Strømafbrydelse i København forsinker Open Source Days

Illustration:
En større strømafbrydelse på Frederiksberg i København laver ravage på konferencen Open Source Days, hvor en række indlæg nu tvinges ud på aftenen eller næste dag, mens arrangørerne spændt venter på, at strømmen vender tilbage.

Elforsyningen er ikke med arrangørerne af konferencen Open Source Days, der lørdag og søndag afholdes på Copenhagen Business School i København.

En lokal strømafbrydelse på Frederiksberg har siden 12.30 gjort det umuligt at afholde en række indlæg på konferencen. Arrangørerne har besluttet at aflyse alle indlæg mellem 13 og 14, som i stedet flyttes til lørdag aften eller søndag.

Imens venter arrangørerne spændt på, at strømmen vender tilbage til konferencen, der i år har omkring 400 deltagere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Johnny Chiang Kejs

Er der nogen der læser engelsk? - Bare ærgerligt, skribenten har valgt at dette indlæg kun er på dansk. Brug Google Translate hvis du ikke forstår dansk. Så får du omtrent lige så meget ud af det som nogle af indlæggene på OpenSourceDays (OSD).

Bjarke Friborg og Peter Toft havde et interessant oplæg om "Vejen frem for open-source miljøet i Danmark" om hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem grupper og miljøer. Som noget af det første, kan de passende se på hvordan open-source miljøerne vil være med til at bidrage til den danske OSD og højne kvaliteten deraf.

Jeg har deltaget siden det hed Linux Forum og synes dette års show var bunden. Som besøgende på OSD og erfaren event koordinator i andre sammenhænge observere jeg nogle sygdomstegn. Måske er det bare spøgelser men alligevel vil jeg liste nogle punkter der ikke gik ubemærket hen for mig:

1) Min vigtigste kæphest først, som gik igen hele weekenden. Der er noget der tydeligvis ikke hænger sammen. Konferencen er baseret på vores danske opensource community i Danmark. Hvorfor skal alle så tvinges til at tale engelsk? For mig er det logisk hvis konferencen bruges til at udbrede opensource i Danmark. Det bliver det ikke ved at kommunikere alt på engelsk. At en enkelt person rækker hånden op, fordi vedkommende ikke kan dansk, skal de resterende 50 tvinges til at høre en taler hakke sig igennem sit "øøhh engelsk".

Af respekt for talerne er jeg normalt ikke tilhænger af, at forlade et foredrag. Men her i weekenden blev en undtagelse. Et foredrag startede som alle andre med at der blev spurgt om der var nogen engelsktalende som ønskede foredraget på engelsk. En enkelt rakte hånden op. Taleren var tydeligvis ikke vant til at begå sig på engelsk. Men taleren havde dog forberedt sig. Vedkommende havde skrevet foredraget ned på papir. Nu begyndte en oplæsning. Efter 10 minutters oplæsning på gebrokkent engelsk, måtte jeg krybe til korset og forlade lokalet. 3 andre så sit snit og forlod lokalet sammen med mig. Jeg beklager overfor foredragsholderen. Jeg ved det ikke er fedt når folk udvandre. Arrangørerne burde vægte kvaliteten af foredragene højere end at tvinge foredragsholderne til at kunne holde foredragene på engelsk.

Flere foredrag fulgte hvor der blev slået over i gebrokkent engelsk pga. en eller to ikke forstod dansk.

Nogle foredrag gav slet ikke gav mening at afholde på engelsk. F.eks. foredraget med Bjarke og Peter om initiativet om at samle opensource miljøer i Danmark så de kan styrke samarbejdet. Derudover var foredraget om OpenSource i den danske offentlige sektor også tvunget til at være på engelsk. Selv præsentations slidene var på dansk, som dertil løbende skulle oversættes til engelsk. At det var fejlslagent at tvinge det engelske sprog ned i en dansk Opensource Konference viste sig også når publikum skulle stille spørgsmål. Der kunne man også tydeligt høre at langt fra alle var vant til at begå sig på engelsk, og måske det endda afholdte flere i at deltage i spørgsmål og debatter.

2) Selvom talerne kommer frivilligt, kan man godt stille krav til dem. Bl.a. at de skal tale højt og tydeligt, så det ikke kun er de 3 første rækker som skal kunne høre foredraget.

3) Der bliver åbnet for billet bestilling ca. 3 uger før afholdelsen af arrangementet. På det tidspunkt uden et program. Det er da som at sælge en vare man ikke ved hvad indeholder. Til de købere der er "tidligt" ude, kan til gengæld købe billetterne billigere. Det er da et plus.

4) Under en uge før arrangementet starter bliver programmet for weekenden offentliggjort. Så man har reelt under en uge til at vurdere om man skal købe billet til weekenden.

5) Hvorfor er "Markedspladsen" med udstillere blevet så tyndt befolket? Jeg husker dengang hvor man kunne udvide sin horisont ved at købe spændende bøger og tale med en masse spændende virksomheder om deres opensource løsninger.

6) T-shirts var der heller ikke nok af. :)

Måske virker nogle af kritikpunkter som mindre petitesser, men de samler sig til en stor flod på det samlede indtryk. :)

I år deltog jeg kun på weekend delen, så jeg kan af gode grunde ikke udtale mig om de længere kurser i hverdagene. Det synes jeg i øvrigt er et godt initiativ, hvis de ellers var til at betale for en frivillig netværksgruppe som jeg repræsentere.

Jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke er tilhænger af Dansk Folkeparti på trods af mine kritik af det internationale sprog - tværtimod. :) Jeg synes ikke det er for meget at forlange en dansk opensource konference som udgangspunkt skal være på dansk og henvende sig til danskere, så vi kan få bredt viden om opensource ud til alle danskere der har interesse for det. Selvfølgelig er det naivt at tro, vi kan få danske talere til alle emner. De kan fint annonceres som engelske foredrag.

Ser jeg tilbage på weekenden og skal drage en konklusion lige nu, er jeg glad for det ikke var mine egne penge der betalte billetten.

Her til sidst vil jeg gerne anerkende det store arbejde, der ligger bag sådan et arrangement. Jeg har aldrig været med til at arrangere OSD, men har selv arrangeret flere konferencer og ved hvor meget arbejde der ligger i det. Arrangementer af denne type kan kun blive til pga. det slid de frivillige kræfter ligger i det. Så et stort skulderklap til alle jer frivillige der var med til at få det hele til at klappe.

 • 6
 • 0
#3 Sune Vuorela

Med et program som gjorde at jeg rent faktisk synes at der var mange foredrag jeg virkelig gerne ville høre.

Jeg har de tidligere år efterlyst at der kom flere 'udvikler-orienterede'-foredrag og har haft synes at der har været for mange 'sysadm-orienterede'-foredrag - og det synes jeg jeg fik. Tak for det.

Selvfølgelig var der enkelte ting det splinternye OSD-team kunne have gjort bedre, og det er de helt sikkert også selv klar over, så ingen grund til at fortælle det til dem. Og dog. Jeg manglede lidt gennem hele konferencen let adgang til resurser som vand og kaffe.

Jeg er forøvrigt glad for at konferencen primært var på engelsk. Jeg er sikker på at det har været med til at kunne tiltrække nogen af de meget interessante udenlandske talere

Jeg ser frem til en mindst lige så god OSD næste år. Gerne med endnu flere mennesker.

/Sune

 • 3
 • 0
#4 Bryan Østergaard

Vi har faktisk gjort os seriøse overvejelser om konferencen skulle være på dansk eller engelsk.

Men vi vil gerne ud over vores egen lille andedam og de har vi ikke en jordisk chance for hvis vi insisterer på at foredrag skal være på dansk. Vi ville naturligvis stadig kunne lokke enkelte udenlandske talere til som så kunne holde deres foredrag på engelsk, men selv det bliver væsentligt sværere da konferencen vil være ret ligegyldig for dem når de ikke forstår resten af foredragene.

Men der var faktisk foredrag hvor vi havde sagt at det var helt fint at holde dem på dansk da de var rettet direkte mod danske open source folk i alle deres mange afskygninger. Herunder Bjarke Friborgs og Peter Tofts foredag, men også vores eget om Open Source Days organisation og arbejdet bag konferencen.

Men jeg kan ikke forestille mig at vi vil gå bort fra engelsk som det generelle konferencesprog - det ville vi tabe alt for meget ved som jeg ser det.

Men en dansk sproget konkurrent til Open Source Days vil da helt sikkert blive taget vel imod af mange og jeg vil være glad for konkurrencen og den øgede aktivitet. Så jeg håber bestemt at nogen vil kaste sig over det at lave en større konference på dansk. Der er helt klart en efterspørgsel - det er bare ikke det vi vil med Open Source Days.

 • 2
 • 2
#5 Johnny Chiang Kejs

Men vi vil gerne ud over vores egen lille andedam og de har vi ikke en jordisk chance for hvis vi insisterer på at foredrag skal være på dansk.

1) Troede at netop OSD var til for at fremme opensource i vores "andedam" (Danmark). 2) Jeg mener ikke vi skal insistere på at alle foredrag skal være på dansk. Men det bør være udgangspunktet. For mig giver det ikke mening at man spørger publikum om der er nogen der ønsker det på engelsk, hvorefter 1-2 ud af 50 rækker hånden op. Der er ikke nogen der spurgte om de ønskede det på dansk.

Vi ville naturligvis stadig kunne lokke enkelte udenlandske talere til som så kunne holde deres foredrag på engelsk, men selv det bliver væsentligt sværere da konferencen vil være ret ligegyldig for dem når de ikke forstår resten af foredragene.

Så skal organisationen stille sig selv spørgsmålet: "Er konferencen til for foredragsholderne, eller de betalende deltagere?" Det lyder som om hensynet til de udenlandske foredragsholdere vægter enormt højt.

Men jeg kan ikke forestille mig at vi vil gå bort fra engelsk som det generelle konferencesprog - det ville vi tabe alt for meget ved som jeg ser det.

Hvis ovenstående er argumenter for at det fremadrettet skal holdes på engelsk synes jeg det er et meget tyndt grundlag. Man burde måske starte et helt andet sted. - Lav en formålsparagraf for OSD. - Efterfulgt af en analyse hvem OSD skal henvende sig til. - Hvordan kommunikeres der bedst til modtagerne? Først i et markedsføringsøjemed for at få solgt arrangementet til de rette dernæst hvordan der bedst kommunikeres til målgruppen.

 • 4
 • 0
#6 Sune Vuorela

Så skal organisationen stille sig selv spørgsmålet: "Er konferencen til for foredragsholderne, eller de betalende deltagere?" Det lyder som om hensynet til de udenlandske foredragsholdere vægter enormt højt.

Det er vigtigt, såfremt man ønsker udenlandske foredragsholdere, at man også gør det interessant for dem at være her. De får så vidt jeg er orienteret ikke andet end deres omkostninger dækket, og det er ikke en gang alle sammen der får så meget.

Det eneste man sådan set har at lokke de udenlandske foredragsholdere til med er at det er en interessant konference for dem. Og det er det ikke hvis der kun snakkes dansk.

At vægte hensynet til de udenlandske foredragsholdere højt er nødvendigt for at kunne lave en god konference for de betalende deltagere.

/Sune

 • 0
 • 2
#7 Peter Makholm Blogger

Jeg tror ikke at der er nogen der mener at tidsplanen for planlægningen har været speciel god. Det dækker i hvert fald dit punkt 3, 4 og 6. Jeg har ikke været involveret, men jeg ved at det tog længere tid at få en klar aftale med CBS end planlagt og at coord-gruppen har været for meget ramt af sygdom. Begge ting som man forhåbentlig er bedre til at forholde sig til næste år når man har mere styr på tingene.

At udstillerområdet var tyndt er der nok flere delforklaringer på. Noget af det handler sandsynligvis om tidsplanen, men jeg tror også at det spiller ind at der er tale om en hel grøn styregruppe og det netværk og den indsats den tidligere gruppe havde bygget op betyder mere end man umidelbart regnede med.

Så er der spørgsmålet om konference-sproget og hvad den danske andedam ønsker. Personligt tror jeg at det er vigtigt at vi den ene gang om året kan tiltrække internationale kapaciteter. Så kan vi bruge resten af året på at klappe hinanden på skuldrene og dele den viden der allerede er tilstede i andedammen.

For at tiltrække internationale talere kræver det at man også betragter dem som en del af målgruppen. Det betyder at der skal være noget mere for dem at komme efter end bare at få lov til at holde en times oplæg. At holde større dele af konferencen på engelsk er én måde at gøre det på. Andre muligheder kunne være at co-hoste hack-a-thons for interessante projekter, som da Copenhagen Perl Mongers hostede en perl6 hack-a-thon i forbindelse med OSD. Det kræver dog et ekstra lokalt arrangement fra folk involverede i de enkelte projekter.

Eftersom jeg ikke har betalt for konferencen siden Linux98, skal jeg ikek diskutere prislejet for meget. Men skal prisen ned er der enten nogen der skal stampe nogle flere sponsor-penge op eller også skal der skæres i budgettet. Det kunne så være interessant at høre hvor folk ønsker at skære i budgettet?

Flere af dem jeg har hørt beklage sig over prisniveauet har nok været lige så meget frustreret over at programmet er kommet så sent at man ikke har kunne planlægge at komme én af dagene. I de tilfælde vender vi igen tilbage til en uhensigtmæssig tidsplan.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere