Statens IT's bedste cloud-råd: Ting tager tid

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis en virksomhed 'hopper ud i skyen' med lukkede øjne. Her er eksperternes råd til, hvordan man lægger en god strategi.

En række vigtige overvejelser og forberedelser trænger sig på, inden virksomheden træffer beslutningen om at anbringe sine data i en offentlig eller privat sky. Det påpeger en række cloud-eksperter over for Ingeniøren.

»Man finder ud af, hvor mange servicer man vil købe ude i byen. Men man skal selv gøre sine systemer cloud-klar ved at konsolidere (sammenlægge eller forene, red.), virtualisere og standardisere,« siger Henrik Hasselbalch, der er cloud-leder i IBM Danmark.

Statens It er netop ved at modernisere sin it-infrastruktur, hvilket skal ende med en privat sky. Men øvelsen er den samme, som hvis man skulle gøre klar til at gå i en offentlig sky. Statens It rådede før over 28 serverrum på 18 placeringer. Disse flyttes nu sammen på i alt tre placeringer i ét datacenter. Den fysiske sammenlægning giver i sig selv en stor del af den samlede besparelse.

»Vi sparer jo huslejen og en masse strøm ved at gå fra 28 til 3 placeringer, så det er markante besparelser, man henter dér. Og vi sparer også på at konsolidere serverne og operativsystemet. På sigt vil vi også standardisere platformene som for eksempel database- og WEB/CMS-platforme, og så sparer vi en masse på support-siden, fordi alle vores kunder anvender de samme platforme,« siger Lone Strøm, direktør i Statens It.

Lone Strøm har dog én anbefaling til andre, der skal igennem en lignende øvelse:

»Ting tager tid. Vær realistisk omkring dine mål, for man skal kunne drive systemerne stabilt, imens man konsoliderer serverrummene. Gevinsten kommer ikke på dag ét, men den skal nok komme.«

Gennemgå data og apps

Når man har sammenlagt sine serverrum, standardiseret hardwaren og virtualiseret den, skal man yderligere automatisere en masse processer for at opnå en sky-parat infrastruktur. Næste trin er at kigge på, hvilke data og applikationer der er sky-egnede.

»Man skal kategorisere sine data. Det kan være, man har en masse arkivdata, som man ikke bruger til daglig, som man kan lægge i skyen. Det kan også være, at man har nogle ikke-kritiske applikationer, for eksempel HR-systemet, til at oprette medarbejdere i eller et kunderelationsstyringssystem, som man gerne vil købe ude i skyen,« siger Michael Skovsgaard, virtualiserings- og cloud-ekspert fra C2IT.

Ifølge ham er det en balance mellem sikkerhed og økonomi og en bevidsthed om, at man aldrig kan outsource ansvaret - det vil ultimativt altid ligge hos ledelsen.

»Ledelsen skal på banen og bestemme, hvor vigtigt det er, at man ved præcis, hvor data ligger, hvor vigtig adgang til dem er, og hvad konsekvenserne er, hvis man ikke har adgang til data. Og så skal it-afdelingen hjælpe ledelsen med at finde de rigtige løsninger,« siger han.

Mange hopper i skyen for at spare penge på licenser, vedligeholdelse af hardware, support på software og indkøb generelt. Ofte opstår der dog behov for integration mellem de applikationer, der ligger i ens private sky eller det traditionelle datacenter, og de applikationer, man køber i en offentlig sky. Denne meromkostning kan desværre ende med at æde besparelsen.

»Mange kigger på skyen for at spare penge, men man skal være sikker på, at ens business-case holder vand, så det ikke bliver meget dyrere, fordi man mangler en masse integrationer. For hvis det er tilfældet, vælger mange at køre programmerne internt,« siger Michael Skovsgaard.

Han understreger, at man også bør undersøge muligheden for at trække data tilbage igen, hvis man ikke længere ønsker at bruge cloud-udbyderen. Yderligere bør man kigge kritisk på, hvilken sikkerhed sky-leverandøren tilbyder.

Nogle tilbyder en meget billig ydelse, men fraskriver sig måske ansvaret på en lang række sikkerhedsområder, når man nærlæser kontrakten. I de tilfælde er det vigtigt, at man vurderer, om man kan leve med det tilbudte niveau af sikkerhed og tilgængelighed.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere