Nyt supertilsyn skal holde øje med overvågningen i Storbritannien

I anledning af en ny lov om overvågning omorganiserer Storbritannien deres tilsyn med myndigheder, som benytter sig af overvågning.

Tre tilsynsmyndigheder i Storbritannien er slået sammen, og 70 mennesker er nu ansat i den nye tilsynsmyndighed Investigatory Powers Commissioner’s Office, IPCO. Her skal de holde øje med, at institutioner med overvågningsmuligheder ikke misbruger deres ret til at overvåge briterne, og at alt foregår efter loven.

Omorganiseringen sker i forbindelse en ny lov, Investigatory Powers Act, også kaldet 'Snoopers' Charter', der blev vedtaget i november 2016.

Det skriver the Guardian.

Femten af de ansatte er dommere, enten stadig i arbejde eller pensionerede. De skal nu være med til at tjekke, at blandt andre regeringens overvågningsmyndighed GCHQ, MI5, MI6, det nationale kriminalitetsagentur, alle politistyrker, fængsler og ministerier overholder loven, når de overvåger briterne.

Læs også: Storbritannien vil gennemføre retten til at blive glemt på nettet - dog ikke på biblioteket

Det gælder både aflytning af telefoner, indsamling af anden kommunikationsdata og overvågning generelt.

Ud over dommere vil den nye institution bestå af blandt andet tekniske og juridiske rådgivere samt forskere.

Et strengt og uafhængigt øje

Den nye institution samler overvågningskommissæren, kommunikationsovervågningskommissæren samt efterretningskommisæren under en ‘investigatory powers commissioner’, Lord Justice Fulford. Han er tidligere dommer ved den Internationale Straffedomstol i Haag.

Han lover, at der vil blive holdt et strengt og uafhængigt øje med, at overvågningen af briterne foregår efter loven.

Læs også: Datatilsynet er underbemandet - organisationer kræver flere kræfter

En af de ting, som den nye kommissær og hans medarbejdere vil holde særligt øje med, er ‘double-lock’-systemet. Det går ud på, at både en minister og en uafhængig dommer skal godkende overvågningsaktioner.

Tilbage er der nu det spørgsmål, som flere menneskerettighedsgrupper og parlamentsmedlemmer har stillet: Vil den nye myndighed få fyldestgørende adgang til al den information, det kræver for at kunne udfylde jobbet?

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere