Storbritannien har brugt 100 millioner kroner på at holde WikiLeaks-stifter på ambassade

Illustration: Virrage Images/Bigstock
Det har kostet Storbritannien 100 millioner kroner at overvåge WikiLeaks-stifteren Julian Assange på den ecuadorianske ambassade, hvor han har opholdt sig i tæt på 1.000 dage.

Storbritannien bruger £10,500, svarende til lidt over 100.000 kroner, om dagen på at bevogte den ecuadorianske ambassade døgnet rundt. For på ambassaden opholder WikiLeaks-stifteren Julian Assange sig for ikke at blive udleveret til Sverige, hvor han er eftersøgt i en sag om en seksuel forbrydelse.

Det er den britiske radiostation LBC, der har fået indsigt i beløbet, der bruges på at overvåge ambassaden.

Ifølge LBC kunne de i alt 100 millioner kroner, der er indtil videre er brugt, kunne dække 343 politimænds årsløn. Julian Assange har tidligere udtalt til LBC, at han mener, at det britiske politi går aggressivt efter de folk, der besøger ham - herunder undersøgende journalister.

Julian Assange har opholdt sig på ambassaden siden den 20. juni 2012. På GovWaste.co.uk er der en tæller, der viser det anslåede beløb, der bruges. Her er der også en række beregninger, der blandt andet viser, at pengene i skrivende stund kunne have betalt 459 skolelæreres løn.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads ss

Men han er vel ikke enemy of the state i Storbritannien (Officielt)? Det er han i sverige, men de her beløb beviser bare at Storbritannien også gerne vil have ham af vejen, hvis det bare var en "almindelig" efterlyst voldtægtsforbryder man ville de nok være forholdsvis ligeglade

 • 18
 • 0
#6 Jan Harries

Julian Assange er en klaphat.. Vil han sidde der i embassaden i 40 år ? Han sku hellere møde op til retsag i Sverige, og bare tage sin straf, om han får en.

Jeg ved godt han ender i USA og får en sag på halsen, men han har chancen for at blive frifundet, eller få et par år.

Istedet har han valgt at blive i ambassaden på ubestemt tid... Det er jo torskedumt! :)

 • 0
 • 16
#8 Henrik Pedersen

Så du tror selv på han vil få "et par år" hvis han bliver udleveret til USA? Du skal nok nærmere se på 25-50 år.. USA vil have ham af vejen og UK følger trop fordi "storebror" siger det.

Og jeg vil ikke lege Mr. konspiration, men tidspunktet hvor der pludselig kom en voldtægtsanklage var altså ret belejlig.

 • 12
 • 0
#10 Lars Kr. Lundin

J. Assange vil få samme rettergang i USA, som andre, kendte wisselblowere har fået.

Det er netop det parakdoksale. I modsætning til Manning er Julian Assange ikke en 'whistleblower', han ikke misbrugt sin tjenstlige adgang til betroet information - han er jo ikke engang statsborger i det forudrettede land (USA).

Hvis Julian Assange kan straffes i USA, og det ved vi ikke, men det kunne jeg godt forestille mig, så kan det samme ske for enhver anden ubekvem journalist.

 • 9
 • 0
#13 Johannes Aagaard

Sidste år valgte en svensk domstol at opretholde arrestordren på Julian Assange, men i afgørelsen stod det også anført, at man rettede en kritik mod den svenske anklagemyndighed for ikke af egen drift at søge at løse sagen - herunder tænkeligt ved at tage i mod tilbuddet fra Assanges forsvarer om, at svensk politi kunne afhøre ham til sagen i London. Den svenske domstols kritik kan nok ses som en advarsel til anklagemyndigheden om, at næste gang opretholdes arrestordren ikke, hvis anklagemyndigheden igen ikke har foretaget sig noget siden sidst.

Interessant nok kan jeg ikke længere fremfinde nogen officiel arrestordre hos Interpol på Assange. Kunne det derfor tænkes, at andre lande kan have udstedt en arrestordre på ham, men at de(n) er hemmeligholdt det offentlige?

 • 6
 • 0
#17 Ken Poulsen

Operation freedom! En god potion mennesker tager samme type tøj på og en gummi maske på, der evt. ligner Julian Assange, stormer ind på ambasaden og ud igen, om han så er blandt dem, gør det jo kun sjovt :)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere