Danske milliardvirksomheder vilde med skrabede økonomisystemer

15 procent af de store, danske virksomheder nøjes med et ERP-system, som er beregnet til små forretninger - selv når omsætningen er i milliardklassen.

Store koncerner med en omsætning på den anden side af en milliard kroner kan tilsyneladende godt klare sig med software til økonomistyring i light-klassen.

I hvert fald har omkring 15 procent af virksomhederne i Danmark med en milliardomsætning valgt et ERP-system, som falder i kategorien ’lille’, altså er beregnet til små virksomheder med en håndfuld ansatte.

Det viser dette års udgave af rapporten ERP i Danmark, som konsulentfirmaet HerbertNathan & Co. udgiver.

Et lille ERP-system kan for eksempel være Microsoft Dynamics C5 eller det cloud-baserede E-conomics, mens den anden ende af skalaen rummer SAP-systemet Business Suite og Oracle E-business Suite til helt store firmaer.

Men selvom det kan virke pudsigt, kan det give god mening, forklarer Herbert Nathan, direktør for firmaet af samme navn.

»Selvom man er stor, betyder det ikke altid, at man også er kompleks. Der findes store virksomheder i Danmark, der har en relativ enkelt forretning, og som kan nøjes med Navision,« forklarer han til Version2.

En anden forklaring på fænomenet er, at nogle store virksomheder er sammensat af mindre enheder, for eksempel gennem opkøb, som kører et selvstændigt ERP-system.

»Så har man forskellige systemer i hver division, og så en løsning på toppen, som konsoliderer det hele,« siger Herbert Nathan.

Han har delt markedet op i små, mellem og store ERP-systemer, og blandt de virksomheder med en milliardomsætning, er det 65 procent, som bruger et af de ’store’ systemer, mens cirka hver femte har valgt en ’mellem’-løsning.

Modsat er der også cirka 15 procent af de mindre virksomheder, med en omsætning på under 250 millioner kroner, som har valgt et ERP-system fra enterprise-klassen, selvom den slags typisk kommer med et heftigt prisskilt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Michael Deichmann

For snart 25 år siden blev koncernregnskabet for et større industrikonglomerat, med fortid i gødningsbranchen og ellers landbrugs og vejbygningsinteresser, konsolideret på en IBM PC AT med programmet Lotus Symphony. Detailregnskaberne blev lavet ude i de enkelte divisioner og lokalt konsolideret i en overordnet kontoplan på en 1,44 MB diskette, som blev sendt med posten til koncernhovedsædet nord for København. Det fungerede fint :-)

  • 3
  • 0
#4 Lars Hansen

Man kan ud fra undersøgelsen måske også konkludere at de store ERP leverandører har oversolgt i årevis - og at endnu flere virksomheder kan nøjes med en standard løsning - leveret på basis af en Software as a Service

Selvfølgelig kan man (og bør) diskutere værdien af dyre ERP systemer, herunder om de er oversolgt. Men din konklusion ville kræve, at man kan godtgøre at de virksomheder der ikke har valgt et dyrt ERP har de samme karakteristika (herunder samme eller bedre indtjening) end de virksomheder der har valgt et dyrt ERP system. Det kan man mig bekendt ikke ud fra denne undersøgelse.

Jeg mindes en videnskabelig undersøgelse der viste, at virksomheder med ERP systemer ikke klarede sig bedre, men at virksomheder uden ERP systemer klarede sig dårligere (hvilket antyder at der er nogle crowd out effekter i de fordele som et ERP system giver). Samtidig er valget ERP vs. non-ERP trods alt også konktestafhængigt.

  • 0
  • 0
#6 Finn Christensen

Man kan ud fra undersøgelsen måske også konkludere at de store ERP leverandører har oversolgt i årevis..

En god fotograf kan lave fremragende billeder, selv med et objektiv, der er bunden af en ølflaske, ligeledes kan en musiker spille himmelsk på en billig fløjte (Irish tin whistle eller folkeligt pennywhistle).

Har man de rigtige folk, så er værktøjet ikke showstopper i mange tilfælde. Men at have og fastholde de rigtige folk, det er en kunst, som nogen firmaer m.fl. snakker og skriver meget om, men ikke i virkeligheden dyrker seriøst.

Jeg har set, arbejdet med samt udviklet utallige økonomisystemer (eller delesys), så der er intet nyt her i ovennævnte. Dog er nogle systemer (store) utroligt tunede mhp. salgs-/salgsrapporteringssiden eller marketingdel hvor selve økonomidelen er minimalistisk. Det helt modsatte ses også, så selve branchen kan bedre givet et fingerpeg om hvor tung en klasse økonomistyring har - omsætning/indtjening er et elendigt udgangspunkt at anvende - burde konsulentfirmaet vide, fjollehoveder.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere