Strømsvigt på Rådhuspladsen sendte Jyllands-Posten og Politiken i sort

15. november 2010 kl. 14:25
Strømsvigt på Rådhuspladsen sendte Jyllands-Posten og Politiken i sort
Illustration: DONG Energy A/S.
Mediehuset JP/Politikens Hus var i flere timer blandt de ramte, da strømmen forsvandt fredag aften. Skiftet til backupsystemet fungerede ikke, og det var tæt på at stoppe avistrykningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fredag aften klokken 19 forsvandt strømmen i dele af indre København i området omkring Rådhuspladsen, da et kabel blev gravet over i Tietgensgade. Midt i mørket sad folkene hos medievirksomheden JP/Politikens Hus og var ved at lægge sidste hånd på lørdagens aviser.

JP/Politikens Hus har ganske vist de fleste systemer stående et andet sted i byen, men strømsvigtet på Rådhuspladsen sendte alligevel webudgaverne af Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten i sort.

Ifølge it-chef Per Palmkvist Knudsen skyldtes det, at den planlagte failover til backupsystemerne ikke skete, som den skulle.

»Mange af systemerne fik vi over, men de store onlinesystemer blev ramt af andre forskellige fejl,« siger Per Palmkvist Knudsen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var fejl i procedurerne hos den eksterne it-leverandør, som var blandt hovedårsagerne, da folkene, der sad på vagt, ikke vidste, hvordan de skulle flytte systemerne.

Det betød, at nedbruddet førte til, at Ekstrabladet.dk først kom op at køre igen omkring klokken 22, mens Jyllands-Postens og Politikens websteder først var i drift efter klokken 01 om natten.

»Det er ikke godt nok, men vi fik heldigvis aviserne på gaden,« siger Per Palmkvist Knudsen.

Ironisk nok havde it-folkene planlagt at afholde en øvelse, hvor man netop skulle simulere en strømafbrydelse, natten mellem lørdag og søndag, men virkeligheden kom dem altså i forkøbet og afslørede, at der var huller i procedurerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Du kan ikke tænke dig gennem alle scenarier. Du er nødt til at simulere det. Når strømmen forsvinder, også der hvor it-folkene sidder, så man nødt til bare at have øvet og øvet, så man også kan gøre det, man skal, i blinde eller her i mørke,« siger Per Palmkvist Knudsen.

Det er ifølge it-chefen én af to positive lektier, som it-afdelingen kan tage med fra nedbruddet. Han fremhæver samtidig, at selvom failover-proceduren ikke fungerede som planlagt, så er han tilfreds med, hvordan man reddede stumperne.

»En ting vi gjorde rigtigt var, hvordan vi prioriterede. Vi prioriterede printsystemerne til de trykte aviser højest, og det viste sig at være det rigtige at gøre,« siger Per Palmkvist Knudsen.

Selve strømafbrydelsen varede cirka en time, men der gik altså seks timer, før alle websteder hos Jyllands-Posten og Politiken atter var i drift.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger