Store flyttedag med to petabyte data og nye mainframes hos KMD
Mange associerer mainframes med hulkort og operatører i jakkesæt, men mange bruger stadig mainframes på grund af deres stabilitet og hastighed. Disse services kører for eksempel på mainframes: e-Boks Det kommende kommunal- og regionsrådsvalg Udbetalingssystemer til pension, kontanthjælp, sygedagpenge og boligstøtte Skats forskudsopgørelser Kilde: KMDFakta: Brug af mainframes i Danmark
I oktober nattens mulm og mørke står 20 teknikere klar i en kælder under KMD’s store kontorer i Ballerup. Foran dem står KMD’s to meter høje zEnterprise EC12-mainframe og summer.
Ved siden af står dens lige så høje efterfølger, IBM z13, tavs. Flytningen er nødvendig, fordi KMD vil øge kapaciteten samt følge med udviklingen inden for mainframe-sikkerhed.
Når servicevinduet begynder lige om lidt, og mainframen slukkes, har teknikerne 6 timer til at flytte kabler mellem computerne – og samtlige kommuner, e-Boks-systemet og en række hospitaler er afhængige af, at den flytning sker problemfrit.
»Der er hundredvis af kabler, der skal flyttes, og pladsen bag maskinerne er trang. Så vores teknikere står skulder mod skulder og skal flytte de her kabler helt præcist og efter farvekoder, så de rigtige LPAR’er tilsluttes,« siger Jon Prehn et år efter flytningen. Han var KMD’s tekniske projektleder på flytningen.
Servicevinduet startede kl. 23, så de fleste af tjenesterne på mainframen var ikke i brug.
Alligevel var hver eneste handling fra IP-ændringer til kabelflytning skemalagt til minuttet for at mindske nedetiden for de sygehuse, der stadig brugte mainframen om natten til at planlægge vagter.
»Man kan ikke planlægge sig ud af alt. Vi havde enkelte kabler der var sat skævt i, og andre med signalproblemer, så vi måtte overskride servicevinduet med 1,5 time,« må Jon Prehn indrømme.
Det mærkede brugerne heldigvis ikke noget til, og den nye mainframe summede tilfreds videre. Nu manglede KMD ‘bare’ at flytte de to petabyte data, som kunderne havde lagret på den gamle mainframes harddiske og tape-miljøer.
Harddiske og kilometer af bånd
Det er svært at copy-paste petabytes af data mellem to harddiske, og migrationen til nye harddiske hos KMD har taget længere end et halvt år.
»Vi tilslutter de nye disksystemer til kundernes eksisterende partitioner, så kunden en overgang har adgang til både nye og gamle diske, og så løber vi ellers samtlige logiske diske på de gamle systemer igennem og kopierer datasæt en for en til de nye systemer,« siger Jon Prehn.
»Endelig flytter vi pointers til datasættenes nye lokation, og så kan vi sætte de gamle diske offline,« siger han.
1,4 petabyte data blev flyttet på denne måde, men at flytte de 0,6 petabyte, som lå på magnetisk tape, var en længere saga. Selvom flytteprojektet egentlig er afsluttet, så er tape-migrationen stadig i gang.
»Det er simpelthen, fordi der er så store mængder data, som skal flyttes. Så det bliver vi nødt til at gøre lidt endnu,« siger Torben Linér, der er project executive hos IBM og KMD’s partner i flytteprojektet.
Teknisk foregår flytningen ellers som med harddiskene, og de gamle bånd, som især bruges af kunder, der skal opbevare deres data i årtier, mountes på det gamle system, læses og overskrives på bånd i det nye system.
Mainframen dør ikke
En zEnterprise EC12 skulle skiftes ud med en IBM z13 z13 kører på en 8 core 5GHz chip, der understøtter op til 141 klient cores og op til 85 logiske partitioner (LPAR) z13 har en maks MIPS (million instructions per second) kapacitet på 111.556 og en hukommelseskapacitet på 10 TB (RAIM) 1,4 petabyte data fra to HDS VSP og fire IBM DS8700 diske blev migreret til fire IBM DS8870. 0,65 petabyte data blev flyttet fra et Oracle- og IBM-tapemiljø til et rent IBM-tapemiljø.Fakta: Mainframeflytning i tal
Jon Prehn og Torben Linér er enige om, at flytteprojektet, som strakte sig over et år, er forløbet uden større komplikationer eller problemer for kunderne på grund af grundig planlægning.
»Grunden til, at vi fik succes med flytningen, er den minutiøse plan, vi lagde for flytningen, og at den blev fulgt,« siger Torben Linér.
»Ja det er foregået helt militært, og vi skulle være helt præcise. Det gjorde så også, at der opstod en holdånd blandt teknikerne om at få den nye mainframe op at køre,« uddyber Jon Prehn.
Mainframe-opgaverne er svindende hos KMD, og mange kunder efterspørger i stedet cloud-løsninger. Alligevel har virksomheden stadig en betydelig mainframe-forretning.
Da KMD sidste år valgte at indgå et partnerskab med IBM, som nu driver hele mainframe-delen af forretningen, var det bl.a., fordi de havde svært ved at rekruttere nye mainframe-teknikere, mens de gamle efterhånden gik på pension.
Og mange har da også spået mainframens undergang.
»Man har sagt, at mainframen dør, i alle de tyve år, jeg har været hos IBM, og det gør den altså ikke. Dens måde at processere volumemener af transaktioner på er helt unik, og julehandlen samt alle andre handler, som kører gennem de store banker, kræver den slags teknologi,« siger Torben Linér.
»Der er en diftsikkerhed og sikkerhedsopsætning, som du ikke får på en distribueret serverplatform, og hvis du sammenligner antal incidents, så er det lavere på en mainframe. Det er solid, kendt teknologi, og det er derfor, den stadig er der,« slutter han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.