Storbritannien afsætter 16 milliarder til it-sikkerhed

Illustration: leowolfert/Bigstock
Med voksende trusler fra fremmede statsmagter og en fremtidig økonomi, der er baseret på it, har Storbritannien fordoblet sit it-sikkerhedsbudget. Professor er bange for, at det ikke er nok.

Storbritannien mere end fordobler deres it-sikkerhedsbudget. De ekstra penge skal blandt andet bruges til at automatisere forsvaret mod hackere, der kaprer hjemmesider eller spoofer officielle domæner.

Strategien får et økonomisk løft i form af 1,9 milliarder pund (15,70 milliarder kroner), hvilket er en fordobling af det hidtidige budget. Det skriver BBC

Medlem af det britiske underhus Philip Hammond, der også bliver kaldt kansleren, fortæller, at fjendtlige udenlandske aktører har været i gang med at udvikle angreb, der truede det britiske el-netværk og lufthavne.

Han fortæller videre, at for at Storbritannien skal kunne gengælde den slags angreb, så må landet forbedre sit forsvar.

Desuden mener han, at der er et stigende behov for at tackle de mange svindlere på nettet samt finde nye måder i forhold til at opsnappe inficerede e-mails.

»Hvis ikke vi har evnen til at gengælde cyberangreb på nettet, herunder angreb, der lægger vores el-netværk ned, rammer vores trafik eller lammer vores luftrum, er vi enten nødsaget til at vende den anden kind til eller ty til militære operationer,« fortæller kansleren.

Og det er en situation, Storbritannien ikke ønsker at stå i.

Strategien skal endvidere hjælpe politiets specialenheder med at optrævle bander, der opererer på nettet, og derfor vil nogle af pengene også være øremærket til uddannelse og træning af it-sikkerhedseksperter.

»Hvis vi vil komme i mål med, at Storbritannien skal være det bedste sted i verden for tech-virksomheder, er det af afgørende betydning, at Storbritannien er et sikkert sted at drive digital forretning,« fortæller Philip Hammond.

Og ifølge Philip Hammond er tillid til internettet og dets infrastruktur fundamental for den økonomiske fremtid.

Truslen fra Rusland vokser

Internettets skaber, Tim Berners-Lee, er helt enig i, at regeringer bør tage spørgsmålet om it-sikkerhed meget alvorligt.

»Om det er unge drenge der sidder hjemme på værelset, eller aktøren er statskontrolleret - så må vi bare konstatere, at internettet kan angribes fra alle sider,« siger han.

Philip Hammonds udtalelser falder sammen med, at MI5 har advaret om, at Rusland udgør en øget trussel, hvad angår cyberkriminalitet.

Ifølge generaldirektøren for MI5, Andrew Parker, har alle Ruslands statslige organer beføjelser til at føre en stadig mere aggressiv udenrigspolitik, der involverer propaganda, spionage, undergravende virksomhed og cyberangreb.

Slår igen med samme kraft

Den nationale cybersikkerhedsstrategi indeholder en række foranstaltninger, der har til formål at beskytte den britiske økonomi og de britiske borgeres privacy. Derudover tilskynder strategien, at industrien øger indsatsen mod cyberangreb.

Philip Hammond fortæller, at det er meget vigtigt, at Storbritannien holder trit med omfanget og truslerne, landet står over for, herunder de angreb, der bliver udført af udenlandske gerningsmænd.

»Evnen til at opdage, spore og gengælde på en tilsvarende måde er det mest præventive våben, vi har,« forklarer Philip Hammond og fortsætter:

»Vi vil ikke bare forsvare os selv i cyberspace - vi vil slå igen, når vi bliver udsat for et angreb.«

Modstanderne er meget forskellige og inkluderer organiserede grupper, 'hacktivister', utrænede teenagere og udenlandske stater.

Mange tiltag

De knap 16 milliarder kroner, der blev allokeret til strategien sidste år, bliver udbetalt over en periode, der løber indtil slutningen af 2020.

Regeringen forklarer, hvad nogle af pengene allerede er blevet brugt på, og hvad de skal bruges på.

Med hjælp fra industrien er der blevet sat et automatiseret system op, der skal begrænse mængden af malware og spam, der når ud til britiske borgere.

Fremtidige projekter indbefatter ansættelsen af mere end 50 specialister, der skal arbejde i 'cybercrime-enheden' under 'National Crime Agency'.

De mange nye specialister skal bistå agenturet med at håndtere organiserede online-bander og på den måde gøre det mindre attraktivt at engagere sig i tech-kriminalitet.

Der skal desuden etableres et 'Cyber Security Research Institute,' der skal koordinere forskningen vedrørende en øget sikkerhed på smartphones, bærbare og tablets.

En innovationsfond bliver oprettet til at støtte start-ups, der er sikkerhedsbaserede, og en national ordning bliver indført til at omskole fagfolk til it-sikkerhedseksperter.

Sikkerhedsekspert og professor på University of Surrey Alan Woodward fortæller, at han håber, regeringen vil bruge pengene på forebyggelse af de mange usofistikerede angreb, der rammer landet som en bølge, da den type angreb både plager borgerne og forårsager størstedelen af de finansielle tab.

»Jeg håber, at de 15,70 milliarder kroner vil blive brugt på den stigende talentmasse. Regeringen taler om at ansætte 50 her og 50 der. Jeg er bange for, at vi har brug for mange flere,« siger Alan Woodward.

Professoren fortæller, at det bliver stadigt sværere at få unge til at studere fag som datalogi - og at få dem til at interessere sig for it-sikkerhed er en reel hovedpine.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thomas Alexander Frederiksen

Philip Hammond er ikke et medlem af underhuset der "også bliver kaldt kansleren". Han er Chancellor of the Exchequer, og dermed den minister der er ansvarlig for regeringens økonomiske og finansielle politik. Hvis det endelig skal oversættes på en måde der giver mening for de der ikke er inde i britisk politik bør han kaldes finansminister.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere