Strejke kan lukke skolers it-systemer ned efter påske

Illustration: morganlstudios, BigStock
Alle skoler og uddannelsesinstitutioner risikerer at få lukket ned for it-systemer allerede den 3. april, hvis ikke forhandlingsparterne finder en løsning på overenskomstforhandlingerne inden da.

Alle Undervisningsministeriets it-systemer risikerer at blive lukket fra den 3. april, dagen før den varslede strejke i forlængelse af overenskomstforhandlingerne i det offentlige.

Det skriver Folkeskolen.

Mange medarbejdere i Styrelsen for It og Læring (STIL) er udtaget til strejke, hvilket vil komme til at påvirke driften af it-systemer i alle skoler over hele landet.

»Uden de nødvendige ressourcer i STIL og hos Statens It, kan der ikke gennemføres de nødvendige løbende kontroller og opfølgninger på it-systemerne. Af sikkerhedsmæssige årsager er STIL derfor nødsaget til at lukke alle Undervisningsministeriets it-systemer under en konflikt,« skriver STIL på styrelsens hjemmeside.

Over 50 systemer berørt

Den kontrollerede nedlukning begynder allerede dagen før den varslede strejke, hvor skolerne stadig er åbne, og berører mere end 50 it-systemer.

»Det kommer til at vanskeliggøre arbejdet derude. Der er rigtig mange ting, som man skal bruge unilogin til,« siger Dorte Lange, der er næstformand i Danmarks Lærerforening, til Folkeskolen.

Uni-login er en identifikationsløsning, der anvendes på alle niveauer i uddannelsesinstitutioner.

Hvis lærerne har brug for at tilgå deres kalender under strejke eller lockout, skal det være i papirform. Undervisningsministeriet oplyser til Version2, at man forventer, at de systemer, som drives af eksterne selskaber, vil være uberørte af en eventuel strejke.

»Jeg tror, at jeg printer min årsplan ud her i påsken, så jeg har den,« siger Christina Laurberg Petersen, der underviser på Søndervangskolen i Glostrup.

Der er varslet strejke fra den 4. april, men den kan risikere at blive udskudt i to uger af forhandlingsparterne.

Opdateret 28/3: Artiklen berettede originalt, at kun SkoleIntra ville kunne bruges under en evt. strejke. Det er i følge ministeriet ikke korrekt, da flere andre systemer drives af eksterne selskaber, som ikke vil være berørt af strejken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Knud Larsen

Selvfølgelig kan et IT sytem kører videre uden overvågning. Hvad er det for noget sludder? Foklaring udbedes. Disse ekstremt simple systemer kræver bare en opdatering i ny og næ mere i næ. Så det er helt uden betydning.

 • 0
 • 0
Andrew Rump

Jeg skal ikke nyde noget ved at lade et system fortsætte med at køre uden overvågning og ikke have mulighed for at gribe ind i tilfælde af et eller andet sker. Du vil blive overrasket over hvor meget tingene hænger sammen - nogle gange af økonomiske hensyn, som du ikke umiddelbart kan se.

 • 0
 • 0
Andrew Rump

Det afhænger jo af systemet, men at lade et system kører uden mulighed for indgriben inden for en rimelig tidsfrist er kritisabelt. Tænk, hvis der kommer et hackerangreb og de overtager serverne! Strejke er strejke og med en serverpark, kan man anrette meget skade - både internt og ude på nettet!

 • 0
 • 0
Bjørn Damborg Froberg

Der er jo også nødberedskab inden for IT Drift, som jo i så fald er ansvarlige for nedlukning såfremt der vitterligt opstår noget der kan være farligt. Jeg er tilbøjelig til at give Knud ret i, at det ret nemt kan tolkes som "hvordan kan vi ramme flest muligt mennesker så strejken bliver ubelejlig". - det var i hvert fald den første indskydelse.

Det er smart, men man kunne nok sagtens have nødberedskab og drive det videre i nogen tid.

 • 0
 • 0
Andrew Rump

Ved cheferne også hvordan de skal overvåge systemerne og bl.a. holde øje med om der foregår noget unormalt. Jeg tvivler. Jeg tror også helst de vil vide om systemet fungere - eller tage det offline, for hvis det først går galt, hvad skal de så gøre? Fixe det - eller bringe det offline - som måske kræver mere tid at få op og køre igen, da det kan være blevet skadet!?!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere