siger Urmila Mahadev.
Alligevel finder hun arbejdet med protokollen fortrøstningsfuldt. For ifølge hende er protokol-tilgangen til kvantecomputere taknemmelig.