Stort hackerangreb lammer it-systemerne hos Mærsk - rygter om ransomware
En række af Mærsk-koncernens it-systemer i flere divisioner og lande er tirsdag eftermiddag blevet ramt af et omfattende it-nedbrud.
Det oplyser Mærsk via Twitter:
— Maersk (@Maersk) 27. juni 2017
UPDATE 15:00 CEST pic.twitter.com/L5pBYvNQd3
Af tweetet fremgår det, at koncernen stadig er i færd med at undersøge sagen og i første omgang sikre, at nedbruddet ikke har konsekvenser for medarbejdernes sikkerhed samt at sikre forretningen for koncernen og kunderne.
Ifølge TV 2 Nyhederne er der angiveligt tale om et 'massivt hackerangreb', men det er ikke bekræftet, om end det skulle være oplyst fra Mærsk til TV 2.
Opdateret 14:59: Mærsk bekræfter ifølge DR Nyheder, at der er tale om et cyberangreb.
Opdateret 15:15: Mærsk bekræfter nu via Twitter, at nedbruddet skyldes et cyberangreb.
Det forlyder ifølge ubekræftede meldinger på Twitter, at der er tale om et ransomwareangreb, hvor bagmændene kræver 300 dollars i bitcoin for at låse de inficerede pc'er op. Der cirkulerer flere fotos af pc-skærme, der låst med tekst fra ransomwaren, hvor der står, hvordan løsesummen kan betales, og hvor nøglen til at dekryptere filerne kan indtastes.
New ransomware seems a variant on Petya.A. Ukraine, Russia, Spain,Dutch containerterminal Maersk infections reported. pic.twitter.com/qQyviyxDHH
— Marcel van den Berg☁ (@marcelvandenber) 27. juni 2017
Opdateret 15:43: Det er angiveligt en variant af ransomware-familien Petya, som har ramt Mærsk og en række andre store virksomheder, heriblandt Mondelez-koncernen.
Angrebet har blandt andet betydet, at Mærsks containerterminal i Rotterdam er lukket ned.
Opdateret 15:40: Dagbladet Børsen oplyser, at B-aktien er faldet med 1,33 pct. som følge af angrebet og nu er nede med 1,09 pct. i dagens handel til kurs 12750.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.