Mens den ene terabyte diskplads efter den anden bliver fyldt i firmaets servere, falder sikkerheden for at bevare dataene, selvom det bliver kørt med Raid 5 ? et storage-system med en ekstra disk, der sørger for at holde systemet kørende, når der sker diskfejl.
Hvis en disk går ned i et Raid 5-system, vil de tabte data blive gendannet ud fra information på de andre diske. Men større diske betyder, at der går væsentligt længere tid før, data bliver genskabt, og imens er redundansen væk.
»Hvor det før tog nogle timer, kan det i dag tage et helt døgn eller mere. Og opstår der så en fejl et sted på de andre diske, inden den første disk er bygget op igen, har man mistet det hele,« siger Jens Melhede, der er systemingeniør hos NetApp, som udvikler storage-løsninger.
Et udbredt problem
Det kan lyde som en teoretisk mulighed, men ifølge Jens Melhede er problemet udbredt.
»Omkring en tredjedel af vores kunder har oplevet, at der er gået en disk, og at der går noget galt i genopbygningen. Og sandsynligheden for, at det sker, stiger med større diske,« siger han.
Et alternativ er Raid 6, hvor der er ekstra redundans, så to diske kan stige af, uden at data forsvinder. Men det giver nye problemer: Hastigheden falder, så Raid 6 bruges mest til data, der ikke skal hentes så tit, mens det er for langsomt til at køre databaser fra.
I dag kører næsten alle derfor med Raid 5 ? 80-90 procent er Jens Melhedes bud. Men kun få er opmærksomme på, at Raid 5 ikke i sig selv er en garanti for fejlfri drift, siger han.