Stort Office 365-indkøb i Københavns Kommune lå ubrugt i måneder: Pc'er var for svage til at køre programmet

10. april 2019 kl. 10:4016
Stort Office 365-indkøb i Københavns Kommune lå ubrugt i måneder: Pc'er var for svage til at køre programmet
Illustration: dennizn/Bigstock.
Et softwareindkøb i Københavns Kommune gik i stå, fordi der opstod en række problemer: brugerne skulle uddannnes, der skulle ofte nye pc'er til, og der skulle være styr på it-sikkerheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Københavns Kommune har betalt 60 millioner kroner for tre års forbrug af kontorpakken Office 365 til 10.000 ansatte i kommunens forvaltninger. Men størstedelen af softwaren blev først taget i brug syv til ni måneder efter første betaling i juli 2017, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Sagen er ifølge gruppeformand for de Konservative i København Jakob Næsager udtryk for ødsel adfærd.

»Der er ekstremt stort pres på velfærdsområderne, og så tyder det på, at de på it- og administrationsområdet er kolde over for, hvor stort et forbrug de har. Jeg er meget rystet over, at de ikke er mere omhyggelige med borgernes penge,« siger Jakob Næsager til Berlingske.

Lektor ved IT-Universitetet Morten Hjelholt mener også, at kommunen har handlet meget letsindigt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ekstremt mange millioner, man kaster ud af vinduet, som kunne være gået til noget andet – uden at nogen står til ansvar for det,« siger han til Berlingske.

Ifølge Berlingskes afdækning skyldes den sene ibrugtagning bl.a., at mange pc'er enten var for gamle eller ikke havde tilstrækkelig hukommelse til at køre Office 365. Desuden kom uddannelsen af medarbejderne sent i gang, ligesom en sikkerhedsvurdering også først var klar i april 2018.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
11. april 2019 kl. 08:22

Forskellen er vel blot, at i det private går det ud over virksomheden. Hvorimod det i statslig regi går ud over stemmekvæget (skatteyderne)

13
10. april 2019 kl. 22:56

....svarende til < 0,5 promille af kommunens udgifter...

Tja, det er vel ca. på det niveau de røde og de blå i borgerrepræsentationen slås om at flytte rundt på midler i budgetforliget. De store poster kan de alligevel ikke ændre på.

Det bliver ikke irrelevant, blot fordi det kan druknes i den store sammenhæng.

12
10. april 2019 kl. 19:00

Det gør det naturligvis ikke bedre, men den slags sker nu også i det private.

Hvis jeg tænker tilbage hen over mit arbejdsliv, så har jeg slet ikke tal for hvor mange gange jeg har set en afdeling som f.eks. indkøb, IT, marketing, HR m.m. have søsat et projekt uden sikkerhedsafdelingens involvering/vurdering og så 5 minutter i 12 komme løbende med krav om en positiv vurdering.

11
10. april 2019 kl. 16:29

Hvordan hænger nedenstående sammen?

Vel lige som det gör på landsplan: Alle ressourcer postes over i ökonomi- og ledelses- laget som derfor har masser overskud til at betale til tiden, samt uopslidelig enthusiasme for store visoner om automatisering, fleksible Matrix-organisationer og om at bekämpe Ekspertväldet (...).

Tilbage sidder der 1.5 FTE matrixet ind til at skrive sikkerhedsvurdering .... samt andet 'overflödigt' bureakrati der også lige måtte dukke op!

10
10. april 2019 kl. 14:34

Hej, Bemærk lige at Københavns Kommunes budget er på > 40 mia kr. Så uanset forargelsen over spild af skatteborgernes penge, så er der tale om en forsinket ibrugtagning af licenser til 60 mio kr. over 3 år svarende til < 0,5 promille af kommunens udgifter. Man kunne vælge at blive forarget over de øvrige 99.95 % af udgifterne i kommunen.

  • Martin
8
10. april 2019 kl. 12:50

Det er ikke fordi jeg har det store behov for at forsvare Københavns Kommune, men selve artiklen i Berlingske i noget tynd.

Man kunne måske forestille sig at KK's licenser er blevet opgraderet fra eksempelvis en EAS aftale til en 365 E3 eller E5.

Og at de gamle Office 20xx stadig kører på de pågældende maskiner?

Derudover er det måske også værd at tænke på at en kommune ikke er en ligeså strømlinet arbejdsplads som f.eks. en bank eller et forsikringsselskab. Så det er ikke altid lige nemt at rulle ud.

Måske man skulle få nogle fagpersoner ind over, før man fælder dom. Det vil jo ikke være første gang at en journalist har fået it galt i halsen. Ret beset hører det vel til sjældenhederne at de forstår hvad de skriver om, når det omhandler it. Og det er kun værre når vi snakker it og politikere!

7
10. april 2019 kl. 12:45

Det egentlige problem er, at der ikke i offentlig regi er medarbejdere med de rigtige kompetencer til at rådgi' dels funktionsansvarlige dels politikerne. De forsvandt gennem fattigfirserne og frem.
Man har erstattet med dyre konsulenter, med de kan desværre ikke erstatte intern kompetence. - Punktum.

6
10. april 2019 kl. 12:25

Jeg har lige lavet en Hyper-V maskine med Windows 10 Enterprise og Office 2019 som ligner Office 365 ganske godt. Når jeg åbner hele skidtet, Word, Excel, Powerpoint, Publisher, Access, Outlook med en konto på Exchange og Skype for Business så har den et memory demand på lige omkring 2200 MB. Det er meget længe siden at standardudrustning på nyt udstyr kom op på 4GB RAM. Jeg har en Lenovo x230 med en i5 og 4 GB RAM som fysisk testmaskine, den er vel 5-6 års penge gammel, den klarer sig fint i en almindelig officekonfiguration. Hvis det argument skal holde snakker vi om udstyr der er tilbage fra 2001-2002 og så er der nogen der ikke kan lave regnestykket om hvad udstyr koster og hvad medarbejdernes tid er værd

4
10. april 2019 kl. 12:23

Og det offentlige opkræver jo bar skatter til at dække udgiften. Ingen respekt for andre folks penge syndromet.

3
10. april 2019 kl. 12:21

Hvordan hænger nedenstående sammen?

første betaling i juli 2017

sikkerhedsvurdering også først var klar i april 2018

2
10. april 2019 kl. 11:12

Den undskyldning tror jeg simpelthen ikke på. Selv det offentlige får udskifter deres maskiner jævnligt og kravene som Office 365 stiller er faktisk ret lave. Du kan fint køre Office 365 på en windows7 maskine med 1gb ram og en gammel 32bit processor. Hvis der skulle være maskiner i det offentlige med mindre hukommelse end dette, ja så vil det også betyde at de ikke kører windows 7, da det også har krav til 1gb ram. Det betyder med andre ord at de kører med windows XP eller ældre, hvilket ville være en skandale i en offentlig sektor, når XP nåede end-of-life for år tilbage (Win7 er jo lige ved at ramme samme dødsdato snart).

1
10. april 2019 kl. 11:02

... denne gang? En beslutningsrobot?