Storbank: Skyen er den ideelle platform for at stoppe hvidvask og svindel

Den internationale storbank HSBC bruger alle de store cloud-udbydere og har blandt andet valgt Google for at kunne udnytte de analyseværktøjer, der ligger i Googles sky.

SAN FRANCISCO: Bankerne været nogle af de største forbrugere af it siden begyndelsen, og derfor er de vant til softwareudvikling og drift af store datacentre, men det er ikke ensbetydende med, at cloud computing er ude af billedet.

»Vi er en bank, men vi har reelt også et stort it-firma inde i maven. Så vi har stået med spørgsmålet om, hvorvidt vi skulle prøve at konkurrere med cloud-udbyderne om vores egne behov,« siger CIO Darryl West fra den internationale bank HSBC på konferencen Google Cloud Next, der afholdes i San Francisco netop nu.

HSBC, som blandt andet leverer ydelser til investeringsbanker og internationale transaktioner for virksomheder, har eksempelvis en samlet datamængde, som i år vil vokse til 93 petabyte. Samtidig øges kravene fra lovgivningens side, som blandt andet pålægger bankerne at være med til at forhindre hvidvaskning af penge fra kriminalitet.

»Vi står med nogle forretningsmæssige udfordringer, som involverer store datasæt, hvor der skal foretages store mængder udregninger i korte bursts,« siger Darryl West.

Eksempelvis skal der til bankens risikoanalyser laves store Monte Carlo-simuleringer, og for at finde frem til mulige forsøg på hvidvaskning, skal der analyseres på store datasæt for at finde frem til de mønstre, der kendetegner suspekt aktivitet.

Læs også: Politiet skal fortsætte med de gamle it-systemer – men et nyt bliver lagt ovenpå

»Det kræver machine learning at finde frem til de suspekte mønstre,« siger Darryl West.

Machine learning i skyen

Det er store udfordringer at forsøge at løse med intern it, fordi det både involverer it-udvikling og opbygning af infrastruktur. Derfor har HSBC valgt at være 'cloud first', altså at et nyt system som udgangspunkt skal forsøges at blive udviklet til at køre i skyen.

»Vi har en multi-cloud-strategi og har arbejdet med alle de store cloud-udbydere. Vi er stadig ved begyndelsen af den rejse, men det er vigtigt at forstå de forskellige udbyderes stærke sider,« siger Darryl West.

HSBC kører således visse systemer til blandt andet udvikling hos Amazon AWS, ligesom banken bruger flere af Microsofts Azure-produkter. Google Cloud Platform er den seneste tilføjelse, hvor det blandt andet er muligheden for indbyggede værktøjer til machine learning og big data, som har været afgørende for at begynde at benytte Google.

»Vi ved, at vores datamængde vil blive ved med at vokse, og det samme vil vores behov for analytics og machine learning. Det bliver mere komplekst at drive vores forretning, og derfor har vi behov for flere partnerskaber,« siger Darryl West.

Devops-tankegang

Skyen er ikke triviel for virksomheder i finanssektoren, fordi der gælder særlige regler for opbevaring og håndtering af de data, de finansielle institutioner besidder. Derfor har it-sikkerhed, databeskyttelse, risikovurdering og compliance-krav været helt fundamentale krav i udbygningen af cloud-aktiviteterne hos HSBC.

»Men det sværeste, man skal gøre sig klart, er, at man er nødt til skifte model for, hvordan man arbejder. Man skal omstille sig til en devops-tankegang,« siger Darryl West.

Samtidig står bankerne og mange andre virksomheder også i den situation, at de har en stribe ældre systemer, hvor de værdifulde data ligger. Tidligere gjorde HSBC dét, som mange andre også gjorde, nemlig at opbygge en integration til at trække data ud i et stort data warehouse.
Det har HSBC senere flyttet over på en platform, som understøttede Hadoop og lignende teknologier, men det viste sig, at det var svært at følge med i opbygningen af nye platforme til at understøtte de nye analysebehov.

Derfor er det ifølge Darryl West også vigtigt, at man vælger sine cloud-partnere ud fra mulighederne for at integrere med de eksisterende systemer, eller hvor cloud-platformen giver de bedste muligheder for at opbygge de nødvendige integrationslag.

»Men det allervigtigste er, at du vælger en partner, hvor virksomhedskulturen passer med din. Du er nødt til at mødes med menneskene bag for at finde ud af, om kemien passer. Det er vigtigt, når man skal arbejde sammen,« siger Darryl West.

Kunstig intelligens for alle

Det er selvsagt lettere for kunder af den størrelse, som HSBC har, at få adgang til et mere tæt partnerskab med cloud-udbyderne end blot at indtaste kreditkortoplysningerne på udbyderens webportal. Det er også én af grundene til, at der i kølvandet på de store cloud-udbydere er opstået et blandet marked for partnere, der til en vis grænse kan fungere som mellemled.

Udfordringen på dét punkt kan være netop de ting, som en storkunde som HSBC efterspørger, nemlig en partner, der kan hjælpe med avanceret dataanalyse og machine learning. Google er eksempelvis kendt for nærmest at hamstre talenterne inden for feltet. For de mindre kunder og partnere kan det derfor umiddelbart være en trussel, at de avancerede teknologier kun er tilgængelige for de få. Spørger man Google, så er det imidlertid ikke ambitionen.

»Vi er stadig kun ved tærsklen til at se de forandringer, kunstig intelligens er ved at skabe for de store virksomheder. Værktøjerne vil blive mere avancerede, men de vil også blive lettere at bruge. Vi vil skabe kraftfulde værktøjer i løbet af det næste års tid, som skal være nemme at anvende,« siger Fei-Fei Li, chief scientist i Google Clouds afdeling for kunstig intelligens.

Tanken er altså, at udviklingen inden for kunstig intelligens vil føre til flere værktøjer, som kan anvendes uden et stort hold af specialister, så det ikke kun er de største virksomheder, som kan udnytte teknologien.

Version2 er inviteret til Google Next i San Francisco af Google.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere