Store it-systemer i Skat kan lukke efter nytår – men hvilke?

9. september 2019 kl. 16:18
Store it-systemer i Skat kan lukke efter nytår – men hvilke?
Illustration: Henning Mølsted.
Skatteminister Morten Bødskov meldte for nylig ud, at man kan blive nødt til at trække stikket på store it-systemer i skatteforvaltningen i 2020, hvis der ikke findes et milliardbeløb meget hurtigt. Ministeren vil dog ikke konkretisere, hvilke systemer det drejer sig om.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der mangler penge i skatteforvaltningen, og hvis der ikke findes et milliardbeløb på den kommende finanslov, vil der allerede fra næste år mangle penge til drift af it-systemerne på skatteområdet.

Sådan lød meldingen fra skatteminister Morten Bødskov (S) i et interview med Berlingske i august måned.

»Jeg kan konstatere, at hvis ikke vi finder et milliardbeløb nu og her, vil der ikke være råd til drift af store it-systemer fra 1. januar 2020,« sagde Morten Bødskov ved den lejlighed.

DigiTech har siden spurgt Skatteministeriet, hvilke konkrete it-systemer man forestiller sig at trække stikket på efter nytår, men ifølge ministeriet ligger der tilsyneladende ikke en analyse af, hvilke konkrete systemer der vil lukke, bag ministerens udmelding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Alene frem mod næste år falder bevillingerne på skatteområdet med 650 mio. kroner. Det er en hovedprioritet for regeringen at få gennemført de store og vigtige it-udviklingsprojekter, der er sat i søen. Det kan imidlertid kun ske, hvis vi finder et milliardbeløb her og nu,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren.

Kæmpe toldprojekt og nyt EFI

Blandt de udviklingsprojekter, ministeren refererer til, er blandt andet EFI-afløseren PSRM (Public Sector Revenue Management), der oprindelig blev meldt klar til brug tilbage i marts måned.

PSRM er dog stort set ikke i aktion endnu, fordi mange af landets såkaldte fordringshavere – såsom politi, forsyningsselskaber og kommuner – stadig mangler at få deres egne it-systemer koblet på EFI-afløseren.

Og ifølge en ny beretning fra Rigsrevisionen er det stadig uklart, hvornår man kan regne med, at alle fordringshavere er tilkoblet PSRM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Konsekvensen af den manglende fremdrift er, at der er risiko for, at tilslutningen fortsætter langt ind i 2020, og at ministeriet dermed først vil kunne inddrive gæld for alle fordringshavere med PSRM i slutningen af 2020 eller senere,« skriver Rigsrevisorerne.

Kun 47 ud af cirka 800 offentlige instanser, som har gæld til gode, var koblet op til systemet i en såkaldt onboarding-proces ved status primo 2019.

Samtidig har KL og Skatteministeriet været uenige om, hvor meget arbejde man kan pålægge kommunerne for at komme på systemet.

KL har beklaget sig over, at strenge datakrav fra ministeriet vil betyde, at kommunerne er nødt til at foretage store ændringer i deres debitorsystemer, ligesom kommunerne frygter, at PSRM på grund af stramt opsatte filtre vil komme til at afvise gyldige opkrævninger af for eksempel parkeringsbøder.

Alene i kommunerne skal ca. 120 kommunale it-systemer fra 50 forskellige leverandører tilpasses, for at de kan tale sammen med PSRM.

Samtidig med den store genopretning af inddrivelsen, er Skatteministeriet i gang med at forberede it-udbud i forbindelse med implementeringen af det nye toldkodeks fra EU (EUTK).

Told-projektet kommer til at berøre omkring 19 it-systemer i skatteforvaltningen, og omkring otte centrale systemer skal helt skiftes ud for at leve op til nye krav fra EU.

EUTK-implementeringen tegner til at blive et af de største it-projekter på skatteområdet nogensinde.

Har kendt til hul i budgettet længe

Den ventende milliardregning bør dog ikke komme helt bag på skatteministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i marts måned i år fremlagde daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) en fremskrivning af Skatteforvaltningens økonomi, der viste, at skattemyndighederne ville komme til at mangle tre milliarder kroner frem til 2025.

Desuden fremgår det af rapporten 'En Skatteforvaltning i Fremdrift' – også fra marts i år – at der skal investeres 13 milliarder kroner i skattevæsenet frem til 2025, hvis man skal fortsætte den igangværende genopbygning af skatteforvaltningen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger