Studerende afslører: Sådan virker Kinas Skype-overvågning

Kinesiske brugere af Skype bliver overvåget i stor stil. Nu har en amerikansk studerende knækket koden og fundet de trigger-ord, som udløser en besked til myndighederne.

Mens kommunikationstjenesten Skype generelt bliver betragtet som en sikker måde at kommunikere på, med solid kryptering, er det anderledes i Kina. Her kan borgerne nemlig kun bruge den særlige kinesiske udgave af Skype, der er spækket med overvågning.

Det kommer næppe som en overraskelse i landet, der er kendt for fintmasket overvågning af borgernes brug af internettet, men nu har en amerikansk studerende afsløret den hemmelige liste af trigger-ord, som overvågningen reagerer på. Det skriver Bloomberg.

27-årige Jeffrey Knockel, der studerer datalogi, fik til opgave at analysere den kinesiske Skype-klient som en udfordring fra sin underviser tilbage i 2011, og nu har han knækket krypteringen, der skulle beskytte myndighedernes overvågning fra at blive afsløret i detaljer.

Overvågningen sker i klienten, som bliver opdateret med nye lister over trigger-ord jævnligt. Når bestemte ord optræder i en chat-dialog, bliver der automatisk sendt besked til myndighederne. Nogle ord bliver også blokeret direkte.

Røde lamper over store bryster

Listen rummer gamle kendinge i den kinesiske censur, for eksempel en hel stribe ord og begreber, som knytter sig til den forbudte Fajun Gong-bevægelse, eller omtale af massakren på den Himmelske Freds Plads i 1989.

Men også snak om sex aktiverer overvågningen, for eksempel ordene ’meget store bryster’.

Jeffrey Knockel har ikke set på overvågning af de talte samtaler via Skype, kun chat-beskeder i TOM-Skype, som den kinesiske version officielt hedder. Tjenesten er et samarbejde mellem Skype og TOM, et teleselskab i Kina, og har knap 100 millioner brugere.

I en kort kommentar til afsløringerne skriver Microsoft, der ejer Skype, at TOM-Skype skal leve op til den lokale, kinesiske lovgivning.

Se eksempel på ordliste fra TOM-Skype

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere