Store dele af verden demonstrerer i dag mod NSA-overvågning

11. februar er international aktionsdag for folkets rettigheder på internettet. I Danmark er der demonstration foran USA's ambassade kl. 16.

Den løbende strøm af afsløringer om NSA's massive overvågning og kontrol over klodens internet har gjort det klart, at NSA nærmest efter forgodtbefindende kan spionere på hvem, det vil.

Og mens politikere i andre lande har været forarget over omfanget og brugen af USA's tekniske muligheder på nettet, har den politiske reaktion i Danmark været yderst afdæmpet. Faktisk mener statsminister Helle Thorning-Schmidt, at vi i det lange løb vil være glade for NSA's arbejde.

Omvendt har der blandt fodfolket på internettet været masser af utilfredshed, og i dag, den 11. februar, er der verden over mulighed for at vise sin holdning.

Den 11. februar er nemlig blevet til aktionsdagen "The day we fight back", en nu to år gammel tradition, der begyndte i kølvandet på protester over den internationale aftale ACTA og blev lagt på årsdagen for internetaktivisten Aaron Schwartz dødsdag.

I Danmark er aktionsdagen døbt "Tag internettet tilbage", og i år tager den form som en demonstration foran USA's ambassade i København kl. 16. Derefter vil demonstrationen bevæge sig til Christiansborg.

Læs mere om det danske arrangementet, og se også den amerikanske manifestation, der blandt andet omfatter store bannere på mange af nettets populære sider, for eksempel Reddit og Tumblr. Det skriver Reuters.

På banneret står der: 'Kære internet. Vi er dødtrætte af at klage over NSA. Vi vil have nye love, som begrænser overvågningen af internettet.' Via links i banneret kan besøgende derefter nemt skrive eller ringe til medlemmer af Kongressen, altså USA's lovgivende forsamling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jens Ulrik Pedersen

Hatten af for dem som demonstrerer etc. Men nu er det jo faktisk sådan, at aflytning af private informationer IKKE er lovligt i DK. Ja hvad skal vi lige sammenligne med, hmm fx. telefonaflytning, her kan myndigheder ikke aflytte private personer UDEN en dommerkendelse, det er jeg sikker på også gælder for vores internetforbindelser, da det er privatsfæren, altså din private sikkerhed som bliver brudt !. Spørgsmålet er bare -hvem skal man trække i retten, den danske stat -eller enkeltpersoner, som repræsentere dennne -eller udenlandsk ( ja måske endog indenlanske ) efterretningstjenster. Kan godt forstå, at politikerne dysser denne sag ned, der nemlig noget at komme efter. Men lad os få skabt en præcedens på området..eeh jeg mener "kick ass".

  • 0
  • 1
#5 Joe Sørensen

Overvågningsloven giver adgang til at se hvem du taler med, men ikke om hvad. Den giver adgang til hvilke hjemmesider du besøger, men ikke hvilken information du sender til den hjemmeside, eller hvilken information er der er på siden. Den giver også adgang til hvor du er.

Hvis de skal have den tekst du skriver til dinne venner, så skal der stadig en dommer ind over. Til gengæld skal udbyderen gemme denne information, så den senere kan bruges.

Jeg er egentlig ikke så uenig med loven. ( lidt, men... ). Det store problem er at den ikke bliver overholdt. NSA skal overholde dansk lov når overvågningen foregår i Danmark. I det bør vi hjælpe den med at overholde.

  • 1
  • 0
#6 Claus Wøbbe

Overvågningen fra NSA er naturligvis et stort problem. Men dette problem er og bliver amerikansk og bør opfattes som en trussel mod Danmark og ikke mod den enkelte dansker.

Derimod er det et helt grundlæggende og meget større problem, og en trussel mod det danske demokrati, at de danske politikere med regeringen i spidsen simpelthen lyver, taler udenom eller nægter at fortælle befolkningen om, hvilke aftaler der er lavet med andre stater som fx den amerikanske om overvågning af danske borgere.

De danske politikere lægger også bevidst røgslør ud over det retsgrundlag, danskere er underlagt: vi har i mange år ikke kunne få at vide HELT UTVEVTYDIGT, om Danmark er i krig eller ej, hvilket har en helt afgørende konsekvens for, hvilke love vi er underlagt.

Dette er et kæmpe problem for danskernes retssikkerhed og i virkeligheden en alvorlig trussel mod demokratiet.

Personligt har jeg ingen tillid til danske politikere - bortset fra nogle ganske få, som jeg stemmer på.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere