Stort hackerangreb lammer it-systemerne hos Mærsk - rygter om ransomware

27. juni 2017 kl. 14:4810
Stort hackerangreb lammer it-systemerne hos Mærsk - rygter om ransomware
Illustration: Maersk.
Mærsk-koncernen er tirsdag blevet ramt af et omfattende it-nedbrud, der har lagt systemerne ned i flere afdelinger, oplyser koncernen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En række af Mærsk-koncernens it-systemer i flere divisioner og lande er tirsdag eftermiddag blevet ramt af et omfattende it-nedbrud.

Det oplyser Mærsk via Twitter:

Remote video URL

Af tweetet fremgår det, at koncernen stadig er i færd med at undersøge sagen og i første omgang sikre, at nedbruddet ikke har konsekvenser for medarbejdernes sikkerhed samt at sikre forretningen for koncernen og kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge TV 2 Nyhederne er der angiveligt tale om et 'massivt hackerangreb', men det er ikke bekræftet, om end det skulle være oplyst fra Mærsk til TV 2.

Opdateret 14:59: Mærsk bekræfter ifølge DR Nyheder, at der er tale om et cyberangreb.

Opdateret 15:15: Mærsk bekræfter nu via Twitter, at nedbruddet skyldes et cyberangreb.

Det forlyder ifølge ubekræftede meldinger på Twitter, at der er tale om et ransomwareangreb, hvor bagmændene kræver 300 dollars i bitcoin for at låse de inficerede pc'er op. Der cirkulerer flere fotos af pc-skærme, der låst med tekst fra ransomwaren, hvor der står, hvordan løsesummen kan betales, og hvor nøglen til at dekryptere filerne kan indtastes.

Opdateret 15:43: Det er angiveligt en variant af ransomware-familien Petya, som har ramt Mærsk og en række andre store virksomheder, heriblandt Mondelez-koncernen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Angrebet har blandt andet betydet, at Mærsks containerterminal i Rotterdam er lukket ned.

Opdateret 15:40: Dagbladet Børsen oplyser, at B-aktien er faldet med 1,33 pct. som følge af angrebet og nu er nede med 1,09 pct. i dagens handel til kurs 12750.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. juni 2017 kl. 20:32

Et globalt ransomwareangreb skal nok hjælpe med at pumpe bitcoin prisen op igen.

5
27. juni 2017 kl. 18:49

Skal vi ikke snart få omdefineret begrebet "hacker angreb". De er blevet ramt af den nye malware Petya, som ligesom WannaCry, udnytter det samme hul i SMBv1 protokollen. Nu vil jeg mene, at der ikke er flere undskyldninger for at IT afdelingen ikke har opdateret systemerne, da der i flere måneder har været opdateringer til samtlige Windows udgaver. Når man tænker på hvad det koster Mærsk, at lukke en havn, så vil jeg mene at der skal rulle hoveder på højt plan - men det er op til aktionærerne og kunderne, at stille krav.

2
27. juni 2017 kl. 16:47

Respekt for, at Mærsk har valgt at være åbne omkring angrebet. Som investor med flere hundrede tusinde i Mærsk, beviser den slags proaktive kommunikation, at de er troværdige og et forgangsfirma ift. It-sikkerhed.

1
27. juni 2017 kl. 15:15

Man hører stadig om isolerede udbrud rundt omkring i verden...