Stort tyveri for mere end 200 millioner kroner af fremstormende kryptovaluta

Kryptovalutaen Ethereum er en populær virtuel møntfod, men et stort tyveri kan blive et tilbageslag.

Lige nu er kryptovalutaen Ethereum dén, der bliver snakket mest om - bortset fra Bitcoin. Blandt andet fordi det er en virtuel møntfod, som kan udvindes ved hjælp af almindelige, kraftige grafikkort.

Men et stort tyveri af 'Ether' til en værdi svarende til cirka 200 millioner kroner kan sætte Ethereum under pres. Det skriver Motherboard.

Det er nemlig ikke første gang, valutaen har været genstand for et stort tyveri, da der i 2015 var et tyveri, hvor der blev stjålet for, hvad der nu svarer til 340 millioner kroner. Dengang svarede fællesskabet bag valutaen igen ved at dele den op i to for at annullere tabet.

Det er straks mere tvivlsomt, hvorvidt en tilsvarende fremgangsmåde vil være gangbar for Ethereum i dag. Tyveriet er også det andet milliontyveri, der rammer Ethereum inden for en uge. Samtidig er der, som altid ved disse tyverier af kryptovalutaer, usikkerhed om, hvad der egentligt er foregået.

Tyveriet skete fra Parity, som bruges til de 'wallets', der holder på kryptovalutaen. Ifølge Parity var der tale om et sikkerhedshul, men det er uvist om alle de forsvundne virtuelle værdier blev stjålet af ondsindede hackere, eller om de blev fjernet af hjælpsomme hackere, der ville forhindre, at alle værdierne blev snuppet.

I Bitcoin-verdenen blev blandt andet den på daværende tidspunkt største handelsplads for Bitcoin, Mt Gox, også hacket, hvor personerne bag Mt Gox efterfølgende blev beskyldt af brugerne for at stå bag og selv have tømt brugernes virtuelle tegnebøger.

En kryptovaluta består i en kryptografisk værdi, som skal lagres på én eller anden måde. Det er almindeligt at lagre den som en fil, og mange har denne fil liggende hos en udbyder, som også tilbyder systemer til at betale med valutaen. Det betyder imidlertid også, at filen kan stjæles.

Ethereum benytter en anden algoritme end Bitcoin, men bygger på samme principper. Algoritmen er dog ikke egnet til at blive afviklet på specialiserede processorer ligesom Bitcoin. Derfor kan den udvindes ved hjælp af kraftige grafikkort. Det har fået mange håbefulde Ethereum-iværksættere til at deltage i udvindingen med hjemmebyggede pc'er, ligesom i Bitcoins begyndelse. Bitcoin kan det i dag kun betale sig at udvinde ved hjælp af særlige processorer, da de er meget mere effektive i forhold til hastighed og energiforbrug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicolai Rasmussen

Det er lidt noget vrøvl. Ethereum svarede ikke igen ved at dele sig. Der opstod splittelse i community'et omkring ethereum. Nogle ville rulle transaktionen tilbage og andre ville ikke. De fleste valgte at rulle transaktionen ved hacket tilbage, så det gjorde de med et flertal (konsensus). Et utilfreds mindretal syntes det stred imod det fundamentale ved Crypto valuta, så de fortsatte en kopi af ethereum hvor transaktionen ikke var rullet tilbage. De kaldte deres nye kopi for ethereum classic. Delingen var ikke et modsvar, men en uoverensstemmelse.

Jeg ved ikke hvem de mange er, der har udbydere til at holde deres nøgler. Jeg kender ikke nogen, og kunne aldrig drømme om selv at lade andre holde mine nøgler. Alle dem jeg kender der har Crypto valutaer ved udmærket godt hvor usikkert det er at overlade sine værdier til andre. Hvis man har været med længere end de sidste par år, kan man huske mange sager hvor folk har mistet alt ved at lade andre holde deres coins. Når man har noget af sin værdi placeret på en børs, så gør man hvad man kan for at minimere værdien ved at lave små transaktioner af gangen eller sprede sig over flere børser hvis muligt. Hvis man overlader sine coins/nøgler til andre, så har man ingen coins/nøgler. Man har i stedet en fordring mod dem som holder nøglerne. Dette er noget som nybegyndere og udenforstående ofte har lidt svært ved at fatte. De fleste udenfor Crypto tænker på penge i banken som deres egne, men det er det ikke. Penge I banken er bankens. Kunderne i banken har en fordring mod banken på beløbet, men det er ikke det samme. Hvis banken går fallit mister man sine penge. Så har staten i øjeblikket lavet en garanti på et beløb op til 100.000 euro, som folk med ringe forestillingsevne tror vil blive honoreret under alle tænkelige omstændigheder. Hvis man tror på det, så er det formentlig vanskeligt at forstå Crypto valutaernes berettigelse.

 • 7
 • 0
#2 Ulrik Rasmussen

Der er ikke tale om at nogle hackere har stjålet private nøgler hos en udbyder, men derimod at de har fundet en fejl i en såkaldt "smart contract" som er et distribueret program der køres på hele Ethereum-netværket, og som her var anvendt til at indkode reglerne for et koncept der bliver kaldt "Multi-Signature Wallets" (se https://github.com/paritytech/parity/wiki/Accounts,-Wallets,-Vaults).

Fejlen bestod i at disse regler tillod at enhver kunne tømme en sådan wallet. Ifølge en diskussion på Hacker News (https://news.ycombinator.com/item?id=14807779) skyldtes fejlen at en metode der skulle have været erklæret "private" ved en fejl var erklæret "public". Top-kommentaren i den tråd indeholder i øvrigt en interessant gennemgang af tvivlsomme designbeslutninger i Solidity (det sprog som mange Ethereum-kontrakter er skrevet i) som let kunne føre til lignende fejl.

Bemærk i øvrigt at fejl i smart contracts ikke bare sådan lige kan patches, da koden jo netop (med vilje) ikke kører på en central server, men derimod på hele netværket, hvilket også betyder at bytekoden er tilgængelig for alle.

 • 2
 • 0
#3 Ulrik Rasmussen

Jævnfør ovenstående kommentar, så bør følgende sætning i artiklen nok fjernes eller omskrives, da den på misvisende måde antyder at der var tale om tyveri af nøglefiler:

En kryptovaluta består i en kryptografisk værdi, som skal lagres på én eller anden måde. Det er almindeligt at lagre den som en fil, og mange har denne fil liggende hos en udbyder, som også tilbyder systemer til at betale med valutaen. Det betyder imidlertid også, at filen kan stjæles.

 • 2
 • 0
#4 Stephen Aaskov

Og krypto valutaer er gode fordi ?? Jeg synes i større og større grad at den statsatyrede centralisering af valutaer virker som det rette. En valuta er en repræsentation af en given værdi, hvis der er uenighed eller usikkerhed om gyldigheden af denne repræsentation duer det ikke som en valuta - men er mere at sammenligne med et værdipapir.

 • 4
 • 2
#5 Axel Nielsen

Og en given valuta er dermed aldrig mere værd end hvad den kan veksles til i varer, ydelser eller andre valutaer.

Hvorfor det er en fordel at have sine værdier i forskellige valutaer, gods, guld, materielle tilgodehavender mv.

Dermed er kryptovaluta ét af mange steder man bør opbevare nogle af sine værdier - Hvis man vel at mærke har nogle værdier at opbevare...

Jo større spredning, jo mindre risiko for at det hele forsvinder på én gang.

Hvis en kryptovaluta er spredt over hele kloden, alle ejer noget, alle benytter den, så vil den formentlig over tid være mere stabil end mange andre valutaer har vist sig at være, give mindre mulighed for spekulation og dermed tab for "ikke-spekulanter".

 • 0
 • 0
#6 Michael Cederberg

Og krypto valutaer er gode fordi ??

Krypto valutaer kan være et oprør mod staten og bankerne. Et oprør mod politisk styrede valutaer. En metode til at flytte magten over valutaen tilbage til brugerne.

I praksis har de en række problemer:

 • Almindelige brugere har reelt ingen kontrol over valutaen – dette ses specifikt i denne sag. I praksis styres valutaen af en mindre gruppe personer – dette gælder både for Etherum og Bitcoin. Med andre ord så forsvinder den demokratisering som nogle fortalere for kryptovalutaer søger.
 • Bortset fra IT folk, så er der ingen der kan finde ud at sikre deres computere mod hackere og derfor er rent elektroniske valutaer problematiske at håndtere for private personer.
 • Af ovenstående grund så har de fleste mennesker har ikke lyst til at have enorme pengemængder liggende under madrassen. Derfor sætter de penge i en slags ”bank”. Hermed dør lidt af oprøret.
 • At have samme valuta kræver også en vis samordning af økonomien. En kritik mod euro’en er at det økonomiske system i Sydeuropa har brug for en valuta med højere inflation hvorimod den nuværende politik fungerer fint for Nordeuropa. Kryptovalutaer er globale. Det er derfor svært at se dem som andet end supplement til traditionelle valutaer.
 • Økonomer inspireret af Keynes (aka Socialdemokrater mfl.) tror på en aktiv pengepolitik hvor man kan trykke flere penge når økonomien går dårligt. Dette kan man ikke når valutaen ikke er under en form for politisk kontrol.
 • Ikke sporbare kryptovalutaer er et fantastisk middel for kriminelle til at flytte kriminelle penge rundt uden at nogen kan spore det.
 • 3
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere