Hver anden borger i Danmark kan ikke logge på offentlige tjenester som borger.dk og Skat med NemID. Kun 47 procent af alle danskere har nemlig aktiveret den særlige del af NemID med navnet OCES, der ud over netbank også giver adgang til det offentliges online-tjenester.
Men tallet dækker over store regionale forskelle. I det mest NemID-begejstrede postnummer er andelen af borgere med OCES-NemID således mere end dobbelt så højt som i det dårligst digitaliserede postnummer. Det viser statistik, Version2 har indsamlet, sammenkørt og visualiseret på et interaktivt kort.
Se kortet: Danmarkskort over aktiverede NemID
Generelt klarer Udkantsdanmark sig dårligt i forhold til bykommunerne. Version2's kort over NemID-udbredelsen viser klart en rådden NemID-banan, der strækker sig ned langs Vestjylland, hen over Sønderjylland, Sydhavsøerne og Lolland-Falster, mens storbyerne alle ligger i den bedste fjerdedel af postnumrene.
Særligt slemt står det til i Øster Assels - en landsby på det sydlige Mors i Limfjorden. Her har under en tredjedel af postdistriktets indbyggere et papkort fra DanID, der er aktiveret til kommunikation med det offentlige.
Det er allerede til næste år, første fase af statens digitaliseringsstrategi skal realiseres. Derfor kunne det tænkes, at det bliver en kamp at få landets værst digitaliserede områder med på NemID-toget. Men det afviser videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K):
»Jeg er meget fortrøstningsfuld. Der er i dag mere end 3 millioner, der har NemID (3,3 millioner har NemID aktiveret til netbank, red.). Vi har nået mere end 3 millioner på et år, så 4 millioner inden udgangen af næste år er bestemt realistisk,« siger Charlotte Sahl-Madsen til Version2.
NemID ikke kun for byborgere
Tallene viser, at bykommunerne har det svært, men det skyldes ikke, at NemID er for byborgere, mener Charlotte Sahl-Madsen:
»I byerne er man længst fremme med udrulningen af NemID. Det kan have noget at gøre med alderssammensætningen. Der er flere it-vante unge i byerne, og dermed er de de første, der har fået en digital signatur. Men NemID er en fantastisk mulighed for borgerne, også selvom man bor langt fra byerne,« siger Charlotte Sahl-Madsen til Version2.
Men hvordan når man så dem, der bor i Udkantsdanmark og ikke har NemID? Ifølge Charlotte Sahl-Madsen er det vigtigt at sikre, at ingen falder uden for. Det betyder, at man altid skal have muligheden for at få hjælp på Borgerservice - også selvom resten af Danmark er digitaliseret. Og så spiller muligheden for at få hjælp på Borgerservice, biblioteker og i netværk også ind:
»Der er nogle danskere, der ikke er så it-vante. Det er ikke det samme som, at de ikke har muligheden for at være it-kyndige. Men der er nogen uanset hvad, der skal have hjælp til den digitale kommunikation. Det er derfor det er så vigtigt, at vi målretter informationen til dem.«
Frastødende ordvalg
Yildiz Akdogan er Socialdemokraternes it-ordfører. Hun har længe talt om, at vi i Danmark risikerer at få et digitalt a- og b-hold ved at tvangsdigitalisere. Men ifølge Charlotte Sahl-Madsen er det noget sludder:
»Det er frastødende og nedladende at tale om danskerne som værende digitale analfabeter. Danskerne ligger helt i front med it-kompetencer, næsten uanset hvem vi sammenligner os med,« siger Charlotte Sahl-Madsen til Version2 og fortsætter:
»Når det er sagt, så er der selvfølgelig nogen, der føler sig utrygge ved det her. De skal have en introduktion til det, og det er vigtigt, at der er den mulighed. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for medbetjening i Borgerservice og på bibliotekerne, og at der eksempelvis er netværk som for Ældresagen og 3F, der arbejder for at hjælpe de ældre med at komme i gang med det digitale.«
##Sådan har vi gjortKortet er lavet med værktøjet [Fusion Tables](http://www.google.com/fusiontables/) fra Google, og er baseret på talmateriale fra [DanID](http://www.kl.dk/ImageVault/Images/id_49304/ImageVaultHandler.aspx) over antallet af aktiverede NemID. Postnumre med mindre end 5 aktiverede NemID fremgår ikke af listen.Statistik over antallet af personer pr. postnummer kommer fra [Danmarks Statistik](http://dst.dk), og er opgjort pr. 1. januar 2011. Statistikken tæller alle, der har bopæl i Danmark, og som er registreret på en adresse i CPR-registret. Det vil sige, at også børn og unge tæller med i statistikken. I statistikken er nogle postnumre lagt sammen – for eksempel i indre København.Data er visualiseret ved hjælp af Creative Commons geo-data fra [Microformats.dk](http://www.microformats.dk/2008/03/25/datas%C3%A6t-med-danske-postnumre-klar-til-dit-mashup-helt-kvit-og-frit/).