Storbykommuner er digitalt udkantsdanmark

16 kommentarer.  Hop til debatten
De danske borgmestre vil have staten til at hjælpe med at betale for fiberbredbånd til alle afkroge af Danmark. Finansministeren mener, at markedskræfterne selv klarer ærterne, men en ny undersøgelse viser, at de største byer er blandt dem med dårligst dækning.
14. oktober 2013 kl. 09:13
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skorter på den digitale infrastruktur i de danske storbyer. Det viser en ny kortlægning over udbredelsen af fibernet fordelt på landets 98 kommuner. Kortlægningen er baseret på tal fra dansk erhverv, og den viser altså, at manglen på hurtigt internet ikke kun er et problem på landet. Således er hverken København, Århus, Odense eller Ålborg kommune at finde i top 50.

For nylig klagede kommunerne og regionerne over, at udbygningen af den digitale infrastruktur i dag er lagt i hænderne på udbyderne og foregår på markedsvilkår. Men Jacob Bundsgaard (S), der er borgmester i Århus Kommune, vil have staten til at tage ansvar for det.

Aarhus Kommune ligger nummer 70 på ranglisten – lige bag Lemvig og Hjørring. Og det er Jacob Bundsgaard langt fra tilfreds med.

»Det er stærkt utilfredsstillende og et udtryk for, at vi har en udfordring nationalt, men også i en række bysamfund, når det kommer til opkobling på lynhurtigt bredbånd. Det beviser for mig, at vi ikke kan lade markedet styre det her alene,« siger Jacob Bundsgaard til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringens udsendte i marts måned et udspil, med målsætningen om at hele Danmark skal have en forbindelse på 100 Mbit/s ned og 30 Mbit/s op inden 2020. Den målsætning kan kun nås, hvis man giver markedet en saltvandsindsprøjtning, mener Jacob Bundsgaard.

»Vi kan se, udrulningen ikke er i nærheden af at nå de mål, regeringen har sat, og der er heller ikke udsigt til at nå dem med markedskræfterne alene,« siger Jacob Bundsgaard til Version2.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
14. oktober 2013 kl. 22:45

Sikke noget vås at fyre af... Folk skal da blot kontakte en fibernets udbyder og vil da os lige påpege at 100/30 er dumme tal... Hold jer nu til 10/10, 20/20 og 30/30 over fibernet går det hurtigere end som sådan... Vi fik da en 30/30 ved sydenergi til 0 kr og 149 kr pr mdr i 6 mdr og derefter nedgradere vi så prisen igen bliver ca 149 ellers kan vi da få over coax en 10/2 til 149.. Nu må befolkningen os gøre noget selv for at følge med!

16
15. oktober 2013 kl. 00:10

Og nogle af os lever i resten af den virkelige verden, hvor man ikke kan påvirke teleudbydere til at levere noget, de ikke har konkurrencemæssig fordel af, fordi de tjener nok på en elendig kobberlinie.

Men tillykke med dit fiber et enkelt sted i landet. Jeg håber, hastigheden kan få dig til at bruge internettet til at lære noget om verden...

12
14. oktober 2013 kl. 14:50

I byerne er mange bundet af gamle kontrakter med YouSee, Stofa eller en antenneforening. Når en del af disse vil blive sat fri, vil det blive muligt at investere i fiber i storbyerne - men indtil da, er det ret ligegyldigt. Jeg mindes dog at have læst, at flere af fiberselskaberne allerede har lagt ringe omkring storbyerne, så de er klar til at rykke ind, når det bliver muligt.

Det skal med rette siges, at det ikke er alle som bliver sat fri. I de tilfælde hvor det er boligforeningen der har indgået aftale med YouSee, Stofa eller en anden leverandør, om levering til alle lejligheder, bliver man ikke sat fri. Det gælder 250.000 husstande, som man kan læse mere om her: http://www.bt.dk/danmark/250.000-husstande-vil-af-med-tvungne-tv-aftaler

Jeg er klar over at de gamle aftaler gælder tv og ikke internet. Men før det kan betale sig at investere i fiber, vil jeg mene at man skal sælge samlede pakkeløsninger til så mange på vejen som muligt.

I storbyerne er det også værd at bemærke at mange har "næsten-fiber", altså fiber til kælderen samt ethernetkabler til lejlighederne. Dette giver ofte hastigheder på mellem 90 og 500 Mbit - op og ned. Her hvor jeg bor har vi Parknet og en gammel switch der kun understøtter 100 Mbit, så vi har normalt omkring 95 Mbit. Men hvis man ser på fiber alene, vil de 17.000 husstande der har Parknet og de 3.400 husstande der har Bryggenet ikke tælle med - samt dem der har en af de andre non-profit leverandører.

14
14. oktober 2013 kl. 16:08

Som antenneforenings medlem i Nordjylland, kan jeg kun give alle ret i at det er surt, at have for lidt båndbredde. Jeg ærges bare ofte over at mine penge skal graves ned i min by, hvor medlemmerne af "min" antenneforening sagtens kan få al den båndbredde de kan bruge allerede! Mit elselskab har besluttet at der skal investeres i fiber til hjemmet, men i Jammerbugt kommune er der for lav tilslutning til at det kan gå, at grave fiber ude "på landet" men så har elselskabet bare besluttet at begrave deres fiber i de stort:-) byer i kommunen, hvor der allerede er signalforsyning og hvor medlemmerne ikke umiddelbart mangler båndbredde. Med en bedre fordeling kunne der spares rigtig mange penge ved at udnytte vores anlæg og konkurrencen der allerede er mellem 3G - 4G - eller LTE eller - Ja hvad mon Boxer og satellitplatformene kan byde ind med??

/karsten

11
14. oktober 2013 kl. 13:50

Jeg er så heldig at bo i en naturskøn del af Allerød. På min vej ligger vi 24 husstande og her kan man få 4,5-5 MB ned og 300 kB op, samtidig er der ringe mobildækning = 3G er ikke eksisterende og kun ved særligt heldige placeringer kan det lade sig gøre at føre en samtale på mobilen.

Kobberet er derfor en livline hos os og der er vist omkring 6 km til centralen som ligger i Karlebo.

Jeg glæder mig meget til at vi alle kan få 100 MB op og 30 MB ned, det bliver spændende at se om, hvordan og hvornår det sker.

13
14. oktober 2013 kl. 14:58

Det er infrastruktur basta! Og det er Staten der skal ejet det og drive det, også selvom det er under jordoverfladen, ligesom det som er over jordoverfladen (veje, jernbaner osv.)

Der er så meget der taler for at behandle el-nettet, kloak, varmerør, vandrør, gasledninger, fibernet osv. som infrastruktur.

Ikke mindst, da man gik igang med at bygge Nordhavnsvejen, og skulle flytte denne infrastruktur. Den er ejet af forskellige virksomheder, hvilket betyder at hver eneste virksomhed kom og gravede op, fjernede og lagde nyt ned, hvorefter vejbelægning, fortov osv. blev genetableret, blot for at de samme folk fra NCC, næste dag kunne bryde det hele op, for nu var det ikke DONG men TDC der skulle flytte sine kabler.

Det mest absurde var, at de fleste kabler, rør osv. var udtjente og skulle kasseres. Hvorfor lagde man ikke nyt i fællesskab (eller staten kunne have ejet dem og levet det ud til forsyningsselskaber), og så smed man de gamle ud, når man alligevel skulle grave et 30 meter dybt hul?

Nu sad COWI (var det vist nok) og koordinerede arbejdet med at flytte kabler (som blev smidt ud), for hvert enkelt selskab, hvor NCC foretog alt arbejdet (som stod på i 6 mdr.) for de enkelte selskaber. Det er absurd og Molbo-agtigt. Det er ødslen med penge og miljø, og ikke mindst er alle jo til grin.

Med sur hilsen, En nabo der valgte at flytte fordi det var for absurd at være vidne til :-)

8
14. oktober 2013 kl. 11:44

Jeg er så heldig (jeg checkede før jeg købte min nuværende ejerlejlighed) at have en god fiber via Yousee ... men jeg har flere kollegaer der er bosat i Allerød Bymidte som ikke kan få en ordentlig internetforbindelse. Jeg er fra 1.11 ansat i Nuuk, og har en fin forbindelse! Trist at ordentligt internet ikke er en vare der kan bestilles på lige fod med el, vand, varme og kloakering! De lande og byer der satser på dette område har i øjeblikket nogle fordele.

5
14. oktober 2013 kl. 11:17

Langt de fleste borger i de tre byer kan i morgen købe højhastighedsbredbånd - samtidig med det så er de byer blandt de dyreste og mest besværlige at få lov til at sætte en mobilmast op - Aarhus og Aalborg er blandt de værste i Danmark.

Borgmesteren fra Aarhus er det politiske modstykke til Dovne Robert... :-)

4
14. oktober 2013 kl. 10:53

Godt at se lidt politisk aktivitet på området.

3
14. oktober 2013 kl. 10:49

Kan I huske 13 år tilbage til år 2000.

Dengang brugte private overvejende 56k modemer til internet. De virkede overalt med nogle enkelte undtagelser i Vestjylland, hvor der var lange dårlige linier. Men de kunne så få ISDN med 128k op og ned. Alle kunne få det samme.

Mobil blev kun brugt til telefoni og SMS. 2G dækkede hele landet med enkelte undtagelser på Langelands nordlige del og langs visse veje i Vestjylland osv. Men alle, der var dækket, kunne få det samme. ADSL til private var så småt i sin vorden, og der var flest kunder hos Cybercity i Københavnsområdet.

Kan I huske det.

På kun 13 år er billedet helt ændret. Og vi kan få meget mere via en fantastisk udvikling. Til at begynde med skete det ved bedre udnyttelse af den gamle basale infrastruktur, men nu sker det med ny infrastruktur i form af fiber til den enkelte eller til ombyggede kabel-tv-net, fremskudte trin til XDSL eller nye generationer af mobilnet. Men billedet er på et afgørende punkt helt ændret. For nu kan vi ikke længere alle få det samme. Det er pludselig blevet et almindeligt samtaleemne om man har god hastighed på mobil i sit hjem, adgang til fiber, eller en bruelig kobberforbindelse.

Jeg bliver bombarderet med markedsføringsmateriale fra TDC. Senest sender de luftfotos af område med en rød ring om netop mit hus. ”Her er der nye digitale muligheder” står der fremhævet på fotografiet. Budskabet er således, at jeg er blandt de heldige. For de siger jo implicit, at andre er mindre heldige uden nye digitale muligheder.

Vi er gået fra en homogen teleforsyning til en helt anderledes skæv fordeling af mulighederne på kun 13 år. Nu er vi opdelt i de heldige og de uheldige, og det er ikke kun en forskel mellem land og by.

Hvordan vil det så se ud om yderligere 13 år?

Formentlig vil den fantastiske udvikling fortsætte. Men det vil nok også være yderligere differentieret, hvis politikken ikke ændres.

Er det fornuftigt set med samfundsbriller?

Meget tyder på, at vi simpelthen ikke kan få en fornuftigt dækkende teleinfrastruktur, når vi bare sidder med hænderne i skødet og afventer markedskræfternes virkning.

Det er ikke kun et spørgsmål om offentlig støtte. For det bliver selvsagt en fiasko, hvis man med den ene hånd lader sektoren udvikle sig helt frit, mens man med den anden hånd yder nødhjælp.

Hele lovrammen om teleudviklingen skal gentænkes med incitamenter til bedre dækning. Redskaberne hertil er strukturel adskillelse af infrastruktur og tjenester, åbne infrastrukturer, der kan fællesudnyttes i konkurrence, inddragelse af kommuner i planlægning, krav ved graveadgang osv.

Først efter brug af dette arsenal af redskaber kan man overveje konkret støtte/medfinansiering/garantier. Ellers bliver det helt bundløst. Det er bare med at komme i gang. Og vi kan jo starte med at kigge på udviklingen i lande som UK og Sverige.

10
14. oktober 2013 kl. 13:46

Nej. Jeg bor på Nørrebro i København. Der er 5 forskellige firmaer der har lagt fiber eller tomrør i mit fortorv, og der er fiber i bygningen ved siden af.

Et af argumenterne for markedskræfterne er at konkurrencen vil medføre optimering og sænkning af omkostninger... Vi kan tage det amerikanske sundhedsvæsen, som vi jo ved er i en klasse for sig når man anskuer omkostningsbevidsthed ;-).

At der bliver nedgravet 5 fibre i samme fortov giver ingen mening! Tænk hvis vi havde 5 kloakledningsnet? For begges vedkommende er det tiden i jorden, som ødelægger - ikke brugen (med mindre der hældes noget seriøs l... i kloakken). Når tiden har gjort det af med infrastrukturen, skal der så graves 5 gange i stedet for en.

Jeg kunne sagtens leve med markedskræfterne mht. fiberudrulning. Det skal bare gøres helt anderledes: Enhver kommune giver udrulning og vedligeholdelse af fibernet i udbud til en eller (ved opdeling af kommunen eller opgaverne) flere udbyder(e) i en defineret tidsperiode. Efter denne periode går ejerskabet tilbage til kommunen og opgaven kan nu udbydes til en ny udbyder. Fattes riget penge er jeg sikker på at et af vores pensionsselskaber vil hjælpe med financieringen - de kan godt se fornuften i at forrente penge over 50 år.

På min arbejdsplads er vi i gang med fibersondering. Vi har fået tilbud fra tre leverandører, som alle vi lægge deres fiber i jorden for et "symbolsk" beløb. Efterfølgende skal vi så have nettet leveret af dem indtil vi får gravet en ny fiber i jorden (som om det nogensinde sker). Jeg kan godt forstå at markedskræfterne ønsker dette scenarie i Danmark! Vores beslutning bliver taget på baggrund af hvad der er billigst over de kommende 15 år men i det lys virker det ikke som om der er nogen reel konkurrence mellem de tre udbydere.

Problemet vi står i nu er at toget (af typen IC4) er kørt. Hvis der skal gøres noget drastisk skal vi i gang med nationalisering af virksomhedsejet infrastruktur og/eller (formentlig) overtrædelse af EU-regler og diverse klausuler

2
14. oktober 2013 kl. 10:48

Fordelingen er vel udtryk for at markedet fungerer:

  • elselskaberne har rullet fiber ud til de små steder som har dårlig xDSL og ikke har kabeltv dækning; dvs. ingen konkurrence => "trofaste" kunder. I byerne er der konkurrence og det er dyrere at grave.
  • i byerne kan man ofte vælge mellem kabel og xDSL og så længe kunderne sidder der har TDC ingen grund til at investerer.

Min egen situation:

  • Mine forældre bor 8 km herfra i by med 850 indbyggere; de har fiber (Altibox tidligere MVB)
  • Jeg bor i en by med 10500 indbyggere; i sin tid var byen ikke stor nok til at tiltrække sig interesse så der blev lavet en antenneforening (Blev sidenhen overtaget af Yousee(1996)), og det var åbenbart nok til at MVB ikke tilbød fiber her i byen.

Så jeg har Yousee selvom der er fiber inden for rækkevidde:

  • jeg bor 500m fra MVBs krydsfelt
  • i 2005 gravede TDC 3 tomrør ned i mit fortorv
7
14. oktober 2013 kl. 11:41

@Jan Mortensen Det er en god beskrivelse af situationen.

1
14. oktober 2013 kl. 10:06

Det er ubegribeligt at staten ikke har indset at fiber er infrastruktur i samme grad som vej, vand og el-nettet.

Det burde være staten som ruller fiber ud til alle og som bagefter sørger for at det virker. Virksomheder kan derefter tilbyde services på dette net og derved tjene penge ind - som så bliver til skattekroner, hvorved staten ikke mister penge på at vedligeholde nettet.

Pt. bliver folk malket for enhver øre man kan presse ud af dem, ved at give dem de tarveligste internetforbindelser over kobbernet og coax. Forbindelser som er ustabile, langsomme og ubrugelige til fremtidens net-tjenester.

kom nu igang for hulan da !