Storbritannien kopierer og misforvalter central Schengen-database

Illustration: PohSmith | Bigstock
Briterne har skabt problemer i Schengen-samarbejdet uden officielt at være en del af det.

Britiske autoriteter har på ulovlig vis kopieret den fælleseuropæiske grænsedatabase Schengen Information System (SIS) og opbevaret kopierne usikkert i lufthavne og havne.

Udover at det bringer de mange informationer om rejsende europæere i fare for datalæk, betyder det også, at Storbritannien konstant har opereret ud fra en uddateret udgave af databasen, skriver Zdnet.

Læs også: Studie: Anonymisering gør dig ikke anonym

Storbritannien fik ellers allernådigst adgang til databasen tilbage i 2015, selvom de ikke er medlem af selve Schengen-aftalen. Det er uvist, hvorfor den er blevet kopieret og distribueret, når landet alligevel havde adgang.

Har videregivet adgang til tredjeparter

Databasen bruges blandt andet til hurtigt at identificere mistænkelige personer og personer, der er efterlyst i andre EU-lande. Der er altså tale om særdeles følsomme og nogle gange også hemmelige informationer.

Disse informationer er blevet delt med tredjepartsfirmaer, herunder flere amerikanske. Blandt andre har IBM, CGI og ATOS fået adgang til de europæiske data, og det kritiseres i en hemmelig rapport, hvis korrekthed EU siden har bekræftet.

Læs også: Politi søger hundreder af gange efter data i passagerregister: »Det er masseovervågning«

Siden briterne har brugt gamle versioner af databasen, er det desuden sandsynligt, at personer, der egentlig var blevet renset for mistanke og fjernet fra listen, kan være blevet tilbageholdt i Storbritannien.

EU vil nu sørge for, at Storbritannien og andre EU-lande, der ifølge EU bruger databasen ukorrekt, retter ind. Samtidig har en hollandsk politiker opfordret til, at EU offentliggør den hidtil hemmelige rapport.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Louise Klint

Tak for kaffe!

Mht.:

Storbritannien fik ellers allernådigst adgang til databasen tilbage i 2015, selvom de ikke er medlem af selve Schengen-aftalen. Det er uvist, hvorfor den er blevet kopieret og distribueret, når landet alligevel havde adgang.

Politiken refererede The Guardian forleden, at de britiske politimyndigheder er i gang med at kopiere løs af kriminalitetsdatabaserne pga. det forestående brexit og risikoen for hard brexit (uden aftale). Jeg er lidt i tvivl, om det er samme sag som denne. https://politiken.dk/udland/art7312609/Kopierer-data-p%C3%A5-livet-l%C3%...

Hvis briterne ryger helt ud af fællesskabet uden en aftale med Bruxelles, vil det ikke længere være muligt for dem, at trække oplysninger om europæiske arrestordrer og efterforskninger på tværs af landegrænserne, skriver Politiken:

Et lækket dokument fra NCA – det nationale agentur for kriminalitetsbekæmpelse i Storbritannien – [afslører] at politimyndighederne har høstet oplysninger fra omkring 54.000 europæiske rapporter om blandt andet terror og forsvundne personer.

I et Europa, hvor kriminalitet er grænseoverskridende, er det af afgørende vigtighed at have nem adgang til oplysninger fra andre landes politimyndigheder, og derfor må det britiske politi ifølge dokumentet nu gøre alt for »at begrænse den øgede risiko« for at gå glip af oplysninger fra Schengen-samarbejdets informationssystem.

 • 10
 • 1
#2 Anne-Marie Krogsbøll

Hvis briterne ryger helt ud af fællesskabet uden en aftale med Bruxelles, vil det ikke længere være muligt for dem, at trække oplysninger om europæiske arrestordrer og efterforskninger på tværs af landegrænserne, skriver Politiken:

Og selv nu, hvor de stadig er medlem, er det åbenbart ikke muligt at holde styr på, at de opbevarer data forsvarligt.

Kan andre lande have fundet på at gøre det samme?

 • 13
 • 0
#3 Tom Paamand

Europol var oprindeligt et mellemstatsligt samarbejde, hvor fx England og Danmark problemfrit kunne være fortsat som medlemmer - men dette blev gjort ret besværligt med den EU-overstatslige status fra 2017. I stedet for udveksling mellem alle europæiske stater, blev det til en lukket EU-klub, hvilket var til fordel for ingen - nok mest da det så kunne bruges i reklamerne som en medlemsfordel.

Danmark har nu en begrænset tilknytning til Europol, men misbrugte tidligere ihærdigt selv adgangen til databasen. Hvor fx Sverige kunne nøjes med et par tusind opslag om året, toppede Danmark med 70.000 søgninger - hvilket ser ud til at være mere, end hvad England nu skældes ud over. Intet tyder dog på, at Danmark reelt fik noget ud af at skamride Europols databaser.

 • 10
 • 6
#7 Jens Jönsson

Det virker da også helt hen i vejret at det er muligt at kopiere databasen ? Er det en database lavet i Access, sådan at den lige kan kopieres ned på en bærbar ?

Er der ikke noget sikkerhed i systemet, der gør at man ikke bare kan hente store mængder data ud på én gang ?

Det virker som et temmeligt usikkert system, som udefrakommende nemt kan få adgang til, hvis den "bare lige" kan kopieres.

Jeg gyser ved tanken om at myndighederne kan passe på vores data :-(

 • 15
 • 0
#8 Per Larsen

Så..... har i lige at rette ind, ellers falder der "brænde" ned!!!!! Man er da ganske naiv, hvis man tror på det kommer til at ske? Data er derude og forsvinder naturligvis ikke.

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere