Storbritannien giver grønt lys for Huawei-opbygning af 5G

Kinesiske Huawei må gerne bidrage til opbygningen af 5G i Storbritannien, lyder det fra officielt hold.

Den britiske premierminister Theresa May har givet grønt lys for, at den kinesiske televirksomhed Huawei kan stå for opbygningen af dele af 5G-nettet i Storbritannien. Det oplyser The Daily Telegraph.

Flere vestlige lande har de senere år givet udtryk for, at Huawei kan udgøre en trussel blandt andet ved at spionere på vegne af styret i Beijing.

På det seneste har der særligt været udtrykt bekymring over udsigten til at lade Huawei medvirke til opbygningen af kommende 5G-net, som flere har peget på kommer til at udgøre en større del af den kritiske samfundsinfrastruktur end 4G.

Blandt andet mener nogen, at 5G kommer til at spille en rolle i forhold til selvkørende biler. 5G og selvkørende biler bliver diskuteret i denne BBC-artikel fra september sidste år.

The Daily Telegraph oplyser, at det britiske National Security Council, som har Theresa May i spidsen, tirsdag i denne uge har meldt ud, at Huawei skal have lov til at bidrage til en del af opbygningen af 5G-infrastrukturen.

Ifølge mediet er der tale om eksempelvis antenner og ikke-kerne-infrastruktur.

Forment adgang til core-net

Nyhedsbureauet Reuters oplyser med henvisning til en unavngiven sikkerhedskilde, at Huawei ikke får lov at bidrage til opbygningen af det såkaldte core-net i Storbritannien, og at den kinesiske virksomheds adgang til andre dele at nettet vil blive begrænset.

Core-nettet er traditionelt den del af mobilnettet, der blandt andet forbinder kommunikationen fra masterne.

Masterne hører under del del, der kaldes Radio Access Netværk (RAN). Altså eksempelvis antenner, som Huawei ifølge The Daily Telegraph godt må levere til britiske 5G-net.

Version2 og Ingeniøren fortalte i januar i år, hvordan Huawei leverer udstyr til RAN-delen hos de danske teleoperatører 3, TDC og TT-Netværket (Telia og Telenor). 3 oplyste desuden i januar, at Huawei også er leverandør til denne virksomheds core-netværk.

RAN og Core

Sondringen mellem RAN og Core er i øvrigt også relevant i relation til det britiske teleselskab British Telecoms (BT) forhold til Huawei.

I december 2018 dukkede der historier op om, at BT var ved at fjerne udstyr fra Huawei. Blandt andet hos The Guardian og hos Reuters.

En ikke helt uvæsentlig detalje i den fortælling er, at BT er i en proces med at fjerne Huawei-udstyr alene fra core-netværket.

BT oplyste tilbage i januar i år til Version2, at virksomheden siden 2016 har været i gang med udfasningen af Huawei fra core-nettet. Desuden har BT oplyst, at beslutningen om ikke at bruge Huawei i core-delen udspringer af principper inden for netværksarkitektur, selskabet har arbejdet efter siden 2006.

Når udstyr fra det kinesiske selskab alligevel er endt i core-nettet hos BT, skyldes det, at BT overtog et andet selskab, EE, i 2016. Og i EE’s core-netværk var der udstyr fra Huawei.

Sideløbende anvender BT udstyr fra Huawei i RAN-delen af virksomhedens netværk, både indenfor 3G og 4G. Altså ikke ulig den måde, flere danske teleoperatører bruger Huawei på også.

Og med meldingen fra den britiske premierminister og National Security Council lyder der ikke umiddelbart til at være noget til hinder for, at BT også kan bruge Huawei i RAN-delen af et kommende 5G-netværk.

Core og 5G

Selvom Huawei kun får lov at levere til RAN-delen af 5G-netværk i Storbritannien og altså ikke de centrale core-netværk, så mener formand for Storbritanniens Foreign Affairs Committee Tom Tugendhat alligevel, der er grund til bekymring.

Ifølge Reuters mener han, det er svært at skelne mellem core og ikke-core, når det kommer til 5G på grund af den måde, netværket er bygget.

Reuters citerer Tugendhat for at have sagt følgende til BBC Radio:

»(5G) ændrer sig fra et hurtigere internet-system til et internet-system, der virkeligt kan forbinde alting, og derfor er det langt vanskeligere at skelne mellem ikke-core og core.«

Tugendhat er i Reuters’ gengivelse ikke citeret for yderligere detaljer i forhold til, hvorfor 5G skulle gøre sondringen mellem core og resten af mobilnettet langt vanskeligere.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere