Stort cyberangreb lammer 4G- og 5G-netværk i Portugal

9. februar 2022 kl. 09:2614
Stort cyberangreb lammer 4G- og 5G-netværk i Portugal
Illustration: Mtaylor848/Wikimedia Commons.
»Et bevidst og ondsindet angreb, der har til formål at forårsage skade« har ramt Vodafone Portugal og selskabets mere end fire millioner kunder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vodafone Portugal er natten til mandag blevet ramt af et cyberangreb, der har forårsaget nedbrud af 4G- og 5G-netværk, sms- og fjernsynstjenester. Vodafone betegner hændelsen som »et bevidst og ondsindet angreb, der har til formål at forårsage skade.«

Det skriver Bleeping Computer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den dybdegående efterforskning af den kriminelle handling, som vi blev udsat for, vil fortsætte på ubestemt tid og med inddragelse af de kompetente myndigheder. Vi har til dato ingen beviser for, at kundedata er blevet tilgået og/eller kompromitteret,« skriver Vodafone i en pressemeddelelse i forbindelse med angrebet.

Eksperter vurderer overfor Bleeping Computer, at der er tale om et ransomware-angreb, men det er ikke bekræftet. Indtil videre er det kun 3G-netværket, der er oppe at køre. Vodafone Portugal har over fire millioner mobiltelefonikunder og yderligere 3,4 millioner privat- og erhvervsinternetkunder.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
10. februar 2022 kl. 16:28

Man kan encode et signal i lyd ...

Dét havde jeg ikke tænkt på. Så man skal have skibe eller u-både (eller nedkastede bøjer) til at synge koder. Og håbe, at der ikke er hvaler eller andre skibe i området, som kan forstyrre. Og så spreder man signalet over mange frekvenser og gentager, til det går igennem. Jo, det er faktisk muligt.

11
10. februar 2022 kl. 06:44

Se nu at få sikkerheden på plads.

10
10. februar 2022 kl. 03:03

Fortsæt selv listen.

Alt du har nævnt kræver strøm. Det mest oplagte mål er at gå efter strømmen; på den måde ligger du alt teknologi ned.

8
9. februar 2022 kl. 21:57

I en situation hvor der opstår krig i Europa - fx. kunne man forestille sig at et kæmpe land med en autokratisk og brutal præsident vælger at invadere et naboland. For at lamme resten af Europa og derved tvinge landene i Europa til at fokusere på hjemlige problemer gør han følgende:

  • I løbet af de sidste mange år har han installeret bagdøre i mange mobilnet - da krigen starter lægger han ny firmware på alle antenner i netværket sådan at de blot støjer. Firmwaren forhindrer også antennerne i at blive genopdateret (fx. ved at brænde det meste af flash rammen af)
  • På samme måde angriber han de 5 mest gængse ADSL/Cabel modems i Europa og ødelægger dem permanent. Eller måske sætter han dem til at lave denial of service attacks mod Europæiske datacentre - det ødelægger cloud computing i Europa.
  • I en række byer har han bagdøre til styring af vandforsyning. Der "leges" med pumper og ventiler indtil der er hundredevis af brud på vandforsyningen.
  • Banker angribes sådan at betalinger ikke kan foregå og der bliver tvivl om kunders indestående.
  • Undersøiske kabler er på forhånd mappet og har fået monteret kill devices. Disse udløses.

Fortsæt selv listen. Europa er uhyggeligt udsat ... helt uden at vi bliver ramt af en eneste bombe. Men ovenstående er naturligvis fuldstændigt hypotetisk ...

7
9. februar 2022 kl. 21:01

Jf. artiklen er det stadig nede...

6
9. februar 2022 kl. 20:47

Hvor længe var deres 4G netværk nede?

5
9. februar 2022 kl. 20:46

Efterhånden som folk "glemmer" hvad en antenne er, at broadcast dermed foregår over tele/datalinjer og telefoni alene er mobilnaseret, er det noget der skal tages særdeles alvorligt.

Man kan amputere et helt land på den måde, på meget kort tid!

Hvor mange danskere har i øvrigt en fastnettelefon...?

4
9. februar 2022 kl. 16:03

Jeg forstår ikke at der er fokus på at ingen har mistet data? Hvad med fokus på at man er offline? Hvilken teknologi bruger Vodafone til 4G og 5G og hvad bruger Danmark? Det er da yderst kritisk, at fremtidens internet kan angribes og eventuelt få store konsekvenser.

2
9. februar 2022 kl. 10:54

Det kan kun være kineserne. Det er kun deres teleudstyr der kan hackes.

1
9. februar 2022 kl. 10:09

Vodafone's direktør Mário Vaz sagde i går på en pressekonference at angrebet "var rettet mod vores netværk - ikke mod vores systemer".

Så formentlig et mere målrettet angreb end et "tilfældigt" ransomware angreb.

Der spekuleres i om passwords til systemerne er blevet opsnappet eller lækket og har givet adgang til at lukke mobilnetværket ned. Men det er ikke bekræftet.

Og selvfølgelig også spekulationer om der er en sammenhæng mellem dette angreb og så et angreb mod det portugisiske parlaments hjemmeside i januar.

Avisartikel (på portugisisk): https://www.publico.pt/2022/02/08/sociedade/noticia/objetivo-acto-criminoso-deixar-rede-vodafone-indisponivel-empresa-trabalha-repor-servicos-essenciais-inem-bombeiros-bancos-1994668