TDC vil trække smøgpauser fra medarbejdernes ferie

OPDATERET: TDC's nye rygepolitik betyder, at medarbejderne bliver trukket 15 minutters ferie, hver gang de ryger en cigaret. Fire daglige cigaretter kan æde fem ugers optjent ferie.

En af Danmarks allerstørste it-arbejdspladser går nu til angreb mod de medarbejdere, der ryger. Fra 1. oktober indfører telegiganten TDC nemlig en ny rygepolitik, der i korthed vil koste medarbejderne 15 minutters ferie, opsparet frihed eller ekstraarbejde for hver smøg, de tænder uden for skemalagte pauser. Det skriver Metroxpress.

Ifølge en intern TDC-mail, som avisen er kommet i besiddelse af, har ledelsen besluttet, at alle medarbejdere skal have en skriftlig aftale om, hvor mange daglige smøgpauser a 15 minutter, de ønsker. Herefter vil regnskabet blive gjort op og smøgpauserne trukket fra ens feriesaldo eller overtidsregnskab.

Læs også: Apple: Garantien ryger hvis du er ryger

Metroxpress har lavet et regnestykke med en ansat, der har fire daglige smøgpauser, og som vælger at få dem trukket i ferien. Smøgpauserne beløber sig til 216 timer om året, der skal trækkes fra ferien. Da fem ugers ferie kan omregnes til 185 arbejdstimer, vil man således have brugt hele ferien og i tilgift have et underskud på 31 timer.

Læs også: Tobak dræber - også - din computer

TDC's koncerndirektør Miriam Igelsø Hvidt mener, at beslutningen er fair:

»Hvis man ikke vil bruge ferie eller overarbejde, kan man jo vælge at lade være med ryge i arbejdstiden. Det er jo ment som en valgmulighed,« siger Miriam Igelsø Hvidt til Metroxpress.

OPDATERET 14.33 med nedenstående kommentar fra TDC's kommunikationsafdeling om ovenstående regnestykke:

»Vil man ryge ud over frokostpausen eller andre skemalagte pauser, der ikke bruges til arbejdsmæssige formål, skal man selv betale. Rygning ud over frokostpausen/skemalagte pauser kræver, at man har en aftale med sin leder. Regnestykket er baseret på, at medarbejderen slet ikke anvender de to skemalagte pauser eller frokosten på at ryge – sammenlagt 55 min, hvor mine kollegaer kan ryge alle de cigaretter de vil og som er betalt af TDC. Tidseksemplet er fra mine kollegaer, der sidder i kundelinjen. Andre kollegaer kan jf. deres overenskomst have flere eller færre pauser. Endelig tilbyder TDC at betale for et rygestopkursus til de medarbejdere, der ønsker det.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (59)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Pelle Söderling

Jeg kan nogenlunde forstå argumentet hvis der var tale om samlebåndsarbejde. Men når det handler om vidensarbejde så kan man ikke bare konvertere pauser til spildtid.

Jeg læste for nylig en artiken om et studie der viste at vidensarbejdere i snit leverer 2-3 timers effektiv koncentreret arbejdsindsats om dagen - jeg tror helt ærlig ikke det er helt ved siden af, det er svært at holde fuld koncentration i 8 timer i streg.

Men det er jo ikke det samme som at man bør trækkes for de 5 timer hver dag hvor man er knap så effektiv.

Desuden er det heller ikke helt så sort på hvidt, mit indtryk er at mange vidensarbejdere netop diskuterer arbejde og diverse arbejdsrelaterede problemer med hinanden under smøgpauserne. Oftest er rygerne dem som er bedst informerede om hvad der foregår på arbejdspladsen og det må alt andet lige betragtes som positivt.

Så jeg synes helt ærligt det her er hysteri på et nyt niveau, vi er allerede kommet rigtig langt med rygepolitikken herhjemme, men det begynder mere at ligne en heksejagt efterhånden.

 • 26
 • 7
#2 Thomas Andersen

Nu ser det heldigvis ud til at overskriften er blevet ændret. I min reader stod artiklen som "Stort it-firma vil trække smøgpauser fra medarbejdernes ferie". Det er virkeligt irriterende at se på. Helt oppe på niveau med "breaking news" og overskrifter ala: "Se kendt udvikler gå amok!", "Så meget du spare ved agile!".

 • 7
 • 0
#3 Kenn Nielsen

»Hvis man ikke vil bruge ferie eller overarbejde, kan man jo vælge at lade være med ryge i arbejdstiden. Det er jo ment som en valgmulighed,« siger Miriam Igelsø Hvidt

Så må man da forudse at rygende medarbejdere møder på klokkeslet, og ikke før. Og forlader bixen præcis ved arbejdstidens ophør. Men de er jo nok ansat med en eller anden passus om "lejlighedsvis forlænget arbejdstid", hvilket - i så fald - indikerer at firmaet gerne vil kunne kræve ekstra uden at være rimelig i "den anden ende".

K

 • 12
 • 2
#4 Jacob Mathiasen

Firmaerne fattes penge - og det letteste sted at tage dem er den, som regel, største post: Lønningerne. Og den letteste måde at reducere lønningerne på er at træde på folks friheder på en måde, som gerne skulle få dem til at fremstå som skyldige nassere. De bliver mere syge, de dovner den af med at tænke over arbejdet med en cigarret osv..

At andre måske har andre laster - såsom f.eks. at få mange børn, have sport på højt niveau med mange skader, kan lide ski-ferier med brækkede ben tælles ikke med i dette regnestykke. Men bare vent.. Det kommer når de er færdige med hetzen imod rygerne. Med garanti. For til den tid skal de også tjene 10% mere om året til topledelsens og aktionærernes udbytte.

Denne skrue har ingen ende - det håber jeg ikke-rygerne også forstår. - Hvilket de ganske vidst normalt ikke forstår.

P.S. Er selv ikke-ryger.

 • 19
 • 1
#5 Poul Pedersen

Er det ikke fair overfor ikke-rygerne at der bliver sat tal og fokus på hvor mange ekstra pauser rygerne har i forhold til?

Jeg går ud fra at effektivitet og længden af de skemalagte pauser er ens.

Men jeg medgiver gerne at artiklen er meget sensationspræget, for det er jo helt op til den enkelte at spise sin frokost hurtigt nok til at få tid til at ryge. Ikke-rygerne får da heller ikke fri et par gange om dagen til at "ikke-ryge", vel? Og folk der drikker meget kaffe får heller ikke flere kaffepauser end dem der ikke drikker så meget?

Væk med rygernes særstatus efter min mening, at TDC så nok mest er økonomisk motiveret kan så ikke overraske nogen.

 • 8
 • 8
#6 Kristian Sørensen

TDC kan frit og uden honorar benytte sig af nedenstående forslag:

1) Unødvendigt langtrukne møder spilder den dyrebare arbejdstid. Hvis en mødeleder ikke hurtigt konkluderer på hvert dagsorden punkt og rykker videre til næste, så træk den forsamlede mængde medarbejderes spildte minutter fra mødelederens ferie.

2) Arbedstid brugt på at se windows starte eller gen-starte ifbm. opdateringer er spildtid. Træk den tid medarbejderne sidder uvirksomme og venter på at windows skal starte fra it afdelingens ferie.

3) Omstruktureringer i organisationern fører til indkaldelse af hele medarbejderstaben til orienteringsmøder, og resten af arbejdsdagen bruges traditionelt i en form for uformel samtaleterapi i kollega grupper hvor man diskuterer de "chokerende nyheder" og støtter hinanden med at affinde sig med de "nye forhold". Den derved spildte arbejdstid trækkes i ferien hos de ledelses medlemmer der besluttede organisationsændringen.

 • 22
 • 2
#7 Max Kjeldgaard

Lovgivningen kræver, at firmaer skal have en rygepolitik - ok. Fremgangsmåden er, at f eks samarbejdsudvalgene udarbejder et forslag. Herefter indfører ledelsen denne politik. Juraen er klar: Ledelsesretten, dvs ledelsens ret til at bestemme, hvordan arbejdet skal udføres. Hvis ledelsen bestemmer, at rygende medarbejdere skal gå udenfor at ryge, så er det i tråd med ledelsesretten, men at trække i lønnen er ikke omfattet af ledelsesretten - det er et overenskomst spørgsmål. Efter min mening hersker der et værre roderi omkring indførelse af rygepolitik - som har ikke noget med rygelovgivningen at gøre.

 • 6
 • 0
#8 Max Kjeldgaard

Lovgivningen kræver, at firmaer skal have en rygepolitik - ok. Fremgangsmåden er, at f eks samarbejdsudvalgene udarbejder et forslag. Herefter indfører ledelsen denne politik. Juraen er klar: Ledelsesretten, dvs ledelsens ret til at bestemme, hvordan arbejdet skal udføres. Hvis ledelsen bestemmer, at rygende medarbejdere skal gå udenfor at ryge, så er det i tråd med ledelsesretten, men at trække i lønnen er ikke omfattet af ledelsesretten - det er er overenskomst spørgsmål. Efter min mening hersker der et værre roderi omkring indførelse af rygepolitik - det har ikke noget med rygelovgivningen at gøre.

 • 1
 • 0
#12 Gert Madsen

Dette holder altså kun, hvis det rent faktisk kan påvises at det forringer indsatsen. Selvom jeg har haft mange rygende kolleger, har jeg aldrig set nogen forringet indsats.

Tilbage står så bare et ulækkert forsøg på at tryne andre.

 • 8
 • 1
#13 Henrik Eriksen

Jeg går ud fra at effektivitet og længden af de skemalagte pauser er ens.

Hvilke "skemalagte pauser"?

Det anbefales at man holder fem minutters pause hver time. Rygerne er de eneste som egentlig holder den regel. Hvis ikke-rygerne nu også holdt den pause, var dette pseudo-problem ikke-eksisterende.

Har man nogensinde set ikke-rygere stå og diskutere sport (eller andet) i arbejdstiden? Det er noget af det rygerne gør det i rygepausen. Og mon ikke at ikke-rygerne også gør det - bare uden at ryge?

 • 10
 • 2
#14 Mogens Ritsholm

Jeg havde en gang en kollega, der havde forbavsende mange timer til gode, selv om han tilsyneladende ikke var så meget på sin plads.

Det viste sig så, at han skrev tid på flexskemaet, når han i sin fritid tænkte på arbejdet.

Urimeligt?

Vel egentlig ikke, hvis man bruger TDC-logik.

 • 12
 • 2
#16 Mogens Ritsholm

En anden kollega gik hver tredje gang til barber i arbejdstiden.

Han mente, at håret voksede ca. en trediedel af den samlede vækst i den tid, hvor han var på arbejde. Altså skulle arbejdstiden dække hver tredje klipning.

Denne problemstilling bør TDC også overveje.

 • 12
 • 1
#17 Poul-Henning Kamp Blogger

Men når det handler om vidensarbejde

Uhm, i TDC ?

Skal vi ikke gætte på at det her handler om call-center-slaver mere end noget andet ?

Så må man da forudse at rygende medarbejdere møder på klokkeslet, og ikke før. Og forlader bixen præcis ved arbejdstidens ophør.

Du mener at de vil komme fem minutter tidligere og blive 10 minutter længere i fremtiden ? Det er Danmark vi taler om her...

Hvis man ringer til TDC fra morgenstunden er det ikke usædvanligt at blive sat på ventemusik mens medarbejderen "lige kommer på plads".

Man har da krav på ferie. Også selv om man ryger.

Jep og hvis du kan blive enig med arbejdsgiveren om det, er det fuldt lovligt at holde din ferie i stumper af 15 minutter.

Jeg synes det er helt fair: Rygerne må ødelægge deres helbred i fritiden og meget gerne ikke på offentlige områder.

 • 12
 • 14
#18 Peter Tilsted

@Poul: Og jeg går ud fra at du tidsregistrerer den tid du brugte på at skrive dit indlæg under rubrikken 'fravær' ??

Hvis det her virkelig er en rigtig historie er det jo et helt sygt perspektiv hvor man ved ansættelse aftaler hvor mange toiletbesøg, rygepauser, antal sygedage , barn syg etc man kan have før det er for egen regning.

Jeg tvivler dog på at man kan aftale sig til en dårligere deal end man har lovkrav på. (ferieloven)

 • 3
 • 0
#23 Deleted User

Jeg synes altid rygere argumentere med at "rygning er et privat valg" etc. Fair nok, men så skal det vel heller ikke foregå i arbejdstiden.

Det er underligt som rygepauser betragtes som en hævdvunden ret. Hvis nu det var alle mulige andre private ting folk brugte tid på i deres arbejdstid, var det så også i orden? Som ikke ryger bør man da gå til ledelsen og bede om det samme antal pauser, som man så kan disponere over, som man vil.

 • 2
 • 5
#25 Theis Blickfeldt

Jeg syntes at det er dejligt at der endelig kommer fokus på denne problemstilling. Jeg har haft en del forskellige jobs gennem min studietid (bl.a. som callcenter slave hos TDC), og der var det altså ikke ualmindeligt, at rygere havde en uskreven ryger-overenskomst, som ud over de 2*10min + 30min pauser der var på vores vagter, åbenbart gav dem 2-3 ekstapauser af 5-10min, hvor de kunne ryge. Alt imens alle andre kunne arbejde videre. Men anmoder man (lidt i protest) om en lille ekstra pause til bare at slappe af i, eller at gå 15min tidligere hjem med fuld betaling, så "er det jo ikke det man får penge for". Har man brug for at ryge, så må man da hjertens gerne det for min skyld, men at det har været en gyldig undskyldning for at få ekstra pauser har undret mig gevaldig i mange år.

 • 9
 • 0
#26 Rene Lauridsen

folk kan ryge i deres pauser, ligesom anden aktivitet der ikke er arbejdsrelateret. jeg var tidligere beskæftiget et sted hvor alle røg, og det var ret surt at arbejde hele dagen, og se på de forsvandt 10 min. i hver time, for at pleje deres afhængighed. jeg arbejdede ca. 1 time mere end dem hver dag, til samme løn.

 • 1
 • 0
#27 Anders Rosendal

Nu er det ifølge ferieloven ikke lovligt at dele ferien op i bidder af 15 minutter. Læs eventuelt paragraf 14 i ferieloven. https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=145329#Kap3

Der står bare at firmaet skal give det - altså tilbyde. Hvis du hellere vil holde de 3 uger udenfor hovedferien er det lovligt. Så TDC tilbyder skam at medarbejderen kan holde sin ferie. Men hvis medarbejderen ønsker at klatte den væk 15 min af gangen på at male sine lunger sorte, så er det fuldt lovligt.

 • 0
 • 1
#29 Morten Wegelbye Nissen

Jeg er helt overbevist om at modstanderne af dette kæmper mod tiden. Argumentation minder mig om min korte tid på et trykkeri hvor øl i arbejdstiden blev afskaffet.

Der er en bevægelse i retning af røgfrit samfund, den er der. Og tror helt æreligt ikke at TDC ledelse ser dette som et øknomomisk tiltag, men mere et kulturalt. Jeg er overbevist om hvis tiltaget handler om at tvinge helpdesken til at være fuldt bemandet hele tiden ville er forbud være en bedre løsning.

 • 1
 • 0
#31 Jens Bølling

@Anders Rosendal Ferielovens §14 er helt klar. Hovedferien skal gives som 15 sammenhængende dage, som alle skal ligge i den definerede ferieperiode. Øvrige feriedage skal gives i sammenhæng af 5 dage, men kan lægges uden for ferieperioden. Der er dog mulighed for efter aftale at fravige §14 stk. 1 og 2; men ikke som TDC ønsker det pr. dekret. Afvigelsesmulighederne er givet i §21 stk. 1 hvoraf det fremgår at mindst 10 feriedage skal gives i sammenhæng.

 • 3
 • 1
#32 Pelle Söderling

Gert: enig, jeg er stor tilhænger af rygeloven, jeg synes det er utrolig lækkert at kunne tage på restaurant eller gå i byen uden at der ryges og jeg væmmes når jeg opholder mig i lande hvor dette endnu ikke har slået igennem og man kommer til at undre sig over hvordan vi dog holdte det ud før i tiden.

Men jeg synes også der må være en grænse for forfølgelsen af rygerne. Rygning indendørs generer alle i lokalet, men det kan altså ikke bringe mit pis i kog at folk ryger udendørs.

Jeg kan forstå det kan være et problem hvis rygere for-fordeles i forhold til pauser og lign. og at det kan opfattes uretfærdigt af ikke-rygere, men det er et ledelsesproblem.

I de fleste virksomheder er der en regel om 5 minutters pause pr. time eller lign. Hvad man bruger denne tid på eller om man vælger at slå 2 timer sammen og så tage 10 minutter og en smøg, det kan jeg ikke se er uretfærdigt. Problemet her er vel snarere at vi ikke-rygere er alt for dårlige til at tage vores pauser.

 • 3
 • 0
#33 Anders Rosendal

@Jens Bølling Undskyld men har TDC sagt at medarbejdere SKAL tage pauser af 15 min for at ryge? (Synes måske her, at det større problem er at de tvinger folk til at ryge og få lungekræft.)

Nej. TDC tvinger ingen til at holde ekstra pauser. Det er et TILBUD. Hvis du ikke ønsker at tage imod det tilbud gør du følgende: Du holder de tilladte pauser. Du holder 3 ugers ferie i hovedferien.

Det er faktisk ret simpelt.

 • 2
 • 4
#34 John Vedsegaard

Netop de 10-15 minutters pause jævnligt, giver den pause man bør have ved blandt andet skærmarbejde. Hjernen får mulighed for at lave noget andet, så det bliver nemmere at finde gode løsninger ved den slags pauser, dem der arbejder med IT kender godt de løsninger man finder på "gangen", de er meget ofte gode. Desuden er rygere oftest mere effektive i deres arbejde, netop på grund af de pauser.

Det ville være bedre hvis alle holdt de små ekstra pauser og sikkert også billigere for virksomhederne i det lange løb.Men naturligvis skal ingen trækkes i løn for det. 5 minutters tvungen kaffepause i timen vil gøre godt.

At man så også kan se på hvad de vil gøre hvis man kun ryger en halv cigaret, eller en hel cigar er så noget andet.

Jeg er i øvrigt selv holdt op med røgen for 1½ år siden.

 • 1
 • 0
#36 Anders Rosendal

Anders: Kan du svare på om ikke-rygere har ret til pauser i løbet af dagen hos TDC? Og hvis rygerne kan holde deres rygning indenfor disse selvsamme pauser, skal de så også trækkes i deres ferie?

Det kan jeg nemt svare på :-) Som du kan se på nedenstående svar er der ingen ko på isen.(Selvfølgelig) Det drejer sig kun om at rygere indtil nu har holdt flere pauser end ikke-rygere og det er helt urimeligt.

OPDATERET 14.33 med nedenstående kommentar fra TDC's kommunikationsafdeling om ovenstående regnestykke:

»Vil man ryge ud over frokostpausen eller andre skemalagte pauser, der ikke bruges til arbejdsmæssige formål, skal man selv betale. Rygning ud over frokostpausen/skemalagte pauser kræver, at man har en aftale med sin leder. Regnestykket er baseret på, at medarbejderen slet ikke anvender de to skemalagte pauser eller frokosten på at ryge – sammenlagt 55 min, hvor mine kollegaer kan ryge alle de cigaretter de vil og som er betalt af TDC. Tidseksemplet er fra mine kollegaer, der sidder i kundelinjen. Andre kollegaer kan jf. deres overenskomst have flere eller færre pauser. Endelig tilbyder TDC at betale for et rygestopkursus til de medarbejdere, der ønsker det.«

 • 2
 • 0
#38 Pelle Söderling

Anders: Tak for den opdatering, så giver det hele en smule mere mening. Som jeg forstår det er der altså tale om at man skal have så stort et rygebehov at det ikke kan dækkes ind af de normale pauser alle har ret til i løbet af dagen.

Isåfald synes jeg det lyder meget fair.

 • 1
 • 0
#39 Erik Løth

TDC kunne også gøre følgende i dagens ånd:

Alle medarbejdere trækkes 1000 Kr i løn. Der laves en fond til udbredelsen af fastnet telefoner da de jo kan se at dette indtægtsområde skrumper.

Man kunne forestille sig at medarbejdere der drikker for meget kaffe selv skal betale for den tid der bruges på toilettet uden for pauser.

Jeg er sikker på at de sagtens kunne finde på mere.

 • 2
 • 2
#40 Sidsel Jensen Blogger

Hvordan pokker har de tænkt sig at kontrollere dette fjollede forslag? Frivillig indberetning - eller skal kollegaerne være "stikkere"?

Jeg synes at ideen om at give ikke-rygere fri en halv time før er langt mere motiverende :-) Virker mest som en ledelse der har fået en hjerneblødning og ønsker at "tryne" medarbejderne.

/Sidsel

 • 2
 • 0
#42 Finn Carl Sørensen

Nu er det vel ingen menneskeret at få lov til at ryge i arbejdstiden? Der er jo ingen som forbyder rygerne at ryge i Deres fritid - men når de får penge for at arbejde, så må det være den betalende tilladt at bestemme over tiden. (At jeg/vi så, på Vordingborg Køkkenet i tresserne, fik stillet et ryge og pauseskur til rådighed i arbejdstiden også - udfra en formodning om at firmaet fik noget ud af det også - vi arbejdede på akkord - i en trævirksomhed, er så en anden ting!

 • 3
 • 1
#43 Rasmus Arndal

Jeg synes denne diskussion render meget op i krav/pligt/regler, og jeg undre mig over, hvorfor man ikke bare i fællesskab søger en løsning? Hvis man, som TDC, har mange call-centre, hvorfor så ikke bare indrette et call-center eller 2 til de medarbejdere der er rygere, og 1-2-vupti, glade rygende medarbejdere, uden spildtid. Eller, de kørende teknikere i TDC, hvorfor ikke give dem lov at ryge i deres tjenestebiler? De fleste teknikere har samme bil, fra den er ny, til den skal skrottes, glade rygende teknikere, og ingen spild-tid. Jeg forstår ikke, hvad al den jagt efter hinnanden skal gøre godt for, hvorfor ikke bare finde en løsning for alle? Eller, som en tidligere komiker ville ha sagt det "hvorfor fan' skal det være så surt?"

 • 2
 • 1
#44 Mogens Ritsholm

Man savner snarere en beskrivelse af problemet.

I gamle dage skulle telefonisterne række hånden op, hvis de skulle på toilettet.

Men TDC har jo outsourcet de fleste call centre, og der er nu kun få direkte ansatte medarbejdere i tidstro kunderettede funktioner.

Så hvad er det for et problem, som TDCs forslag skal løse?

Har man konstateret, at vidensmedarbejdere, der tager rygepauser, er mindre produktive?

Enhver løsning kræver et problem.

 • 1
 • 1
#45 Harry Jessen

Det er desværre umuligt med den rygelov som virksomheder er underlagt.

Det havde været muligt inden regeringen kommer med rygeloven. Og allerede inden rygeloven blev vedtaget, kunne man få punkt udsugning, så en kollega der sad ved siden af en rygende kollega, ikke kunne mærke røgen.

Rygeloven er lavet på godt lobby arbejde fra kræftensbekæmplse og hjerteforeningen.

Alle de statistiske tal, der ligger til grund for rygeloven er stærkt manipuleret.

 • 1
 • 3
#46 Albert Nielsen

Det er veldokumenteret (kendt i mindst 40 år) at kombinationen rygning og kaffedrikning øger arbejdseffektiviteten med ca. 10%.

Lægger man dertil, at jeg nøje ved, at dengang jeg røg, brændte jeg en kort (King size) cigaret af på ca. 4 minutter og en lang (100 mm) på 6 min., skal rygere af King Size retfærdigvis have et par ugers ekstra ferie, mens tiden for rygere af 100 mm cigaretter går lige op med pauserne.

 • 3
 • 0
#47 Poul Pedersen

@Poul: Og jeg går ud fra at du tidsregistrerer den tid du brugte på at skrive dit indlæg under rubrikken 'fravær' ??

Selvfølgelig gør jeg ikke det, men hvad skulle det være et argument for?!? At rygere ikke læser og skriver kommentarer herinde?

Hvis det her virkelig er en rigtig historie er det jo et helt sygt perspektiv hvor man ved ansættelse aftaler hvor mange toiletbesøg, rygepauser, antal sygedage , barn syg etc man kan have før det er for egen regning.

De fleste funktionæransatte kan godt finde ud af rimelighed i tingene, men du lyder ikke til at være en person der kan acceptere rimelighed når man kan vælge millimeternøjagtig flueknepperi.

Jeg tvivler dog på at man kan aftale sig til en dårligere deal end man har lovkrav på. (ferieloven)

Naturligvis kan man ikke erstatte sin ferie med 5 minutters rygepauser, det står faktisk også i artiklen for dem som rent faktisk kan læse.

Men du har helt ret i at nogle ikke kan finde ud af at administrere et tagselvbord, hvadenten det er arbejdsgivere der går amok i flueknepperi eller ansatte som tager barns første sygedag konsekvent hver 2. dag.

Det er så i øvrigt heller ikke så relevant, da dovne medarbejder altid vil finde en måde at være dovne på, og derfor ikke vil være funktionæransatte ret længe. Ligesom arbejdsgivere der behandler sine ansatte for groft også vil få meget svært ved at finde sine medarbejdere.

Men det ændrer ikke ved at der er mange rygere som holder sine pauser udover den tid som ikke-rygerne bruger på "ikke-effektivitet". Og er det fair? Medarbejdere uden børn kan også levere markant større arbejdsindsatser, end dem med. Er det så også fair at de skal trække læsset for dem som vælger at have børn?

I sidste ende ender vi med en diskussion om hvor meget udligning vi ønsker her i vores samfund, eller om vi ønsker et modfund.

 • 3
 • 0
#48 Mogens Ritsholm

Jeg har boet det samme sted i 32 år.

I min nærhed er der en lille skjult parkeringsplads inde i skoven, som næsten ingen bruger.

Med én undtagelse.

Først var det KTAS, nu er det TDC.

Tidlig på morgenen og hen på eftermiddagen holder der tit en kassevogn, og sådan har det været i 32 år.

Først var det KTAS, nu er det TDC.

Min fornemmelse er, at mekanikerne anstændigvis ikke kan komme meget tidligt ud til folk, hvis det ikke er nøje aftalt. Og man vil ikke aftale for meget på forhånd, så man kan omdisponere. I de senere år er det vist tilmed blevet gebyrbelagt, hvis man skal have en præcis aftale.

Derfor venter de i skoven til morgenens fuglesang.

Tilsvarende ser det nok bedre ud at komme tilbage lige før arbejdstids ophør end 20 minutter før, hvis man nu ikke kan nå mere den dag alligevel.

Der er sikkert også nogen, der tager sig en smøg under opholdet.

For mig har kassevognen i skoven altid været et tegn på en sund reaktion hos medarbejderne på en dårlig ledelse.

I vore dage med SMS og mail kan man vel godt aftale et præcist tidspunkt med privatkunder - også selv om det er tidligt.

Og hvis arbejdets karakter giver ophold sidst på dagen kan man vel få en mere fleksibel ordning med medarbejderne.

Der er dejligt i skoven. Men mon ikke de fleste hellere ville hjem.

Er TDCs udspil om rygere i virkeligheden et symptom på, at der er så meget andet, der ikke er ordentlig styr på ?

nb. Jeg ved ikke om mønsteret er ændret. Men hvis det er det, må det være sket for ganske nylig - for første gang i 32 år.

 • 5
 • 1
#49 Palle Due Larsen

Det havde været muligt inden regeringen kommer med rygeloven.

Skal vi ikke være enige om, at det er Folketinget, der er lovgivende magt her i landet? Hvis vi endelig skal bringe regeringen ind i det, så er det den forrige.

Rygeloven er lavet på godt lobby arbejde fra kræftensbekæmplse og hjerteforeningen.

Alle de statistiske tal, der ligger til grund for rygeloven er stærkt manipuleret.

Ja, det er godt lobbyarbejde. Tak for det. Men det må have krævet enorme ressourcer, at få forskere over hele verden til at manipulere med tallene. Underligt at tobaksindustriens lobbyister ikke har fanget dem i det.

 • 3
 • 0
#50 Rasmus Arndal

Jeg tror ikke at kommentaren om lobbyarbejde referere til mulig manipulation af forskningsresultater. Jeg tror mere det drejer sig om, at lobbyarbejdet har gjorn, at en privat virksomhedsejer nu er lænket på føder og hænder, hvad angår muligheden for at indrette sin virksomhed, så den bliver så effektiv, flexibel og behagelig en arbejdsplads for sine medarbejdere, som muligt. Jeg kan godt se fornuften i, at man ikke ønsker at tvinge folk ud i passiv rygning, men, det forekommer mig helt absurt, at voksne mennesker bliver forhindret i muligheden for sammen at nå til enighed om, hvordan det det bliver så behageligt som muligt, for alle, uanset om de er rygere eller ej.

 • 0
 • 1
#52 Peter Stricker

Skal vi ikke være enige om, at det er Folketinget, der er lovgivende magt her i landet? Hvis vi endelig skal bringe regeringen ind i det

Ifølge grundloven er det ganske rigtigt folketinget, der har den lovgivende magt. Praksis her i landet er dog, at det hovedsageligt er ministerierne, der udfærdiger lovforslag.

Så den lille del af Harry Jessens kommentar vil jeg gerne erklære mig enig i.

 • 1
 • 0
#54 Martin Olsen

så må man vej bare holde sine skærm pauser. ( for dem der sidder meget ved en skærm )

I Arbejdstilsynets vejledning "D.2.3 om skærmarbejde" står der:

"Arbejdsgiveren skal sørge for at tilrettelægge skærmarbejdet, så det daglige arbejde ved skærmen regelmæssigt afbrydes af andet arbejde eller, hvor dette ikke er muligt, afbrydes af pauser, så sundhedsskadelige påvirkninger undgås."

Hvis du oplever gener som følge af arbejdet foran skærmen, skal du derfor tage en snak med din arbejdsgiver om, hvordan I kan minimere generne.

 • 1
 • 0
#55 Gert Madsen

Vi ville ikke have denne diskussion, hvis man bare ville søge kompensation for dem, som var meget/ofte fraværende i løbet af en arbejdsdag.

Men som det er lagt op, så er det kun ved rygning at man skal trækkes i ferie. Derfor smager det voldsomt af forfølgelse.

Problemet med meget fravær/lille indsats, er jo ikke isoleret til rygere. Jeg har oplevet folk, som næsten konsekvent var et kvarter om at hente en kop kaffe, og folk, der ofte brugte en times tid på at gå fra kantinen til deres skrivebord.

Så rygeproblemet er ikke anderledes end så mange andre ledelsesmæssige udfordringer. At TDC har lavet en regel for dette siger ikke rigtigt noget om rygerne . . . .

 • 1
 • 1
#56 Mads Buch

Et råd der skal sendes til både rygere og ikke-rygere.

Nu har jeg ikke erfaring indenfor dette område, men er der nogen der kan svare mig på, om det er accepteret, hvis man som ikke-ryger stiller sig ud og kigger på mens rygerne ryger?

Hvis naboen i callcenteret rejser sig for at trække lidt luft igennem filter, kan jeg så godt bare gå med?

Jeg synes ikke der skal være forskel på forpligtigelser for rygere og ikke-rygere.

 • 0
 • 0
#57 Max Kjeldgaard

Jeg synes det er en flothed at bruge ordet "lovgivning" om rygerloven. Som jeg ser det er det en "politisk korrekt" hensigtserklæring uden gennemtænkte konsekvenser.

Lad mig lige rekapitulere: 1: Ledelsen har retten til at bestemme arbejdets udførelse. Den kan ikke lave om på arbejdstidsreglerne - Det er et overenskomstspørgsmål-. 2: Ledelsen kan ikke fyre folk med rygning som begrundelse, Næh, for så træder en anden jura i kraft - lovgivningen om diskrimination -. 3: Ledelsen kan heller ikke tvinge folk til at afskrive feriedage til rygepauser. Det hidrører under ferieloven.

Altså en værre rodebutik

 • 0
 • 0
#58 Jørgen L. Sørensen

På min tidligere arbejdsplads var der vekslende travlhed og mest stående/gående arbejde. En gang i mellem satte vi os og hvilede benene samt ordnede små "knaster" i vort samarbejde. De af vore kolleger der kom forbi var som regel rygere på vej til/fra rygerummet. En gang i mellem kom der en bemærkning om at vi nok holdt pause igen - vort svar var da altid "vi holder blot rygepause". Så var den ged barberet :-)

Så længe folk holder sig til de aftalte/accepterede pauser er jeg ligeglad med om de spiser et æble, mediterer eller ryger en smøg - blot jeg slipper for at ryge med.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere